Ballade down under

Omkring 150 ballademagere fra Serbien og Kroatien glemte alt om gentleman-sporten tennis på førstedagen af Australian Open, der også bød på nederlag til Kristian Pless.

Historien melder ikke om fortilfælde, så da omkring 150 tilskuere fra Serbien og Kroatien i går provokerede hinanden, hvilket mundede ud i regulære optøjer, gjorde de sig udødelige som den første gruppe af ballademagere i Grand Slam-sammenhæng.

Hvor Australian Open, der er årets første store turnering i tenniskalenderen, tidligere højest har måttet lægge øre til John McEnroes grimme sprogbrug, kom politiet og kontrollører på overarbejde klokken cirka 12.15 lokal tid i nærheden af merchandise-butikken på tennisanlægget i Melbourne.

For det var netop her, at tingede udviklede sig fra tenniseufori til kampe, hvorunder stole og flasker fløj rundt. Der faldt spark over hoftehøjde, og bannere samt flag blev lige pludselig brugt som slagredskaber.

Ifølge vidner begyndte serberne med at råbe provokationer efter nogle kroater, der overværede en kamp på bane 3. Og da provokationerne fik mere og mere racistisk karakter - 90ernes uroligheder i det tidligere Jugoslavien in mente - blev lunten hurtigt kortere.

Ifølge Tom Starcevic, der er sekretær i den kroatiske venskabsforening i staten Victoria, råbte de serbiske ballademagere »dø, kroat, dø«.

Alle involverede parter eskorteredes efter lidt tid til udgangen, hvor adgangskortene umiddelbart blev inddraget.

»Vi er glade for fans, der kommer og støtter deres favoritspillere. Og fans, som kommer i de nationale farver, har altid været et festligt indslag under turneringen. Men vi tager nødvendige midler i brug, hvis en fan eller grupperinger overtræder grænsen for acceptabel opførsel ved denne familiebegivenhed,« udtalte turneringsdirektør Steve Wood.

Men der blev selvfølgelig også spillet tennis, hvor blandt andre Kristian Pless var på banen.

Men den blonde dansker ramte ikke formen mod spanske David Ferrer, som rakte armene i vejret efter tre sæt - 7-5, 6-4, 6-3.

»Hans spil ser ikke ud af så meget, men han misser meget få lette bolde og returnerer kanongodt. I første sæt var der ikke stor forskel på os, og jeg vandt faktisk flest bolde - men åbenlyst ikke de rigtige.

Fra starten af 2. sæt begyndte min serveprocent at falde, og han returnerede alt. Det gjorde, at jeg skulle presse min serv endnu mere. I tredje sæt følte jeg mig lidt slidt ved tanken om, at jeg mindst havde 2,5 time tilbage på banen for at kunne vinde. Det gjorde, at min gejst faldt ret drastisk,« skrev Kristian Pless på sin hjemmeside kort efter nederlaget.

Pless håber i stedet, at det lykkes at sikre kvalifikation til doubleturneringen sammen med makkeren Rainer Schüttler.

Serberen Ilia Bozoljac og kroaten Marin Cilic spillede i øvrigt førsterundekamp mod hinanden i nat dansk tid - med flere politifolk på lægterne end sædvanligt.