Da 1.000-målsmanden fik en 20er i ryggen

En eviglang herrehåndboldsæson når sin afslutning søndag, når landsholdet spiller EM-kvalifikationskamp for galleriet mod Færøerne. En på alle måder succesrig sæson for dansk håndbold.

15SPOCROATIA-HANDBALL-EHF-E.jpg
Danmarks Mikkel Hansen i aktion mod Makedonien i januar i år. I onsdags kvalificerede landsholdet sig til de kommende Europamesterskaber med en sejr på 33-30 over Ukraine. I den kamp scorede Mikkel Hansen sit mål nummer 1.000 for landsholdet. Foto: Georgi Licovski/EPA/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Sådan cirka midt for mål modtager han bolden fra sin højre back, et enkelt skridt, og på stående fod hakker han den resolut og fra distancen ind bag den sagesløse keeper til 30-25.

Det har Mikkel Hansen gjort 1.000 gange før, eller ret beset 999, for lige præcis den her signaturscoring var faktisk nummer 1.000 i landsholdstrøjen. Og føringen nok så væsentlig for at udbygge til den endelige 33-30-sejr over i Ukraine i en stemningsforladt hal i hovedstaden Kiev i onsdags.

Næstsidste skud i bøssen for de danske håndboldherrer for i år i både landshold- og klubregi. Med de to point i Ukraine har danskerne vundet kvalifikationspuljen, som giver seedet adgang til EM-slutrunden til januar, og sæsonens punktum mod Færøerne i Aalborg i morgen er en allersidste formalitet for publikums og punktummets skyld. 1.000-målsmanden får af samme grund lov til at stå over og gå et par dage tidligere på sommerferie for at pleje betændelse i skudarmen.

Velsagtens også på høje tid. Vi skriver 16. juni på sidste kampdag, og mens superligaen og de øvrige europæiske fodboldligaer for længst er omme, er både den nationale og internationale håndboldkampkalender kørt i bund helt op til sommerferien. Og så påstår man, at håndbold er en sportsgren, der udspiller sig i varme haller vinteren over.

EM-kvalifikationskampen lå så tæt på ligaafslutningerne i både Tyskland og Danmark, at det halve af holdet mødte klatøjede op til tirsdagens landsholdssamling og afrejse mod Ukraine med tømmermænd og guldglimmer i håret.

Flensburg-Handewitts danske verdensmesterkvartet, Rasmus Lauge, Lasse Svan, Anders Zachariassen og Simon Hald havde festet igennem efter afgørelsens sidste spillerunde som tyske mestre i Bundesligaen om søndagen. Ditto forsvarsgeneral Henrik Møllgaard og Rene Antonsen i Aalborg.

Landstræner Nikolaj Jacobsen, der selv rundede sin Bundesliga-karriere i spidsen for Rhein-Neckar Löwen af samme søndag, udtrykte sin voldsomme fortørnelse over, at de respektive spillere ikke levnes albuerum til at feste igennem, til at nyde det moment i sport, som er hele essensen: At vinde titler. Når den slags drømme går i opfyldelse, handler det om at få taget champagnetrykket.

At landsholdet så formåede at lægge trykket lige præcis hårdt nok mod ukrainerne til at vinde med tre uden at anstrenge sig ud over det sædvanlige, vidner også om et mandskab med den VM-klasse, der skal bygge bro til nye titler. For med rovdriftens kampkalender på de bedste herrehåndboldspillere i verden er det med at nyde sommerferien. Næste år ryger både den og juleferien, hvis de vil have del i et nyt dansk titelerobringstogt.

I denne sæson var det blot julen, der røg i VM-forberedelsen, og givetvis med en vis velvilje med den historiske titel på hjemmebane som resultat. Men næste år er OL-år, endda på langfart til Japan, så når pokalturnering, ligaer og Europa Cup lægger fra land i det tyske og danske håndboldlandskab fra midten af august, er det for fuldtidsprofessionel håndboldskrue i to fulde år uden nævneværdige pauser. Man forstår playmaker Rasmus Lauges flugt over plankeværket til lidt mere ro på i den ungarske liga og Veszprem i den kommende sæson.

Netop Rasmus Lauge kronede en imponerende sæson for Flensburg-Handewitt, der på suveræn vis genvandt det tyske mesterskab, ved at blive kåret som Årets Spiller i Bundesligaen. THW Kiel holdt sig dog i haserne på Flensburg til sidste spillerunde, og af samme grund var der slet og ret ingen lette kampe at stå over i for topspillerne.

Kiel-keeper Niklas Landin blev i samme åndedrag kåret som Årets Målmand i ligaen, og sammen med brormand Magnus på venstre fløj var sæsonen også godkendt hos Flensburg-rivalerne, der udover sølvmedaljerne vandt både pokalmestertitlen og EHF Cupen.

Og nu vi er sølvmedaljerne, så dukkede den danske GOG-sølvvinder Lasse Møller op på bundlinjen af en kontrakt hos Flensburg-Handewitt. Dog først til effektuering på venstre back syd for grænsen om et år, alt imens hans GOG-kollega på højre back, Niclas Kirkeløkke, skifter til Rhein-Neckar Löwen.

Sådan er det hele lidt filtret sammen mellem de to stolte håndboldnationer, for Kirkeløkke er endelig også tilbage på landsholdet efter en langvarig korsbåndsskade, og han skal næste år skal spille sammen med Mads Mensah Larsen i Rhein-Neckar, men må nøjes med Nikolaj Jacobsen som landstræner, da Jacobsens dobbeltliv som nævnt er slut. Nikolaj Jacobsen fik en lidt lunken sportslig afslutning med klubben, han gjorde til dobbelt tysk mester og to gange vicemester i løbet af fem år. Denne sæsons fjerdeplads fjernede dog intet fra danskerens emotionelle afsked og stjernetrænerstatus i klubben for altid.

Niclas Kirkeløkke havde også ondt i hårrødderne, da han mødte ind til landsholdssamlingen i tirsdags for på Sydfyn fejrede man i respekt for Aalborgs magtdemonstration behørigt sølvmedaljerne efter finaleserien over tre kampe. Lige ved og næsten for første gang i 12 år, GOG havde chancen og DM-titlen i hånden med få sekunder på klokken i næstsidste finalekamp hjemme i Gudme. Men Aalborg ville det anderledes, og nordjyderne strammede tøjlerne i tredje kamp med Henrik Møllgaard som finaleseriens og måske sæsonens nøglefigur.

Men det var på sin vis Mikkel Hansen, der drejede nøglen om for en eviglang herrehåndboldsæson, der rummede noget af det bedste, sporten i dansk kontekst har at byde på. Også selv om 1.000-målsmanden ikke er med i den sidste kamp for galleriet mod Færøerne i morgen.

Mikkel Hansens scoring til 30-25 i Kiev udgjorde den symbolske afrunding på sæsonen, hvor VM-titlen endelig kom i hus. Hvor han selv blev hædret som verdens bedste håndboldspiller. Hvor han altså passerede den magiske 1.000-målsgrænse. Ikke at det nødvendigvis fylder voldsomt i Mikkel Hansens bog. Som han gav udtryk for, da han af TV 2 blev spurgt ind til milepælen:

»Det betyder ikke det store. For mig handler det mere om at vinde titler med landsholdet.«

Den næste af slagsen lagde han og holdkammeraterne kimen til i Kiev. Sådan allersidst på sæsonen, hvor det kneb lidt med koncentrationen undervejs, og landstræneren ligeledes på TV 2 forklarede, at han måtte trække den sidste veksel på 1.000-målsmanden:

»Det var rart, vi lige fik puttet en 20er i ryggen på Mikkel i pausen...«