BBC-program belaster atletikpræsident

Coe har kendt til den russiske dopingskandale længere, end han hidtil har givet udtryk for, hævder BBC.

BBC-programmet Panorama belaster IAAF-præsident Sebastian Coe. Scanpix/Karim Jaafar
Læs mere
Fold sammen

Fredag sidder Sebastian Coe for bordenden, når Det Internationale Atletikforbund (IAAF) beslutter, om russiske atletikudøvere skal udelukkes fra OL. Men samtidig bliver der sat spørgsmålstegn ved IAAF-præsidentens egen integritet.

I en dokumentarudsendelse, der blev sendt torsdag aften på BCC, bliver Coe anklaget for at have vildledt et britisk regeringsudvalg, om hvor længe han har kendt til den russiske dopingskandale.

Udsendelsen hævder også, at Coe fik hjælp til sin kampagne op til IAAF-præsidentvalget i 2015 af den tidligere præsident Lamine Diacks søn, Papa Massata Diack, der er svært belastet af korruptionsanklager og eftersøgt af Interpol.

Diack skal have skaffet Coe afrikanske stemmer op til præsidentvalget, som Coe efterfølgende vandt med stemmetallet 115-92 over modkandidaten, ukraineren Sergej Bubka.

IAAF valgte torsdag aften umiddelbart efter udsendelsen at tilbagevise samtlige anklager om urent trav.

- Påstanden om, at Sebastian Coe aktivt har søgt råd fra Papa Massata Diack til sin kampagne, er forkert.

- Som i alle kampagner er der et væld af mennesker, der tilbyder rådgivning - om man vil det eller ej. Nogle er til gavn, andre er ikke. Der må man være venlig, men forsigtig. Det var tilfældet med hr. Diack, skriver IAAF.

Coe afviser også, at han skulle have kendt til den russiske dopingskandale længere, end han hævdede over for den britiske regering.

BBC hævder at have set e-mails sendt til Coe med en række vedhæftede dokumenter, som tegner et billede af omfattende korruption og bestikkelse.

Et af dokumenterne beskriver, hvordan den russiske maratonløber Lilya Shobukhova er blevet afkrævet 450.000 euro af Det Russiske Atletikforbund og IAAF, for at hun trods en positiv dopingprøve alligevel kunne stille op til OL i London i 2012.

Den e-mail modtog Coe, fire måneder inden den russiske dopingskandale blev afsløret i et tysk tv-program, hvorefter IAAF-præsidenten over for den britiske regering erklærede sig uvidende om beskyldninger om korruption i den russiske antidopingkamp.

I erklæringen torsdag aften skriver IAAF, at Coe ikke har læst det omtalte dokument.

/ritzau/Reuters