Christian Poulsen er blevet komplet

Christian Poulsen blev i går hædret med den fornemme titel som Årets Spiller. Han er den første til at få prisen to år i træk, og der er gode grunde til, at han slår de unge, fremstormende talenter af banen. I Spanien er han for alvor sprunget ud som komplet spiller af højeste klasse.

Christian Poulsen har udviklet sig markant, siden han skiftede til Sevilla. I går blev har for andet år i træk kåret til Årets Spiller af sine kolleger. <br>Foto: Rafa Rivas Fold sammen
Læs mere

En almindelig dansker med beskeden fodboldinteresse vil på det seneste have hørt mere til Daniel Agger og Nicklas Bendtner og deres bedrifter i England, end til Christian Poulsens i Sevilla.

Tro det eller lad være, men kigger man på ét af nutidens oplagte parametre til at bestemme opmærksomheden omkring en person - Internet-søgemaskinen Google - bliver Christian Poulsen klart overgået af de to unge talenter. Mere præcist får Christian Poulsen kun 67% af det antal hits, som en søgning på Daniel Agger giver. Det er ikke raketvidenskab, men det giver et fingerpeg om danskernes vurdering af, hvor stort et navn Christian Poulsen er.

Det er egentlig synd, at han ikke får mere opmærksomhed i befolkningen. For i vanlig stille stil har Christian Poulsen gjort sig til en komplet midtbanespiller af højeste klasse - og endda med bragende succes som resultat.

Helt anderledes er det også, når det kommer til bedømmelsen fra kollegaerne - de professionelle spillere i Danmark - og til de erfarne iagttagere. Her er der ingen tvivl: Agger er årets talent, men Christian Poulsen er i øjeblikket den ubetinget største i dansk fodbold.

Det blev i går understreget, da han han gentog nummeret fra sidste år og igen fik prisen som Årets fodboldsspiller. Prisen uddeles af Spillerforeningen i samarbejde med DR og Berlingske Tidende.

Det er værd at bide mærke i, at juryen bag prisen er alle professionelle danske spillere i ind- og udland.

I højsæsonen for sportspriser af større og mindre værdi, bør man holde ekstra øje med de kollegiale hædersbevisninger. Og denne pris er en sådan. En hæder »fra håndværker til håndværker«, som Spillerforeningen udtrykker det.

Spansk succes
Spillerne mangler bestemt heller ikke argumenter for valget af Christian Poulsen, som den bedste danske spiller i 2006.

Eksperterne er alle enige om, at Christian Poulsen er inde i en god sportslig udvikling. Og hans spanske resultater taler for sig selv.

For tiden er Christian Poulsen fast starter for Sevilla, der topper tabellen i Spanien. Og UEFA-Cup vinderne fra flamencoens hovedstad har haft et år, der resultatmæssigt tangerer Champions League vinderne fra Barcelona. Ja, nogle vil endda mene, at Sevilla overgår Barcelona efter den overbevisende 3-0 sejr i Super Cuppen.

Det var i sensommeren, det var Christians Poulsens debut i Spanien - og i Sevilla blev sejren fejret, som var det et mesterskab. Efter den kamp blev han udnævnt til banens bedste af klub-veteranen Davor Suker, og de spanske aviser gav ham topkarakterer.

Siden er det gået slag i slag med venlig behandling fra de sædvanligvis benhårde, spanske medier.

Først med den spanske sportsavis Marcas valg af Christian Poulsen som sommerens bedste køb i Spanien. I et transfervindue, hvor tvangsnedrykkede Juventus holdt udsalg, og en hob af stjerner som Cannavaro, Diarra, Zambrotta, Van Nistelrooy og Emerson kom til La Primera. I den forbindelse sagde redaktøren Jose Felix Dias:

»Med Christian Poulsen som defensiv mur kan Sevilla være mesterskabskandidat.« Store ord om et nyindkøb først på sæsonen, men Dias fik ret. Både omkring Sevillas mesterskabspotentiale og om Christian Poulsens rolle i den udvikling.

For han har været en nøglespiller, mens han har været i klubben, og - som flere spanske medier har bemærket - bare det, at han fuldstændig kan møve Maresca fra en plads i startopstillingen, siger alt.

Fodboldhjemmesiden Goal.com havde Christian Poulsen på efterårets hold i La Primera, og fodboldmagasinet Don Balon kårede Poulsen som ligaens 12. bedste spiller.

I Spanien er de fleste enige om, at han har gjort det rigtig godt i efteråret. Og det er ikke mange nye spillere forundt at indfri de skyhøje, spanske forventninger så eftertrykkeligt.

Det er imponerende og så endda ikke engang noget, der bør få øjenbrynene til at gå af led.

Poulsen fik også stor anerkendelse af de tyske medier. F.eks. fra Tysklands største avis, Bild, der valgte Christian Poulsen som Bundesligaens bedste defensive midtbane efter hans fjerde og sidste sæson i Schalke 04.

Omstillingen
Mere bemærkelsesværdig er Christian Poulsens udvikling i spillet frem ad banen.

I Tyskland endte han med et ry som banens bølle, og sluttede tiden i Schalke med at indkassere et hav af gule kort. At slippe af med det ry og vise, at han ikke kun tackler de andre, men rent faktisk spiller fodbold, var én af hans overvejelser i forbindelse med klubskiftet. Og det er lykkedes ifølge fodboldeksperten Poul Hansen.

»Bundesligaen er åbenlyst mere fysisk betonet, mens den spanske liga står for teknisk fodbold. Hans rolle i Schalke var en helt anden, end den er i Sevilla. I Tyskland var han den hårde hund, der ryddede op på midtbanen. Men i Spanien forventer alle, at spillet går fremad. Og sådan som Sevilla spiller, hvor de angriber ned gennem midten af banen, får Christian Poulsen en mere fremadrettet rolle.

Opgaven er sværere i Sevilla. For Christian Poulsen kommer endnu mere ind i brændpunkterne, men det har han klaret. Endda næsten fejlfrit. Andre defensive midtbanespillere kan klare sig på organisation og overblik over spillet. Men Christian Poulsen er begyndt at gå mere med, der hvor det sker, og han er blevet teknisk bedre. Han har forbedret sig markant på det område, og alt i alt har han foretaget et meget succesfuldt skift til spansk fodbold,« vurderer han.

Den udvikling er også smittet af på hans rolle på landsholdet, hvor han tager større og større ansvar, og i langt højere grad er én, der fordeler bolden i det fremadrettede spil. En proces, der også er blevet fremskyndet af Thomas Gravesens farvel til landsholdsfodbold.

Nogen måltyv er Christian Poulsen dog ikke blevet, selv om han har sat et enkelt ind for Sevilla. Og det kan være forklaringen på, at hans gennembrud i foboldens absolutte top ikke er blevet omsat til idolplakater på Danmarks drengeværelser og et væld af fansites på Internettet; berømmelsens hårde valuta.

»Christian Poulsen er ikke i klasse med Michael Laudrup eller Peter Schmeichel.

Det er ikke noget, jeg siger for at forklejne ham, men man bliver nødt til også at se på, hvem han er oppe imod. Hvis man kigger på konkurrenterne, de andre danske stjerner, er der kun én rigtig stor. Det er Jon Dahl Tomasson, og han har haft et rigtig skidt år. Og når Christian Poulsen har haft så god en udvikling, er han det oplagte valg.

Men han mangler individuelle kvaliteter for

at være med blandt de helt store. En sådan spiller skal kunne gå ind og afgøre en kamp på egen hånd og have et teknisk højere niveau end Christian Poulsen. Han har mange fodboldkvaliteter, men de ligger ikke på den sidste tredjedel af banen. Og det gør noget ved opmærksomheden, for alle vil jo gerne have målscorere,« forklarer Tipsbladets chefredaktør, Niels Frydenlund.

Med til forklaringen hører også, at hverken den tyske eller spanske liga er så eksponeret som den engelske. Derfor kommer det heller ikke bag på Frydenlund, at Agger og Bendtner genererer mere omtale end Poulsen. Men Niels Frydenlund medgiver gerne, at omtalen ikke står mål med Poulsens præstationer.

»Det er lidt af et paradoks, af en spiller som Christian Poulsens ikke får mere omtale i Danmark. Én ting var, da han spillede i Tyskland, hvor ligaen er et niveau under de bedste. Men nu spiller han altså fast på det førende hold i Spanien, og alligevel er han ikke meget fremme.

Her hører det også med til helhedsbilledet, at Christian Poulsen uden for banen er en lidt anonym, pæn, ung mand. Ikke at det er afgørende, men sammenholdt med, at Sevilla ikke har den samme tilhængerskare i Danmark som f.eks. Liverpool, får han et mindre navn end Daniel Agger,« vurderer Niels Frydenlund.

Det folkelige gennembrud kan dog være lige om hjørnet, hvis udviklingen fortsætter. Får han resultater med Sevilla, med landsholdet og måske i Champions League, kan Christian Poulsen snart være i rampelyset og samtaleemne ved cafébordene.

»Der skal nogle resultater til. Men bliver han spansk mester med Sevilla, og får han succes med landsholdet ved EM, og gør han endda en god figur i en europæisk turnering, jamen, så er han ved at være oppe på siden af nogle af de gamle,« siger Poul Hansen.

Og hovedpersonen selv? Han tager succesen med begge ben på jorden. Han mener ikke, at han var Bundesligaens bedste, og han vil gerne vente til slutningen af sæsonen, før han gør op, om han virkelig var årets bedste køb La Primera.

Sådan har han haft det med sin succesfulde karriere siden ungdomsårene med divisonsfodbold i Holbæk. Dengang hvor hans træner fortalte ham, at han var lige så god som de jævnaldrende talenter fra de store klubber, og at det blot var et spørgsmål om hårdt arbejde.

Og om at ville det nok.