Cykelhustru beskylder Armstrong for at være en løgnagtig manipulator

Lance Armstrong har svært ved at finde en passende grimasse, men har i et stort interview med BBC plæderet for strafnedsættelse og et nyt syn på sagskomplekset, som kan ende med at ruinere de syvdobbelte Tour-vinder.
Læs mere
Fold sammen

Den detroniserede Tour-konges appel om en mildere straf er et ynkeligt forsøg på at vende stemningen og måske slippe for ruinerende retssager, som kan koste op med imod en halv milliard kroner.

Lance Armstrong har brudt længere tids tavshed i et stort interview med britiske BBC, hvor han hævder at skulle stå på mål for cykelsportens samlede dårligdom og har derfor fået en hårdere straf end de ryttere, han kørte imod.

Den udlægning bliver mødt med et foragtende fnys af Betsy Andreu, som i mange år hørte til frontkæmperne, når det kom til at afsløre den nu 43-årige amerikaners sportslige bedrag.

»Det er klassisk Lance. Han har to store retssager på vej, og nu vælger han så at give et interview, som han håber kan hjælpe ham. »Se, jeg er ikke så slem alligevel, jeg gør de rigtige ting,« siger han. Hvis det da bare var sandheden, men han er en øvet og dygtig manipulator. Når det begynder at brænde på, skruer han op for charmen,« mener Betsy Andreu, som er hustru til den tidligere Armstrong-kollega Frankie Andreu.

Netop Frankie Andreu kommer til at spille en rolle i de to retssager, Lance Armstrong står overfor. Og som kan ende med at flå den en gang så almægtige amerikaner for et beløb på op imod 500 mio. kroner, hvis han taber i retten.

Dels har den amerikanske stat anlagt sag for de penge, der blev misbrugt i et idrætshistorisk svindelnummer, da Armstrong var øverstbefalende på US Postal, dels har hans tidligere team-kollega Floyd Landis en erstatningssag kørende, fordi han som såkaldt whistleblower spillede en afgørende rolle i afsløringen af Tour-kongens medicinske morads.

Lance Armstrong har bedt Frankie Andreu om at blive indskrevet i vidneskranken som en del af sit forsvar ved de forestående retshandlinger. Og det vil koste et sekscifret beløb i advokatomkostninger, hævder Betsy Andreu, som ikke har fået tilbud om en økonomisk håndsrækning fra hovedpersonen selv.

Selv hævder Lance Armstrong, at han dels blev jagtet af det amerikanske anti doping agentur (USADA, red.), dels at han aldrig fik samme chance for strafnedsættelse som de eks-kolleger, der blev brugt til at fælde ham i den 1.000 sider store USADA-rapport.

I modsætning til vidneindkaldte ryttere som Tom Danielson, George Hincapie, David Zabriskie og Christian van de Velde, var det dog Lance Armstrong selv, der nægtede at samarbejde med myndighederne og afgive forklaring over for Travis Tygart fra USADA.

Derfor er der ikke noget overraskende i, at Armstrong nu sidder uden mulighed for at køre så meget som et motionscykelløb og med en meget stor snabel nede i sin personlige møntsamling.

Men selv Armstrong hævder at have fået en hårdere straf end sine samtidige, alene fordi han vandt Tour de France syv gange og med sin eventyrlige historie som kræftoverlevende voksede sig til en moderne myte, blev han behandlet som enhver anden, siger Jens Evald, der er professor i idrætsjura.

»Armstrong blev dømt efter bogen. Der er ikke noget misforhold mellem det, han har gjort, og den straf, han har fået. Det, der er problemet i sagen, er, at han ikke valgte at stille for at tale sin sag. Lidt hårdt sagt ligger han derfor, som han har redt,« mener Evald, som er tidligere formand for Anti Doping Danmark.

»Hvis man ser på, hvad Armstrong er blevet sanktioneret for, er der ikke noget at komme efter. Men han føler sikkert, at straffen er hård. Det hænger nok også sammen med, at han var dér, hvor han var. Han kan risikere at miste flere hundrede millioner, men han var jo også højt oppe, så tabet er større. Han var den mest berømte cykelrytter i verden og er det vel stadig,« siger Jens Evald.

»Min påstand er, at en hvilkensomhelst person, som havde siddet i den position, han sad i, ville have fået præcis samme straf. Jeg kan ikke se, at Armstrong er blevet behandlet hårdere end andre,« lyder vurderingen fra Evald..

Lance Armstrongs strafudmåling handlede ikke bare om omfattende brug af doping for personlig vindings skyld. Den tidligere US Postal-stjerne blev også dømt for at have iscenesat systematiseret brug af forbudte stoffer og have forfulgt og truet mennesker, der stillede sig tvivlende over for hans mirakuløse forvandling fra døende kræftpatient til sportsligt unikum.