Berlingske sætter fokus på doping

Doping er en hurtig smutvej til flere kræfter og lette sejre. Men det er dødsensfarligt for sportsfolk at bevæge sig ind i denne biokemiske verden. Samtidig er man en dårlig kammerat, for doping er snyd over for konkurrenterne. 2006 stod i dopingens tegn, men det bliver værre i år. Derfor sætter Berlingske Tidende fokus på doping i 2007.

Sidste år nåede cykelsporten et kedeligt lavpunkt. 2006 blev et rædselsår - et annus horribilis - som man bare får lyst til at kaste jord på og begrave under flovhedens muld. Operacion Puerto i Spanien og den efterfølgende afsløring af Floyd Landis som dopingsnydende Tour de France-vinder var bare et par af de grimme symboler på et skidt cykelår.

Eller som kulturminister Brian Mikkelsen (K) siger i et interview i Berlingske Tidende i morgen: »Tænk på at på et tidspunkt sidste år, så cyklede ingen af de ryttere, der blev hyldet som vindere af de tre store etapeløb - Tour de France, Vueltaen og Giroen. Altså samtlige var udelukket på grund af enten dopingmisbrug eller stærk mistanke om misbrug af doping. Det er bemærkelsesværdigt.«

Det kan man kalde en ministeriel underdrivelse af dimensioner. Nej, det er ikke bare bemærkelsesværdigt - det er skamfuldt, fordi der bag enhver dopet vinder befinder sig et utal af unge håbefulde atleter, som yder deres bedste år efter år og ender med at blive ydmyget af en egoistisk konkurrent, som ad biokemisk vej snyder sig til en fordel.

Hvad værre er, så forventer læger og idrætseksperter samstemmende, at 2007 bliver værre - ikke bare i cykelsporten, men i en stribe andre sportsgrene. De bygger primært deres pessimisme på, at OL i Beijing står for døren. Her er cykling, atletik, boksning og gymnastik store sportsgrene, som igennem tiden har leveret kedelige afsløringer. Ganske vist er der i disse dage godt halvandet år til OL-starten, men det er i år, at alle idrætsudøverne bygger formen op og skal kvalificere sig til Legene. Og det er i år, at de retslige efterspil på cykelsportens skandaleår følger.I kulisserne tyder alt også på, at 2007 bliver et skelsættende år på dopingfronten. Det Internationale Antidoping Agentur (WADA) skal i gang med at revidere sin såkaldte kode, så den fortsat kan følge med tiden og de seneste landvindinger i laboratorierne. Arbejdet er allerede i gang og kulminerer efter planen på WADAs verdenskongres i november i den spanske hovedstad Madrid.

Derfor har Berlingske Tidende besluttet at sætte fokus på doping i år. Vi glemmer ikke fascinationen af sport og de fremmeste udøvere. Vi glæder os fortsat over de smukke mål og driblinger i fodbold og over det eksplosive udbrud og den lange, seje klatretur i Touren. Men præstationerne er kun noget værd, hvis vi kan stole på, at kombattanterne kæmper på lige vilkår.