Bliver England og Rusland udelukket efter fan-ballade?

En engelsk supporter blødte voldsomt efter at have været i nærkamp med russiske fans før lørdagens uafgjorte EM-kamp mellem de to nationer i den franske havneby Marseille. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN CHRISTOPHE MAGNENET

Hvilke konsekvenser får det for det russiske fodboldforbund, at der før, under og efter lørdag aftens EM-kamp i Marseille mod England opstod nærmest krigslignende tilstande?

Det spørgsmål kommer der ifølge Jim Stjerne Hansen, der er næstformand i UEFA's disciplinærudvalg og som følge deraf befinder sig i Frankrig, et svar på i den nærmeste fremtid.

»Svaret kommer enten tirsdag aften eller onsdag formiddag, når vi har læst den redegørelse, vi har bedt russerne om at lave. På baggrund af denne vil vi fortage en afgørelse i sagen,« fortæller den danske fodboldleder Jim Stjerne Hansen til bt.dk.

Den engelske avis The Telegraph spekulerede søndag i, at såvel Rusland som England kan blive udlukket fra EM-slutrunden. Men det scenarie afviser Jim Stjerne Hansen.

»UEFA’s disciplinærreglement foreskriver alle muligheder. Men som jeg ser det, er det mest sandsynlige, at det russiske fodboldforbund bliver idømt en bøde. En udelukkelse af hverken dem eller englænderne kommer næppe på tale,« siger Jim Stjerne Hansen, der heller ikke kan forestille sig, at Ruslands værtsskab for fodbold-VM om to år bliver bragt i fare på det aktuelle grundlag.

»Lad mig allerførst understrege, at afviklingen af VM ikke hører under UEFA, men FIFA. Derfor kan jeg af gode grunde ikke udtale mig om, hvad der eventuelt kommer til at ske med dette arrangement. Det er dog indiskutabelt, at der de senere år har været mange problemer med de russiske fans. I lørdagens tilfælde er det kritisabelt, at de på stadion i Marseille under kampen invaderede det engelske tilskuerafsnit. Men det var primært i byens centrum, at der var værst uro, og derinde er det politiet og ikke UEFA, der har bemyndigelsen til at holde ro og orden,« siger Jim Stjerne Hansen.

Ruslands sportsminister Vitaly Mutko bekræftede søndag ifølge nyhedsbureauet Reuters, at han forventer en straf.

»Som jeg forstår det, får vi en bøde af UEFA. Vores supportere opførte sig ikke korrekt. Men når dette er sagt synes jeg, at medierne i sin omtale af sagen har overdrevet beskrivelserne. Efter hvad jeg kan forstå, var der ingen alvorlige sammenstød mellem vores fans og englændernes. Men UEFA bør kigge indad. Kampe som disse skal organiseres ordentligt,« citeres Vitaly Mutko for at sige.

Urolighederne i forbindelse med den uafgjorte kamp blev allerede indledt torsdag, og lørdag hærgede hundredvis af tilhængere gaderne i Marseille. Blandt andet viste TV-optagelser mænd i bar overkrop med blod drivende ned ad ansigtet, mens de kæmpede med det kampklædte franske politi.

Allerede fredag tog det engelske fodboldforbund afstand til urolighederne, der nåede sit dramatiske højdepunkt få timer inden kampen, da en engelsk tilskuer blev slået så hårdt i hovedet af en russer, at han efterfølgende svævede mellem liv og død.

»Vi ser med afsky på hændelserne i Marseille og tager afstand fra dem. Personer, der deltager i så voldelige episoder, hører ikke hjemme i fodbold,« skriver UEFA blandt andet i et statement.
Englands næste EM-kamp spilles i Lens torsdag aften mod Wales, mens Rusland dagen forinden i Lille møder Slovakiet.

FAKTA: Her var der også ballade med russiske fodboldfans

9. juni 2012
Efter Rusland ved fodbold-EM har besejret Tjekkiet 4-1 lader russiske hooligans glæden kanalisere sig ud i vold. De angriber flere vagter på stadion. Fire af disse må en tur på hospitalet for at blive behandlet for skader. Herudover må den tjekkiske spiller Theodor Gebre Selassie se sig udsat for racistiske tilråb. For dette blev det russiske fodboldforbund idømt en bøde af UEFA på 30.000 Euro.

13. juni 2012
I forbindelse med den uafgjorte EM-kamp mellem Rusland og Polen bliver 140 mennesker anholdt, mens 15 andre må en tur på hospitalet for at blive behandlet for legemsbeskadigelse. Ifølge nyhedsbureauet AP benyttede deltagerne i sammenstødene mange former for kasteskyts; fra sten og flasker til fyrværkeri.

19. november 2012
Den russiske premierminister Dmitri Medvedev meddeler, at landets regering går ind i kampen mod fodboldsportens ballademagere. Det sker efter at en ligakamp mellem Dynamo Moskva og Zenit St. Petersborg få dage tidligere er blevet afbrudt, fordi Dynamos målmand fik skader ved øjnene, da fyrværkeri kastet fra tilskuerpladserne eksploderede i ansigtet på ham. Ikke færre end 53 personer blev arresteret i forbindelse med episoden, der opstår få uger efter, at en gruppe Dynamo Moskva-fans stormede klubbens træningsanlæg og skød med paintball-geværer efter spillerne i utilfredshed over dårlige resultater.

4. januar 2015
Den 20-årige midtbanespiller Gasan Magomedov bliver angrebet og dræbt af en række skud på vej hjem fra træningen i klubben klubben Anzji Machatjkala, der holder til i den uroplagede region Dagestan.

28. marts 2015
EM-kvalifikationskampen mellem Montenegro og Rusland bliver af den tyske dommer Deniz Aytekin afbrudt efter flere skandaløse scener. Blandt andet bliver målmand Igor Akinfeev ramt af fyrværkeri kastet fra tilskuerpladserne.