Barcas næste stjerneskud

I dag begynder de »mindstes« VM, slutrunden for U/17-landshold. Her bliver det især interessant at følge spanieren Bojan Krkic, der allerede er godt på vej til at blive en stor stjerne.

Læg mærke til dette unge ansigt. Spanske Bojan Krkic kan meget vel blive en af fremtidens store stjerner. Foto: Bea Martinez Fold sammen
Læs mere

Først om 10 dage fylder Bojan Krkic 17 år. Alligevel er der allerede nu meget store forventninger til den unge spanier, som kan blive den helt store stjerne ved U/17-VM, der begynder i dag og spilles i Sydkorea.

Som navnet antyder, stammer den unge spiller fra Serbien, men han er født i Spanien, hvor hans far, der selv var professionel spiller, i 1990erne blev tilknyttet FC Barcelona som talentspejder. Så forståeligt nok er det her, at Bojan Krkic har spillet, siden han var ni år gammel.

Bojan Krikic er en driblestærk angriber, der ofte er blevet sammenlignet med klubkammeraten Lionel Messi, og allerede i fjor fik andre end spaniere mulighed for at opleve, hvad han har at byde på. Ved U/17-EM, som Spanien vandt, endte han som delt topscorer og en af turneringens store profiler.

Selv om man bliver en stor stjerne ved U/17, er det nu ingen garanti for, at man bliver en stor stjerne som voksen. Hvem kender eksempelvis skotten James Will?

Den daværende Arsenal-keeper blev kåret til den bedste spiller ved U/17-VM i 1989, men siden er der næppe ret mange uden for Skotland, som har hørt noget til ham.

Hvis man ser på spillerne, der er blevet kåret til VMs bedste ved de seneste slutrunder, er der dog tale om kendte navne. Ved U/17-VM i 2003 blev en anden spanier, Arsenal-stjernen Cesc Fabregas, kåret til den bedste, mens hæderen ved VM for to år gik til brasilianske Anderson. Som netop er skiftet til Manchester United fra FC Porto.

Især fordi Bojan Krkic er på vej til at etablere sig i udkanten af FC Barcelonas førstehold, ligner han en, man kommer til at høre meget mere til. Han har også allerede fået sin debut på førsteholdet - i en træningskamp i foråret.

Bojan Krkic og hans holdkammerater er blandt favoritterne til at vinde VM-titlen, som Spanien trods masser af ungdomstriumfer endnu aldrig har fået fingre i. Til gengæld har en nation som Brasilien vundet titlen tre gange, og de unge sambadrenge er naturligvis blandt favoritterne igen. En af dem er ligesom Bojan Krkic et godt bud VMs store profil. Han hedder Lulinha, kommer fra Corinthians og er 17 år.

Engang blev alle store brasilianske talenter kaldt »den ny Pelé«, men meget symbolsk for tiden bliver Lulinha kaldt »den ny Ronaldinho«.