Da kvinderne vandt VM-guld: Sammenbrud i ørkenen, forsvundne trøjer og en 15-årigs hattrick i finalen

For mange kom det måske som lidt af en overraskelse for et par måneder siden, at Danmark overhovedet HAVDE et kvindeligt fodboldlandshold. Men det har vi faktisk haft længe – og de har endda vundet EM to gange og VM to gange.

Fodboldspillerne Susanne Augustesen (th) og Helene Hansen (tv), der var med til at vinde VM for Danmark i 1971 i Mexico. Susanne Augustesen var blot 15 år gammel, men blev alligevel holdets topscorer, blandt andet med et vaskeægte hattrick i finalen mod værtsnationen, der blev besejret 3-0 foran op i mod 110.000 tilskuere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Poul Ainow

»Glæden ved bolden og sporten er den samme, som da jeg var med til at vinde EM, men det bliver hypet på et helt anden måde i dag,« siger Lone Smidt Nielsen, som med en scoring i finalen mod Italien i 1979 var med til at vinde EM. Vi fanger hende, mens hun sidder i en DBU bus i Holland med bl.a. Helle Thorning-Schmidt, formand for DBUs kommission for kvindefodbold.

»Det er et scoop, at DBU har lavet en aftale med DR om at vise kampene, så hele landet har mulighed for at se, hvad kvinderne kan,« mener Lone Smidt Nielsen, som har scoret 22 mål i 57 landskampe, og i mange år har været holdleder for kvindelandsholdet.

»Det er på tide, at fodbolddanmark – og med det mener jeg mændene – tager kvindefodbold alvorligt,« siger Lennart Weber, som har skrevet bogen »Kvinder der vinder« om de danske kvindelandsholds sejre i 70erne. Han har i 20 år været fodboldformand i Hillerød, og syntes det var tankevækkende, at kvindefodbold indtil for kort tid siden fik så lidt respekt og omtale.

Russerne tog trøjerne

I »Kvinder der vinder« kan man læse om det uofficielle verdensmesterskab i kvindefodbold i 1970 – dengang havde Danmark ikke et egentligt landshold, så i stedet sendte man boldklubben Femina, som havde vundet sølv ved Europa Cup året før. På det tidspunkt stod Femina uden træner, men fandt frem til Svend Åge Pedersen fra Valby Boldklub. Træning og forberedelse blev der dog ikke meget af, da træneren først mødte spillerne, da de skulle af sted fra Hovedbanegården til Italien. Spillerdragterne gik det heller ikke så godt med, for de forsvandt, da det russiske hold ved en fejl kom til at tage danskernes tasker med fra hotellet i Bologna. Derfor kan man på et pressefoto fra 1970 se holdet stillet op i nogle hastigt indkøbte Milano-dragter fra en lokal sportsforretning.

I pulje et deltog Vesttyskland, England, og altså Femina fra Danmark. I pulje to deltog Italien, Mexico og Frankrig. Danmark spillede den første kamp i Bologna mod Vesttyskland, som de besejrede 6-1, og dernæst vandt de 2-0 over England - og så var vejen klar til finalen i Torino, hvor de skulle møde Italien. Og med 2-0 sikrede de allerførste Golden Ladies sig Danmarks første – dog uofficielle – VM-sejr i kvindefodbold. Målene blev scoret af Helene Østergaard Hansen og Maria Sevcikova.

For øjnene af 65.000 tilskuere på Stadio Communale i Torino har danske FC Femina slået Italien 2-0 i finalen om første uofficielle verdensmesterskab i kvindefodbold. Prins Henrik hilser på målscorerne, Helene Østergård Hansen og Maria Sevcikova. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vagn Hansen.

Sammenbrud i ørkenen

Året efter blev der afholdt endnu et VM, denne gang i Mexico, og denne gang sendte man ikke Femina, men et hold bestående af de bedste spillere fra hele landet. For omtalen året før havde gjort, at klubberne rundt omkring i landet var begyndt at få øjnene op for kvindefodbold. Inge Kristensen fra Femina var holdleder.

»Det blev en meget hektisk periode. Der skulle sys tøj til hele holdet. Vi var på en fabrik i Jylland, hvor alle fik taget mål til røde jakker og hvide, plisserede nederdele. Vi var på Statens Serum Institut for at blive vaccineret, og vi fik besked på, at der på grund af højdeforskellen skulle tages en del medicin. Jeg husker, at jeg rejste rundt med nogle kæmpe syltetøjsglas fyldt med piller til hele holdet,« fortæller Inge Kristensen i »Kvinder der vinder«, hvor man også kan læse, at da holdet skulle køre de 800 km fra Mexico City til Guadalajara for at spille mod Frankrig og Italien, brød deres gamle bus sammen midt i ørkenen, og de måtte samles op af det italienske hold. De fem deltagerlande var, foruden Danmark: Italien, Frankrig, Mexico, Argentina og England.

Danmark vandt i den ene semifinale 5-0 over Argentina, og Mexico besejrede Italien med 3-0 – men efter kampen påstod de italienske spillere, at de kun havde tabt, fordi mexicanske fodboldfans uden for hotellet havde larmet hele natten, så de ikke kunne sove. For at undgå samme skæbne, blev de danske spillere derfor i al hemmelighed flyttet fra deres hotel og hjem hos personalet fra den danske ambassade. De fik en god nats søvn, og specielt én spiller må have sovet igennem, for Danmark vandt over Mexico 3-0 på hattrick af den kun 15-årige Susanne Augustesen på Estadio Azteca, hvor der angiveligt var samlet 110.000 tilskuere.

»Man var spændt, for det var jo finalen. Vi stod der i den store tunnel, hvor der var ambulancer. Og så skulle vi gå ud på stadion, over atletikbanen og så ind på fodboldbanen. Jeg kiggede op og så alle de mennesker, det havde ingen ende. Men jeg kiggede hurtigt ned igen og koncentrerede mig om kampen. Der var 110.000 tilskuere, men da først spillet kom i gang, tænkte jeg ikke mere over det,« fortæller Susanne Augustesen i Lennart Webers bog, »Kvinder der vinder«.

Fodboldspillere Susanne Augustesen (th) og Helene Hansen (tv). Fold sammen
Læs mere
Foto: Poul Ainow.

»Efter VM-sejren fik vi fortalt, at danske virksomheder fik mange henvendelser om mere eksport til Mexico, og det betød da, at vi var ekstra stolte, da vi kom hjem til Danmark,« fortæller spiller Helene Østergaard Hansen. Og landsholdet kom hjem med manér, for fra lufthavnen blev de kørt direkte til Københavns Rådhus, hvor overborgmester Egon Weidekamp tog imod med kindkys og rådhuspandekager. Vejen var banet for, at kvindefodbold blev taget alvorligt.

»Og langt om længe har DBU indlemmet to kvindelige fodboldspillere i Hall of Fame, og det er på tide. Det er Susanne Augustesen og Lone Smidt Nielsen, som da hun var med til at vinde EM i ´79, blev betragtet som verdens bedste kvindelige fodboldspiller,« fortæller Lennart Weber, som sidder klar ved skærmen om et par timer.

»Det er absurd at sammenligne mande- og kvindefodbold, men hvis jeg lige gør det alligevel et øjeblik, så vil jeg sige, at kvinderne er teknisk velfunderede, og ofte er mændene taktisk overlegne – og de forrige kampe ved dette EM viser da også, at kvindefodbold kan være så seværdigt og spændende, at man bider negle. Og det kommer jeg nok også til i aften,« siger han.

Lone Smidt Nielsen er imidlertid ved at være fremme ved stadion, og hun tror på sejr til de danske kvinder. Hendes bud? 2-0. Og hun burde om nogen kunne komme med et kvalificeret gæt ...

Fodboldspillere Susanne Augustesen med sine forældre ved hjemkomsten fra VM i Mexico. Fold sammen
Læs mere
Foto: Knud Henrichsen.