Brasilien vært for VM i 2014

Kristusstatuen bivåner begivenhederne på Maracanã i baggrunden. I 2014 skal det legendariske stadion være renoveret til VM. (foto: Bruno Domingo/REUTERS). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nicklas Bendtner, Leon Andreasen og Daniel Agger kan som fremtidens mænd på det danske landshold godt begynde at finde det store verdensatlas frem, hvis ellers Danmark formår at kvalificere sig til VM-slutrunden i 2014.

Rejsen går således til Brasilien, som har fået tildelt værtsskabet efter en pause på 64 år. Og det enorme land, der har vundet VM i fodbold ikke færre end fem gange, har da også længe lignet eneste logiske lokalitet eftersom fodboldens verdensforbund, FIFA, forlods havde udpeget Sydamerika som næste kontinent i køen til den eftertragtede begivenhed. Brasilien rykkede af samme grund allerforrest i køen, da såvel Argentina som Colombia trak deres respektive kandidatur.

Fodbold bedre end sex
Skal man tro Ricardo Teixera, der er præsident i det brasilianske fodboldforbund, vil selve det at have fået tildelt VM være lig med en ubetinget optur for det meste af befolkningen.

"Verdensmesterskaberne i fodbold rækker langt videre end bare at være en sportsbegivenhed. Det vil være et vigtigt redskab for social udvikling og efterlade et blivende arvestykke hos hele den brasilianske befolkning," mener således fodboldbossen.

At fodbold er vigtigere end det meste i verdens femtestørste nation, vidner både fodbold- og kulturhistorie om. Lad gå, at landet, somm har govet os stjerner som Pelé, Zico, Ronaldo og Ronaldinho bare er bedre end de fleste til legen med den lille runde. De ved det også selv. Ja, faktisk lever og ånder man vel mere fodbold i Brasilien end noget andet sted på kloden.

Som forfatteren og poeten Paul Coelho en gang har sagt, er fodbold så indflydelsesrig en del af den brasilianske esprit, at det langt overgår mere kødelige lyster.
"Jeg har hørt folk diskutere forløbet af en fodboldkamp over fem timer, men aldrig hørt dem snakke om deres sexliv i lige så lang tid," som Coelho tørt konstaterer det.

Mangler meget
Uanset Brasiliens nærmest selvskrevne ret til at arrangere et VM, forestår der dog et stort arbejde inden man er klar til kamp.
Mange af landets kamparenaer trænger til et løft for at blive tidssvarende både hvad angår sikkerhed og komfort. Mere end fem millarder kroner ventes Brasilein at skulle bruge på at få ajourført stadion i de otte til 10 byer, som man regner med skal brede sig over.

Brasilien har ikke haft VM siden 1950, hvor holdet nåede finalen foran et eksalteret hjemmepublikum på det legendariske Maracanã stadion, hvor 200.000(!) tilskuere så værtsnationen lide et smerteligt 2-1 nederlag til Uruguay.

England måske næste bud
Med udnævnelsen af Brasilien står det samtidig klart, at FIFA fremover ikke længere vil lade værtsskabet gå på omgang mellem verdens kontinenter efter et rotationsprincip.

I byderunden om, hvem der skal have VM i 2018, mentes England da også at stå stærkt, selv om FIFA-præsident Sepp Blatter understreger, at både Kina og Australien også har vist sig interesserede.

"England er fodboldens moderland og havde sidst VM i 1966, så det vil være tre generationer siden i 2018," siger Blatter.

England vandt VM i 1966 for foreløbig første og eneste gang og har siden været vært for EM i fodbold i 1996.