Bitter Ritter savner dansk blod i Touren

Sammen med Rolf Sørensen skal Dennis Ritter kommentere dette års Tour de France for TV 2. Selv synes han ikke, Team CSC skal have mere omtale end andre hold i løbet - og han er skuffet over Bjarne Riis tour-hold.

TV2s nye par ved mikrofonerne under Tour de France, Dennis Ritter (tv.) og Rolf Sørensen, der sammen skal guide seerne fra London til Paris på TV2 og TV2 Sport. Foto: Uffe Weng Fold sammen
Læs mere

Han siger selv, det er en drengedrøm, der går i opfyldelse. Drømmen om at sidde foran en mikrofon og fortælle hundredetusinder af seere om, hvad der foregår. For første gang skal TV 2-journalisten Dennis Ritter kommentere Tour de France. Efter syv år, hvor han har fungeret som reporter fra løbet, skal han sammen med Rolf Sørensen guide seerne gennem næsten 100 timers live TV fra London over Gent til Paris.

»Jeg glæder mig naturligvis utrolig meget,« siger Dennis Ritter inden afrejsen til England.

»Det bliver spændende og udfordrende. Jeg synes, det fungerer godt mellem Rolf og jeg. Kemien er der, og vi deler en væsentligt ting - nemlig passionen for cykling,« siger Dennis Ritter og uddyber:

»Jeg har styr på facts, og Rolf har styr på, hvorfor der sker det, der sker - og hvad der sker om lidt. Han er analysatoren. Vi skal ikke være de nye Mader og Leth. Vi skal have vores egen stil. Vi har slet ikke de samme forcer,« siger Dennis Ritter.

At Dennis Ritter elsker cykelsporten og er dybt fascineret af den, er der vist ingen tvivl om. Men hans glæde ved udsigten til Tour de France kølnede en del, da Bjarne Riis i weekenden offentliggjorde de ni ryttere, der skal repræsentere Team CSC ved dette års tour. Ikke én dansker var fundet værdig eller dygtig nok til at køre på holdet.

»Jeg er bitter over, at Team CSC ikke har udtaget nogen danskere. Jeg synes, det er tyndt. Jeg ved godt, jeg ikke kommer nogen vegne med den holdning, fordi Riis til hver en tid vil hævde, at han har et internationalt hold, og at han udtog det sportsligt rigtigste hold. Men jeg synes, at det lugter lidt af, at der er andre interesser involveret, og det, synes jeg, må være enormt irriterende for Nicki Sørensen og Lars Bak, som jo sportsligt set ikke ville have svækket holdet overhovedet, hvis de var blevet udtaget,« mener Dennis Ritter.

Kommentatoren mener også, at Bjarne Riis ved at udtage en dansker til Tour-holdet kunne have fået en mere positiv og massiv omtale i de danske medier.

»Jeg ved godt, at Riis er fuldstændig ligeglad, men det her koster ham virkelig opbakning i Danmark. Han kunne i hvert fald have fået noget kredit, hvis han havde udtaget en dansker i Danmark, og det kan han jo trænge til i øjeblikket,« siger Dennis Ritter med henvisning til Jörg Jaksches beskyldning mod CSC-chefen om kendskab til Jaksches dopingmisbrug, da han blandt andet kørte for Team CSC.

Mindre dækning
På grund af de manglende danskere forudser Dennis Ritter, at Team CSC formentlig vil komme til at få mindre omtale i de danske medier i dette års Tour de France. Han ser i hvert fald ingen grund til at fortælle mere om, hvad der sker på CSC end på andre hold.

»Jeg har internt på TV 2 slået på, at jeg ikke synes, der er nogen grund til at dække Team CSC meget massivt under touren. Jeg synes, der er grund til at dække Michael Rasmussen, snakke med Brian Holm (sportsdirektør på T-mobile, red.) hver dag og de store internationale profiler. Men på det sportslige område ser jeg ingen grund til at gøre ekstra meget ud af CSC i år, når de ikke er mere dansk end så mange andre hold. Det kan virke barnligt, men det må jeg tage med. Jeg synes bare, at sportsligt set havde Nicki Sørensen pyntet på det hold, sådan som han er kørende i øjeblikket,« siger Dennis Ritter.

Fokus på sporten
For Rolf Sørensen og Dennis Ritter bliver det noget af en balancegang, når de den ene dag skal hylde en rytter for de flotte bedrifter op ad de stejle bjregskråninger, mens de den næste gang kan risiskere, at den pågældende cykelrytter er taget i en dopingkontrol. Det dilemma er Dennis Ritter meget bevidst om.

»Der er altid nogen, der er bagkloge og undrer sig over, hvordan vi kunne juble, når den og den vandt, når han så efterfølgende bliver knaldet for doping. Det kan man ikke forberede sig på, men vi er nødt til at kommentere det sportslige. Når en rytter vinder, kan jeg da godt tænke, at det godt nok var betænkeligt så stærkt, han kørte, men det kan jeg jo ikke sige på TV, når jeg ikke har det dokumenteret,« siger Dennis Ritter.

I foråret har makkerparret Ritter og Sørensen kommenteret flere af forårsklassikerne. Her registrerede Dennis Ritter en ny tendens i cykelløbene.

»Jeg synes, der har været nogle kedelige løb i foråret. Flandern Rundt og Amstel Gold Race var kedeligere, end de plejer at være, fordi det først var meget sent i løbene, at der skete en udvikling. Jeg håber på, at grunden til, at det er blevet lidt kedeligere, er, at der er mindre doping i feltet. Rytterne er lidt mere i tvivl om deres egne evner og holder mere igen, før de forsøger at stikke af,« siger Dennis Ritter, der alligevel glæder sig til årets store cykelbegivenhed. Især prologen på lørdag ser han frem til.

»Jeg elsker enkeltstarter, fordi det er så nørdet hele tiden at sidde og kikke på stopure. Jeg tager gerne tre-fire stopure med, hvis jeg ellers kan finde dem, så jeg har tiden på nogle af de ryttere, vi ikke får tider på på skærmen. Og så er kampen mod uret den fineste disciplin i cykelsporten,« siger Dennis Ritter.