Basso og Discovery taget til nåde

Selvom Pro Tour-holdene i december var enige om, at Team Discovery Channel skulle smides ud af det gode cykelselskab, så vendte holdene om på en tallerken og hentede »amerikanerne« tilbage i folden.

Ivan Basso kan tilsyneladende godt skrue smilet på igen. Cykelholdenes organisation IPCT havde ikke modet til at udelukke Team Discovery Channel, da holdene foretog en afstemning forleden.<br>Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

Da Alex Pedersen sent torsdag aften modtog nyheden om, at Pro Tour-holdenes Klub (IPCT) inviterer Team Discovery Channel tilbage i det gode selskab, blev han ikke bare kedeligt overrasket. Den tidligere amatørverdensmester og sportsdirektør på Team CSC, der i dag blandt andet fungerer som DRs cykelekspert, mistede nærmest besindelsen i et øjeblik.

»Ja, hvad skal man snart sige. Jeg mangler ord. Jeg er sur og dybt overrasket over, at så mange hold har skiftet holdning, siden de sidste gang diskuterede sagen,« siger Alex Pedersen.

Sidste gang - som Pedersen refererer til - var i december, hvor cykelholdene umiddelbart besluttede sig for at udelukke »amerikanerne«, fordi Lance Armstrongs tidligere arbejdsgiver havde skrevet kontrakt med Ivan Basso. Ham Giro d'Italia-vinderen og italieneren, der tidligere høstede triumfer hos Bjarne Riis og Team CSC. Ivan Basso, der stadig er under dopingmistanke og en part i Operacion Puerto, som i sommer satte kanyler, forbudte medikamenter og heksedoktoren Eufemiano Fuentes øverst på dagsorden på bekostning af det sportslige i Tour de France.Umiddelbart strider Team Discoverys november-ansættelse af Ivan Basso mod den »Gentlemen's agreement«, som medlemmerne af IPCT tidligere på året fandt fodslag om. En aftale, der går ud på, at det slet og ret ikke er i orden at engagere ryttere, som på en eller anden led kan spores til sportens store og »ongoing« dopingproblematikker.

Men sent torsdag aften besluttede IPCT - efter en afstemning - alligevel, at Team Discovery Channel ikke skal smides ud af de professionelle cykelholds gode selskab.

Selvom en eventuel udelukkelse af Discovery ikke ville få den konsekvens, at Basso & Co. pludselig skulle stille cyklerne i garagen, så ærgrer Alex Pedersen sig stadig.

»IPCT er jo kun en forening uden magt. Det er vel kun den internationale cykelunion (UCI), der reelt kan udelukke ryttere og hold. Men IPCT, de sender altså et utroligt dårligt signal ved ikke at lægge afstand til Discovery. Resultatet af afstemningen indikerer også, at de store hold ser mere lemfældigt på dopingproblemet end de små hold. Det er som om, de store hold ikke forstår, at cykelsporten må gøre noget ekstraordinært for at genvinde troværdigheden. Da IPCT ikke har reel magt og indflydelse, havde det altså ikke »kostet« noget, hvis de havde sat Discovery udenfor døren. Det havde bare været et stærkt signal at sende,« siger Alex Pedersen, der ej vil blive overrasket, hvis Jan Ullrich, som i lighed med Basso kædes sammen med Operacion Puerto, snart er at finde på et af de store cykelhold igen.

»For hvis Pro Tour-holdenes Klub kan acceptere, at Discovery har sikret sig Basso, så kan de vel også acceptere, at tyskeren vender tilbage,« siger Alex Pedersen med reference til rødmossede Ullrich, der blev fyret fra T-Mobile i sommer og lige nu træner på livet løs for at holde karrieren bare lidt i gang. Netop T-Mobile, der har søsat et stort antidopingarbejde, var første storhold på banen til at beklage, at ICPT ikke udelukker Discovery.

»Det er et tilbageslag i kampen mod doping,« siger direktør Christian Frommert, mens Team CSCs pressechef, Brian Nygaard, nøjes med at være »forundret«.

»Der er ikke sket det store på dopingfronten, siden holdene snakkede sammen sidst. Så det er da mærkeligt, at nogle af holdene har foretaget en kovending, men det må man jo acceptere. Vi kunne godt have tænkt os at give Discovery et rap over fingrene, men vi havde også lagt op til et kompromis. For det nytter jo ikke noget bare at udelukke dem. Discovery kan dog nu bevise, at de stadig vil noget seriøst i cykelsporten,« siger Brian Nygaard.

Under selve afstemningen stemte Team CSC, T-Mobile, tyske Gerolsteiner og fire franske hold for en udelukkelse af Discovery, men de blev altså overtrumfet af andre otte hold.

Hvilke to hold, der enten stemte blankt eller slet ikke deltog i mødet hos IPCT, der består af 17 hold, melder historien desværre intet om - på trods af at Berlingske Tidende har været i kontakt med fire pressechefer.

»Jeg vil ikke sige noget. Det kan godt være, at andre gør. IPCT er en demokratisk forening, og vi står alle bag beslutningen,« siger Alessandro Tegner, pressechef hos det italienske Pro Tour-hold Quick Step.