Bendtner er et spørgsmål om plat eller krone

FCK overraskede de fleste, måske også klubben selv, ved at hente chancerytteren Nicklas Bendtner ind to minutter i transfervinduets lukketid.

Nicklas Bendtner er »prototypen på den fortabte søn, som nu kan vende hjem og måske gribe noget nær sidste chance. Slutte cirklen. Hvem ved,« skriver sportskommentator og forfatter Lars B. Jørgensen om Nicklas Bendtners kontrakt med FC København, der løber frem til nytår. Fold sammen
Læs mere
Foto: Svein Ove Ekornesvåg/NTB/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke nogen lige vej at gå, når det kommer til Nicklas Bendtner.

Ikke nok med, at han deler vandene i fodbolddanmark. Han kan også få selv en ellers meningsfast mand som FCK-træner Ståle Solbakken til at ligne en lang sludrevoren selvmodsigelse.

Til norske Dagbladet sagde Solbakken i juni:

»Han er ikke aktuel for FC København. Ikke som situationen er nu. Nu er Bendtner i Rosenborg, og han har 18 måneder tilbage af sin kontrakt. Jeg tror, han ser Rosenborg som et springbrædt til at komme ud i en større liga og få sin sidste kontrakt der,« funderede FCKs cheftræner.

En måned tidligere havde Solbakken ifølge B.T. »ikke brugt én kalorie« på at overveje Bendtner som en mulighed. Og ja, enhver kan se, at FC København hen over sommeren er blevet voldsomt udfordret med langtidsskader til angribere som Dame N’Doye og Jonas Wind. Men Solbakkens beslutning om at hente den nu 31-årige angriber ind på en korttidskontrakt efter aftale med Rosenborg virker alligevel sært desperat og uden de visioner, der normalt kendetegner FCKs ageren i et transfervindue.

Nicklas Bendtner har foreløbig fået en aftale med de danske mestre året ud. Hvor mange kampe, det kan blive til, er et åbent spørgsmål.

For en mand, der ikke har spillet førsteholdsfodbold siden april, er det en lang pause. Også selv om Bendtner med vanlig tæft for at pleje omgang med sociale medier har dokumenteret på Instagram, at sommeren ikke har været ren badeferie. Ja, han har sågar været på racercyklen i selskab med den tidligere Riis-rytter Tyler Hamilton under sidstnævntes visit i juli, så kom ikke hér …

Både FCK og Bendtner kommer ud i et kapløb med tiden. FCK har brug for de kvaliteter, som Bendtner på toppen af sin ydeevne sagtens kunne tilføre Superligaen. Og omvendt har den store angriber selv brug for at nå i så forsvarlig form, at han ikke falder igennem.

Der er uendeligt mange hvis’er og ubekendte i hele den ligning.

For nylig sagde Fredericia-træner Jonas Dal i »Onside«, at det ville tage »mindst tre måneder« at bringe Bendtner tilbage i forsvarlig form.

Det lyder ikke urimeligt, selv om både Peter Graulund og Kenneth Emil Pedersen erklærede, at en landsholdspause på tre uger ville kunne gøre underværker.

Det sidste er ren bragesnak. Heller ikke i sin sidste periode i Rosenborg præsterede Nicklas Bendtner nævneværdigt. Og rent fysisk har han atletisk set på ingen måder det niveau, der har gjort det muligt for Dame N’Doye at komme tilbage som en dominerende force i en relativt høj alder.

Det var godt set af Solbakken at hente den senegalesiske veteran »hjem« igen i juli 2018 på en fri transfer. Det var en gambling med stort afkast.

Med Bendtner kan det blive lidt plat eller krone. Eller måske begge dele.

Sikkert er det, at Bendtners optræden i Superligaen vil generere en betydelig opmærksomhed. Også mere end svenske Isaac Kiese Thelin, som man jagtede forgæves i Anderlecht inden, »Plan Bendtner« blev iværksat.

FCKs kernetilhængerne modtog nyheden om Bendtner med en afmålt begejstring og kølig distance. Også selv om trøjesælgeren ude i merchandisebiksen kunne berette om en snes bestillinger på trøje nummer 32.

Den største begejstring var egentlig at spore hos de danske fodboldmedier og rettighedshavende TV-stationer.

Forståeligt nok, for så vidt. Bendtner er en stor og kontroversiel figur. Uanset om han spiller eller ej.

Voldsdømt, skandaleombrust, levemand og libertiner. En blanding af berejst journeyman og fodbold-desperado med et CV, der er blevet stadig mere frønnet. Prototypen på den fortabte søn, som nu kan vende hjem og måske gribe noget nær sidste chance. Slutte cirklen. Hvem ved?

Det er ingredienserne til en såkaldt god historie. Også selv om nyhedens interesse falmer hurtigere, end man tror.

Der er selvsagt også masser af ryggesløs opportunisme at spore i reaktionsmønsteret ved Bendtners komme.

I september 2018, da Bendtner havde gjort sig bemærket i et slagsmål med en taxachauffør (som siden udløste en voldsdom) skrev Ekstra Bladet:

»Ja, der skal tilgives og gives chancer, men dem har Nicklas Bendtner opbrugt og en voldsdømt landsholdsspiller sender alle de forkerte signaler.«

I går havde attituderelativismen så indfundet sig hos samme afsender, der kunne fastslå: »Det bliver fedt med Nicklas Bendtner i Superligaen, og FCK har smidt den perfekte redningskrans ud for den skandaleombruste angriber.«

Ambivalens har været en fast følgesvend i Bendtners karriere. Og det er vel også det, der står tilbage, inden han i dag deltager i sin første træning i sin – måske midlertidige – klub.

Måler man udelukkende i spaltecentimeter, klik og sendetid, kan Bendtner næppe undgå at blive en succes af en slags.

Det kan blive plat eller krone. Måske endda begge sider af mønten. Som forfatteren Rune Skyum Nielsen, der arbejder på en biografi om Bendtner, skrev på Twitter kort før offentliggørelsen, er det svært at sætte punktum for den historie.

Spørgsmålet er, om vi har flere udråbstegn på banen til gode.

Lars B. Jørgensen er sportskommentator og forfatter.