Basketballs nye konge er en 2,11 meter høj græsk-nigerianer

Giannis Antetokounmpo fra Milwaukee Bucks kaster sig mod kurven og afslutter et angreb i tredje quarter af kampen mod Boston Celtics den 26. oktober. Foto: Jeff Hanisch-USA TODAY Sports Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeff Hanisch
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye NBA-sæson er ikke engang 14 dage gammel, men den har allerede fundet sin konge. Han er 2,11 meter høj, 100 kilo tung og har et vingefang på 226 centimeter. Han har græsk pas, tørner ud for Milwaukee Bucks, og hans navn er Giannis Antetokounmpo.

»Han er uden tvivl min favoritspiller, og han har muligheden for at blive den største i historien,« sagde Golden State Warriors’ superstjerne Kevin Durant tidligere på måneden.

Den form for kollegial ros hænger normalt ikke på træerne i topsport, men det er ikke svært at forstå Durants og resten af NBAs forbløffelse og ærefrygt i mødet med det nye fænomen. I sæsonens første fem opgør, hvoraf Bucks har tabt de to, har Antetokounmpo således sat nye standarder.

I alle kampe har han været sit holds mest scorende spiller og i de fire tilmed den med flest rebounds. Antetokounmpos har et kampgennemsnit på 35 point, 10,6 rebounds og 5,6 assists. Ser vi på historien, har kun tre spillere passeret 30+10+5-grænsen efter fem runder: Larry Bird, Steve Francis og sidste års MVP, Russell Westbrook. Med sine 147 point i de første fire kampe nåede Antetokounmpo akkurat at overgå Kareem Abdul-Jabbars Bucks-rekord (146) fra 1970.

Siden årtusindeskiftet har amerikansk basket drømt hede drømme om den komplette point forward, der forener guardens overblik, small forwardens fart, power forwardens luftstyrke og centerens power. Talenter som Lamar Odom, Josh Smith, Anthony Randolph og Darius Miles blev alle spået en gylden fremtid, men gang på gang endte de store forventninger i tilsvarende skuffelse.

Spilleren, der skulle kunne det hele, har ofte vist sig at have en sårbar sjæl.

Det er denne ønsketænkning, Milwaukee Bucks’ nr. 34 er i færd med at forløse. Antetokounmpo er blot 22 år, men fremstår allerede som en af de mest komplette spillere i Eastern Conference. Han kontrollerer spillet, han ser vinklerne, han gør sine modstandere bedre. Og han gør det altid med den tromlende fysiske overlegenhed, amerikanerne kalder for »bully ball«.

Men Antetokounmpo er andet og mere end muskler. »Hans spontanitet er en forfriskende modgift til sportens vægt på kirurgisk præcision. Hvad der adskiller ham fra alle andre nuværende slashere – med undtagelse af LeBron James – er hans spilintelligens og uselviske natur, der gør, at hans spil aldrig udarter til showbold,« skrev magasinet GQs Nathaniel Friedman i denne uge.

For Friedman består Bucks-spillerens geni i dette: »Når Giannis har bolden i hænderne, tvinger han alle modstandere til at være alle steder på banen på samme tid, hvilket giver hans egne holdkammerater alle tænkelige muligheder.«

Det ville være synd at sige, at Antetokounmpos øjeblikkelige succes kommer ud af ingenting. Han er født i Athen og har nigerianske forældre. Hans far var professionel fodboldspiller, moren højdespringer. En af hans storebrødre, Thanasis, spiller professionel basket i Panathinaikos og har tidligere fået to kampe for New York Knicks. En anden, Francis, har spillet professionel fodbold i Nigeria. Hans to yngre brødre, Kostas og Alexis, spiller henholdsvis college- og high school-basket.

Antetokounmpo fik debut som 17-årig i den næstbedste græske række og tiltrak sig snart opmærksomhed fra Europas førende klubber. I 2013 blev han valgt af Milwaukee i midten af første runde (som nr. 15) af den årlige NBA-draft og betegnet som et såkaldt »high risk-high reward«-valg. I sin første sæson gjorde han sig fint bemærket og fik stemmer nok til at blive udtaget til NBA All-Rookie Second Team.

I foråret 2016 slog han sit navn fast som Bucks’ nøglespiller og playmaker, og i sidste sæson blev han den første spiller i NBAs historie, der sluttede i top 20 i de fem vigtigste kategorier (points, rebounds, assists, steals og blocks). Han underskrev en ny fireårig kontrakt til en værdi af 100 millioner dollars og var et sikkert valg til All-NBA Second Team. I denne sæson sigter han endnu højere.

Sæsonen er stadig lang. Faktisk har Antetokounmpo kun spillet seks procent af grundspillets 82 kampe. Meget kan nå at ske. Han kan blive skadet i morgen. Og alligevel kan amerikanerne slet ikke få øjnene fra den græske yndling. Ingen er så optaget af »the next big thing« som sportsfolket. Vi kan næsten ikke vente med at udråbe morgendagens kejser.

Men indimellem er vi ikke i tvivl.

Det var den fornemmelse, vi havde, da Tiger Woods sejrede ved The Masters i 1997; da Roger Federer vandt sit første Wimbledon i 2003; da Lionel Messi førte FC Barcelona til Champions League-titlen i 2009; og da Usain Bolt løb fra alt og alle ved OL i Beijing i 2008. Alle var de 21 år gamle. Antetokounmpo er et år ældre, og han mangler stadig det store trofæ. Men vores forbløffelse er den samme.

Asker Hedegaard Boye er Berlingskes sportskommentator