Bulimi i dansk fodbold

Brøndby IF købte i går spiller nummer 32 og kan snart vinde alle andre fodbold­rækker end SAS Ligaen. FCK nægter at købe unødigt ind, fordi man satser mere på kvalitet end på kvantitet.

I aften smækker fodboldens transfervindue i. Sommerens køb og salg af spillere får en ende. I går benyttede to af SAS Ligaens bundhold, AGF og Brøndby, en sidste mulighed til at supplere trupperne. AGF valgte den 22-årige liberianske landsholdsspiller Dioh Williams fra Häcken. Brøndby kiggede også mod Sverige og sikrede sig den 23-årige svenske landsholdsspiller Samuel Holmén i Elfsborg. Holmén bliver 32. spiller i Brøndbys bulimiramte trup.

Begge spillere ser fornuftige ud, om end AGFs køb virker mest indlysende, da århusianerne forleden over stok og sten solgte Mike Tullberg til Reggina for et absurd højt millionbeløb. Til gengæld er det svært at forstå, at Brøndby skulle mangle yderligere blod til en trup med så mange spillere købt under Anders Bjerregaards ledelse af den sportslige sektor.

I toppen af Superliga-fødekæden har FC København derimod sat en prop i de evindelige tvangs-køb-og-salg af spillere tæt på deadline.

»Vi har ikke brug for flere spillere, og vi har ingen spillere til salg. Punktum.«

Sådan lyder det i telefonen fra en fransk ferielejlighed, hvor FCK-formand Flemming Østergaard gør klar til dagens lodtrækning i den næstbedste europæiske turnering, UEFA Cuppen. I ugevis har rygterne ellers svirret om salg af centrale FCK-spillere, hvis klubben ikke formåede at spille sig i Champions­ League i år.

Logikken lyder, at FCKs trup er for stærk til »bare« at spille Superliga og UEFA Cup. Derfor skulle FCK være lydhøre over for udenlandske tilbud på nogle af klubbens profiler. Brede Hangeland, Atiba Hutchinson og Michael Gravgaard er blandt de oftest nævnte.

Men de spekulationer afvises på det skarpeste af FCK-formanden. Han er led og ked af mediernes forsøg på at fastfryse billedet af dansk fodbold som et sted, hvor man partout er nødt til at sælge sine spillere, hvis udenlandske klubber viser interesse.

Ifølge formanden er FCK ikke længere underlagt de markedsmekanismer, som i årevis har martret dansk fodbold. I foråret så man for alvor FCK-strategien bragt i spil, da Lars Jacobsen bare havde at blive i klubben og spille sæsonen til ende for FCK. Så måtte tyske Nürnberg pænt vente.

At fastholde en restriktiv personalepolitik kræver naturligvis, at man ikke baserer sin forretning på køb og salg af spillere. Men man kan vel også forlange af klubber som AGF og især Brøndby, at de arbejder i den retning. Jeg kan først for alvor glæde mig over gårsdagens indkøb, hvis jeg ser spillere gå den modsatte vej også. Brøndby har tid til i aften klokken 23.59 til at regulere den bulimiramte trup. Her smækker transfervinduet i med et brag.