Chelseas nye superstar

Florent Malouda har ikke skullet vænne sig til engelsk fodbold. I går scorede den franske VM-finalist for anden i uge træk, da Chelsea vandt sæsonens første ligakamp.

Chelseas Florent Malouda var banens bedste, da Chelsea i går slog Birmingham 3-2. Malouda stod selv for et af Chelseas mål. Foto: Darren Staples Fold sammen
Læs mere

Da Frankrig i fjor nåede VM-finalen, kom det som en overraskelse for rigtig mange. For Frankrig havde forud for slutrunden og i starten af den ikke imponeret ret meget, og desuden var der i hvert fald tre spillere, som inden VM endnu ikke sagde folk uden for Frankrig det helt store.

De tre spillere var Franck Ribery, Eric Abidal og Florent Malouda, og her lidt over et år siden er der næppe nogen fodboldinteresserede, der ikke kender dem. Ikke kun fordi de markerede sig godt og grundigt under slutrunden i Tyskland, men i høj grad fordi de siden har imponeret så meget, at der nu er tale om rigtige verdensstjerner.

Trioen spiller heller ikke længere for klubber i den franske liga. men derimod for tre af verdens største og mest succesfulde klubber. Venstre backen Eric Abidal er netop skiftet fra Olympique Lyon til FC Barcelona, den offensive midtbanespiller Franck Ribery er netop skiftet fra Olympique Marseille til Bayern München, og så er venstre wingen Florent Malouda i sommerpausen skiftet fra Olympique Lyon til Chelsea. Og i modsætning til de to andre har han allerede fået et stort gennembrud.

Godt nok tabte Chelsea for ni dage siden Community Shield-matchen kampen mellem den foregående sæsons mester og pokalvinder mod Manchester United efter straffesparkskonkurrence. Men Florent Malouda scorede det ene mål i den ordinære spilletid, der endte 1-1, og i går var han så på pletten igen.

Her vandt Chelsea 3-2 hjemme på Stamford Bridge, og Florent Malouda kom igen på scoringstavlen, så han har særdeles hurtigt slået sit navn fast i engelsk fodbold.

Men det er på ingen måde nogen overraskelse, at den elegante franskmand med det samme har vist sig som et godt indkøb. Sidste sæson var nemlig hans bedste nogensinde, og han blev da også kåret til årets spiller i fransk fodbold.

I VM-finalen mod Italien spillede han faktisk ligeledes en af hovedrollerne, idet det var ham, som blev fældet, da Marco Materazzi begik straffe i starten af kampen. Men de fleste husker nærmest kun Zinedine Zidane og Marco Materazzi fra finalen, idet de scorede målene inden straffesparkskonkurrencen, som Italien vandt, og fordi de specielt med deres sammenstød til sidst, hvor »Zizou« nikkede italieneren en skalle i brystet, stjal stort set al opmærksomhed.

Når Florent Malouda trods højt niveau og mange flotte præstationer i sidste sæson endnu ikke havde opnået status som verdensstjerne, skyldes det også det faktum, at Olympique Lyon fortsat ikke er nået helt til vejs ende i Champions League. Klubben har spillet noget af det flotteste og mest offensive fodbold i mesterligaen de senere sæsoner, og mange eksperter har ment, at klubben måtte være på vej mod den store triumf. Men efter tre sæsoner i træk med en plads i kvartfinalerne, nåede den ambitiøse franske klub »blot« frem til 1/8-finalerne i foråret, hvor AS Roma sikrede sig en samlet sejr, og derfor har hele Europa endnu ikke rettet fokus mod holdet og dets spillere.

Ghaneseren Michael Essien, der med meget stor succes spillede i Olympique Lyon fra 2003 til 2005, blev også først en stor global superstar, da han kom til Chelsea. Men det er han nu, ligesom Florent Malouda er ved at blive det.

Kan Florent Malouda holde dampen oppe hele sæsonen, vil han automatisk være en af de store profiler på det franske landshold ved næste EM-slutrunde i Schwez og Østrig. Hvis »Les Bleus« altså skal med. Franskmændene fører deres gruppe, men de skal ikke sætte mange point til før et par hold smutter forbi, og rivalerne i gruppen er Skotland, Ukraine samt verdensmestrene fra Italien.