Britisk storhold sidder tungt på Tour de France

Med Egan Bernals sejr sidste år fortsatte Team Ineos sin imponerende sejrsrække i Tour de France.

Colombianeren Egan Bernal vandt sidste års Tour de France foran holdkammeraten Geraint Thomas. Pool New/Reuters Fold sammen
Læs mere

Det var Bradley Wiggins, der i 2012 indledte Team Skys store epoke i Tour de France.

Holdet, der i dag hedder Team Ineos, har siden siddet tungt på løbet og har haft en rytter øverst på podiet i syv af de seneste otte udgaver.

Her er et tilbageblik:

* 2012: Bradley Wiggins, Team Sky (Storbritannien).

I årene forinden havde Wiggins gennemgået en utrolig forvandling fra kraftfuld banerytter til en af verdens bedste bjergryttere. Udviklingen kulminerede med Tour-sejren i 2012, hvor han blev den første britiske vinder af løbet. Undervejs fik han stor hjælp af løjtnanten Chris Froome, der understregede Skys dominans ved at tage andenpladsen. Wiggins stillede aldrig op i Tour de France igen.

* 2013: Chris Froome, Team Sky (Storbritannien).

Bradley Wiggins meldte afbud med en knæskade, og Froome var klar favorit efter et stærkt forår. Manden med den akavede kørestil levede op til forventningerne, mens den formodede hårdeste konkurrent, Alberto Contador, skuffede fælt og sluttede uden for podiet. I stedet blev Froomes nærmeste rival colombianeren Nairo Quintana, der blev nummer to i sin Tour-debut.

* 2014: Vincenzo Nibali, Astana (Italien).

Der var igen lagt op til duel mellem Froome og Contador, men begge ryttere udgik undervejs, og så var vejen ryddet for Nibali. Italieneren havde den gule trøje i hele 19 dage og grundlagde sejren på smattede brosten i Arenberg efter en blændende præstation af holdkammeraten Jakob Fuglsang.

* 2015: Chris Froome, Team Sky (Storbritannien).

Froome overtog den gule trøje fra Tony Martin, der måtte trække sig med et brækket kraveben inden 7. etape, og derfra afgav briten aldrig føringen. Han demonstrerede stor styrke med en suveræn sejr på første bjergudfordring til La Pierre-Saint-Martin og opbyggede et komfortabelt forspring inden de sidste etaper. En slutspurt af Nairo Quintana var lige ved at genåbne løbet, men det var ikke helt nok til at true Froome, der vandt med 1 minut og 12 sekunder.

* 2016: Chris Froome, Team Sky (Storbritannien).

En knusende overlegen Froome sørgede for, at der aldrig var spænding i løbet. Han brillerede både i bjerge og på enkeltstart og vandt to etaper undervejs. I Paris var han mere end fire minutter foran det franske håb Romain Bardet, der endte som nummer to.

* 2017: Chris Froome, Team Sky (Storbritannien).

Froome vandt ingen etaper, men tog alligevel sin fjerde samlede sejr - denne gang dog med hidtil mindste margin. Inden enkeltstarten på næstsidste etape var han kun 23 sekunder foran Bardet, men franskmanden er ingen specialist i den disciplin og blev ingen trussel. Efter sidste etape havde Froome et forspring på 54 sekunder til Rigoberto Urán, der sneg sig ind på andenpladsen.

* 2018: Geraint Thomas, Team Sky (Storbritannien).

Froome og Thomas startede som sideordnede kaptajner, men de fleste forventede, at Sky ville satse på Froome, når løbet skulle afgøres. Ved første hviledag var den firedobbelte vinder imidlertid næsten et minut efter sin holdkammerat. Geraint Thomas kørte en fejlfri Tour og vandt to barske bjergetaper til La Rosière og Alpe d'Huez, mens Froome sluttede som hjælperytter og måtte nøjes med tredjepladsen.

* 2019: Egan Bernal, Team Ineos (Colombia).

Bernal skulle egentlig have været kaptajn i Giro d'Italia, men blev bremset af et brækket kraveben. Derfor blev den blot 22-årige bjergrytter i stedet sat ind på Tour-holdet ved siden af Geraint Thomas. Efter enkeltstarten på 13. etape var Thomas halvandet minut foran den unge opkomling, men på de efterfølgende bjergetaper ændrede Ineos-hierarkiet sig langsomt. Da Touren skulle afgøres i den tynde luft, slog Bernal til. Han tog førertrøjen på tredjesidste etape, som blev afbrudt i utide af et jordskred, og han bar den til mål i Paris. Geraint Thomas gjorde Ineos-triumfen total ved at besætte andenpladsen.

/ritzau/