Bendtner er vel bare den umulige opgave

Morten Crone Sejersbøl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde

Åh, hvor jeg har skrevet klummen om Nicklas Bendtner mange gange. Måske ikke de senere år, men tidligere. Ofte indigneret og fuld af fortrydelse på hans og landsholdets vegne, for hvilket storslået talent var det ikke, der satte sine og nationens muligheder på spil, hver gang han gik i byen før en vigtig kamp, eller på andre måder opførte sig tåbeligt.

Denne her bliver ikke indigneret. Indignationens gnist er vel slukt med de mange episoder, der i årenes løb er løbet under broen, og er det ikke op til de klubdirektører, de sponsorer og de fans, der har kastet penge efter hans løn at kritisere ham for at have spildt deres penge? Er talentet ikke hans eget? Kan vi som nation dømme ham for ikke at tilbyde vores landshold sit bedste jeg? Vi kan ærgre os, undre os og lade os irritere. Men Nicklas Bendtners karriere er i bund og grund hans egen.

Mandag blev han fritstillet i Wolfsburg, og hvad skal han så? Tja, hvis han vil tjene mange penge - vi taler +15 mio. kr. om året - og både kan affinde sig med at sidde på bænken og se landsholdet spille videre uden ham, kan han fortsætte den kurs, han udstak for sig selv engang for 10 år siden. Hvis han skal tages seriøst som fodboldspiller, skal han finde spilletid. Det kan han stadig nå, men vi nærmer os sidste chance for en 28-årig angriber, der endnu mangler at træde ud af talentets beskyttede værksted.

Skal Nicklas Bendtner hjem til FC København og starte forfra? Nej, det skal han ikke. FC København kunne sagtens have det rigtige sportslige niveau at begynde en genstart på, men byen er både for lille og for fristende til, at han kan finde den nødvendig ro og koncentration til at sætte af fra. For det er jo også historien om Nicklas Bendtner. Hold af det eller ej. men det er det. Det er måske mere end noget andet historien om Nicklas Bendtner, at han er i konstant fare for at falde i fristelse, og at verden bare venter på, at det sker. Det er en selvforstærkende mekanisme.

Nicklas Bendtner skal ramme mindst tre parametre, hvis han skal have succes: Han skal i udgangspunktet være førstevalg, hvilket han i sin karriere ikke har været andre steder end på næstøverste hylde i Birmingham og Sunderland. Han skal have en træner, der som Morten Olsen havde tålmodighed med ham, og som på samme tid gav ham både frihed og stillede krav. Og så skal han ramme det sted i verden, hvor fristelser og fordømmelser er mindre end i København, men hvor kedsomheden omvendt ikke er så stor som i provinsbyen uden for Wolfsburg, hvorfra han weekend efter weekend søgte hjem for at mærke livet.

Derfra skal han bygge sig selv op. Gøre hvad der bliver sagt og ligne en, der gider. Er det den umulige opgave? Måske. Måske er ’umulig’ bare beskrivelsen af opgaven med at løfte Nicklas Bendtners karriere helt til tops.