Blid start for Ailton

I går startede FC København op og præsenterede det nye angrebshåb Ailton Almeida. »Dæmp forventningerne,« lød Ståles budskab.

FCKs brasilianer Ailton Almeida forventer selv at være klar til sæsonstarten i marts. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

En mellemting mellem Sibuso Zuma og Alvaro Santos. Forventningerne er tårnhøje til FC Københavns 21-årige, brasilianske angriber Ailton Almeida, der i går trænede med holdet for første gang.

Nu er »trænede« så meget sagt, for gårsdagens program var en løbetur rundt om Damhussøen und nix weiter. Men det var nok til at afsløre, at Ailton er langt fra topformen, og træner Ståle Solbakken forventer ikke, at Ailton går lige ind på holdet og scorer mål på stribe.

»For det første vil jeg dæmpe forventningerne. Han har haft to langtidsskader, mens han har været i Sverige. Og da hans gamle klub Örgryte kæmpede for overlevelse i Allsvenskan trænede han slet ikke, men spillede kun kampe. Hans fysiske form bestemmer, hvornår han rigtigt kommer på plads. Det kan tage nogle måneder, men det kan også ske at tage et halvt år,« forklarede Ståle Solbakken.

Ailton er helt med på, at hans form ikke er god nok nu, men han regner med at blive klar til sæsonstart.

»Jeg kommer fra halvanden måneds ferie i Brasilien. Jeg trænede lidt, men så blev min mor syg, og det var halvanden uge, hvor jeg ikke kunne træne. Det gik godt i dag (i går, red.), men jeg er kun på halv kraft nu. Jeg forventer dog at være 100 pct. klar til sæsonstart i marts,« fortalte den unge brasilianer på let forståeligt svensk.

Selvom Solbakken havde travlt med at lægge drømmen om en ny målmaskine død, ville han godt løfte lidt af sløret for, hvad man kan forvente af Ailton, når han er i form.

»Han afslutter rigtig godt, også udefra. Han er svær at læse for forsvarsspillerne, fordi han kan løbe bag om dem, hvis de går frem, og skyde udefra, hvis han får plads,« sagde Solbakken.

Det vidner om overskud, at en nyindkøbt spiller får så lang snor. Ligesom det gjorde, da Solbakken afslørede, at højre backen Lars Jacobsen kommer til at spille fuld tid det næste halve år, selvom han ryger til Nürnberg til sommer.

Sådan har det ikke altid været i FC København, hvor blot et ønske om andre græsgange kunne sætte en spiller af holdet. Det er et udtryk for, at klubben har fundet ud af at leve med, at den spiller i en udviklingsliga og at nogle spillere bruger FCK som et springbræt til bedre ligaer.

»For et år siden sagde folk, at det var urealistisk, når jeg ville stoppe svingdørspolitikken. Svingdøren kan heller ikke stoppes, fordi der altid vil være spillere, der vil søge mod bedre ligaer og større klubber. Men vi opererer nu med tre typer af spillere: Dem, der skal videre, dem, der har deres karriere i klubben, og dem, vi henter hjem. Og vi har brug for alle tre typer,« forklarede Solbakken.