Bliver det Grit eller Gro?

Tyskland med Grit Jurack møder Norge med Gro Hammerseng i den ene VM-semifinale på lørdag. Også Rusland er videre, men de regerende mestre vaklede slemt mod Ungarn.

Gro Hammerseng sætter turboen til og tordner gennem det sydkoreanske forsvar. Foto: Franck Fife/AFP Fold sammen
Læs mere

Norges EM-vindere og viceverdensmestre ser ud til at have fundet topformen på det helt rigtige tidspunkt. I hvert fald var der ingen slinger i den norske hopsa, da jenterne sikrede sig adgang til VM-semifinalen i Frankrig på bekostning af Sydkorea.

Asiaterne, der tidligere har domineret kvindehåndbolden ved VM og OL, fulgte pænt med til 7-7 midt i første halvleg, men så satte Ikast-playmakeren Gro Hammerseng turboen til, og så var den fest forbi.

Slutcifrene på 35-24 efter 16-12 ved pausen taler om rendyrket klasseforskel.

Juracks lynstart
Gro & Co. skal dog ikke vente en lige så let kamp, når Tyskland står over for dem på lørdag. Tyskerne kom nemlig også relativt let ud af deres kvartfinale mod Angola.

Det var Viborg-skytten Grit Jurack, der viste vejen, da hun med fire mål i de første otte minutter var kraftigt medvirkende til, at Tyskland kom foran 6-1.

Den føring holdt Tyskland solidt fast i gennem hele første halvleg af dagens første kvartfinale, således at holdet kunne gå til pause foran 18-14.

Angolas kvinder var klar over, at der måtte ske noget, og pausen blev brugt fornuftigt til at ændre på taktik og indstilling med det resultat, at afrikanerne hurtigt fik indsnævret Tysklands forspring til bare to mål.

Nu fulgte en længere stillingskrig, hvor målforskellen på de to hold svingede mellem to og tre mål, men da tyskerne midt i anden halvleg fik genetableret firemåls forspringet ved 25-21, knækkede den afrikanske moral.

Herfra galopperede tyskerne lystigt mod semifinalen, og holdet førte en overgang 35-28, inden Angola fik lov at pynte på cifrene i slutfasen til slutresultatet 36-33.

Grit Jurack blev trods to brændte straffekast tysk topscorer med 11 mål, mens Nadine Krause, FCK Håndbold, og Stefanie Melbeck, KIF Vejen, scorede hver seks. De blev dog overgået af Angolas storskytte, Marcelina Kiala, der smed 13 bolde i mål. Hun var dog også holdets store synder, da hun brugte hele 24 skud til sine mål.

Ungarn snublede igen
I dagens tredje semifinale havde Ungarn længe de regerende verdensmestre fra Rusland på krogen, men som så ofte før snublede de ungarske kvinder, da det gjaldt.

Hvem husker ikke en vis OL-finale i Sydney i 2000, hvor Ungarn et kvarter før tid førte stort mod Danmark, men endte med at få total gummiarm i slutfasen og tabe det hele på gulvet.

Det skete også for dem i en VM-finale mod Frankrig i 2003. Og igen i går mod russerne, hvor de ungarske kvinder førte 34-31 blot otte minutter før tid efter at have været foran i stort set hele kampen.

Men så gik Ungarns målmaskine i stå, og først da russerne havde scoret fem gange i træk, fik ungarerne pyntet til 36-35 med et halvt minut tilbage på uret.

Endnu en nedtur for det store håndboldland, mens den russiske hunbjørn vaklede videre til semifinalen mod enten Frankrig eller Rumænien, der spiller dagens sidste semifinale i Paris.