Bombe i dansk EM-gruppe: Kæmpenation forventer udelukkelse i fire år

 

Det Internationale Antidopingagentur (Wada) vil udelukke Rusland som nation fra alle større sportsbegivenheder i fire år. Det forventer chefen for Ruslands Antidopingagentur (Rusada), Yuri Ganus.

»Det er virkeligheden,« siger Ganus til nyhedsbureauet AFP.

Det danske fodboldlandshold er ellers i gruppe med netop Rusland, når EM-slutrunden næste sommer skal afholdes i blandt andet Danmark.

Men nu ser noget ud til, at Rusland måske alligevel ikke gæster Parken.

Udmeldingen fra Rusland kommer, efter at det mandag aften kom frem, at et udvalg under WADA har anbefalet fire års karantæne til nationen, fordi landet i mange år har set stort på antidopingreglerne og fortsætter med at gøre det.

Rusland tager også del af EM-værtskabet, hvoraf halvdelen af kampene i Danmarks gruppe skulle være spillet. Men nu ser både EM og også OL til at være i fare for nationen.

»Vi er på vej ind i en ny fase af Ruslands dybe dopingkrise i de næste fire år. Fire år er lang tid. Det er to gange OL,« siger Rusada-chefen.

Yuri Ganus refererer til næste års sommer-OL i Tokyo, mens der to år senere venter et vinter-OL i Beijing. Her vil Rusland efter alt at dømme være udelukket som land, hvis WADAS udelukkelse bliver en realitet.

I stedet vil russiske atleter - ligesom ved vinter-OL i sydkoreanske Pyeongchang - skulle stille op under neutralt flag.

Rusland vil dog have mulighed for at appellere en eventuel afgørelse til Den Internationale Sportsdomstol (CAS).

Den store nation har været i søgelyset, fordi man mistænkte landets antidopingagentur for at fuske med atleternes prøveresultater.

WADA bad om at få disse udleveret og fik det også i januar i år. Men i september kom det frem, at russerne havde manipuleret med disse data, og derfor står landet nu til en historisk hård straf.

Ifølge Yuri Ganus bør Ruslands præsident, Vladimir Putin, tage affære.

»For at være helt ærlig venter jeg på, at præsidenten tager aktiv del i det her. Der er mange problemer inden for sport her, men det sværeste og mest tragiske er at se vores udøvere blive taget som gidsler af de sportslige lederes handlinger. Vi har brug for rigtige ændringer. Vi har brug for nye sportslige ledere,« siger Yuri Ganus i interviewet med AFP.

9. december skal WADAs bestyrelse træffe en endelig afgørelse om Rusland på et møde i Paris.