Bjergtrøjen triumferer på kold kongeetape i Giroen

Sne og regn satte sit præg på 16. etape af Giroen, hvor Giulio Ciccone sejrede, og Primoz Roglic tabte stort.

Giulio Ciccone skreg sin glæde ud, da han fejrede sin anden Giro-etapesejr i karrieren på tirsdagens store bjergetape. Luk Benies/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Trods gennemblødt tøj og klaprende tænder i italiensk forårskulde spurtede 24-årige Giulio Ciccone sig til sejr på Giro d'Italias kongeetape, hvor Primoz Roglic blev den store taber i klassementkampen.

Ciccone i bjergtrøjen kom til mål med tjekken Jan Hirt, som han let satte til vægs.

Roglic kunne ikke sidde med Vincenzo Nibali og Richard Carapaz på etapens stejle stigning, og han endte med at tabe næsten halvandet minut og en plads i dem samlede stilling.

Carapaz fører med 1 minut og 47 sekunder til Nibali, mens Roglic er 2 minutter og 9 sekunder efter.

Det italienske vejr satte sit præg på etapen helt fra før starten og hele vejen til målstregen tirsdag.

Ruten måtte modificeres på forhånd, da store mængder sne umuliggjorde passage på en af de planlagte tinder, og etapens afsluttende nedkørsel blev en farlig leg på spejlglatte, våde veje i tung regn.

Så selv om kongeetapen mistede et vigtigt bjerg, blev det stadig en vild dag med masser af drama.

Der var 100 procent dansk repræsentation i etapens store udbrud. Både Christopher Juul-Jensen og Mikkel Frølich Honoré, de to eneste danskere i løbet, var med i det 21 mand store udbrud, som sad ude det meste af dagen.

Da det store slag skulle stå på Passo del Mortirolo, kunne ingen af de to dog sidde med de bedste klatrere i frontgruppen. Jan Hirt, Mikel Nieve, Giulio Ciccone og Damiano Caruso rykkede fra.

På vej mod toppen var Hirt og Ciccone alene, og det lignede en duel mellem de to om etapesejren.

På det stejleste stykke, hvor stigningen var på hele 18 procent, rykkede Nibali blandt favoritterne med syv kilometer til toppen. Et tidligt og dristigt angreb fra den italienske stjernerytter.

Ingen andre end Hugh Carthy kunne sætte efter Nibali, og nede i favoritgruppen fik Roglic problemer, da Miguel Ángel López rykkede et par kilometer senere.

Mens Roglic måtte slide for at minimere tabet til Nibali, fandt førende Richard Carapaz sammen med holdkammerat Mikel Landa og Astana-kaptajn Miguel Ángel López melodien og kom op til Nibali og Hugh Carthy.

Sloveneren kom til at sidde med blandt andre Simon Yates. Ved toppen af Mortirolo var de halvandet minut efter Nibali-gruppen, og gruppen fik ikke hentet meget tilbage resten af vejen.

Ingen kunne røre Ciccone og Hirt i front, og her var italieneren som forventet klart hurtigst i spurten. Han vandt også en etapesejr i løbet tilbage i 2016.

/ritzau/