Atletikbosser vil nulstille europæiske rekorder

Tilliden skal tilbage i atletik, og derfor kommer atletikbosser med et radikalt forslag for at bekæmpe doping.

Atletikbossen Svein Arne Hansen er tilhænger af at nulstille rekorder i kampen mod doping. Scanpix/Ben Stansall Fold sammen
Læs mere

Tidligere europæiske rekorder samt verdensrekorder i atletik skal slettes.

Det Europæiske Atletik Forbund vil have tavlen vasket ren, så rekorder sat af muligt dopede atleter ikke vil tælle i historiebøgerne.

Planen er et led i kampen mod doping og blev afsløret mandag af forbundets European Athletics Council efter møder fredag, lørdag og søndag i Paris.

Norske Svein Arne Hansen, som er præsident for Det Europæiske Atletik Forbund, har været med til at udforme det kontroversielle forslag.

- Det er helt sikkert en radikal løsning. Men de af os, der elsker atletik, er trætte af den tvivl, som hænger over vores rekorder, siger Svein Arne Hansen til forbundets hjemmeside.

Præsidenten mener ikke, at folk tror på, at atleterne er rene, når undersøgelser viser, at mange af rekorderne ikke burde være menneskeligt mulige.

Hos Det Internationale Atletik Forbund (IAAF) hilser præsident Sebastian Coe forslaget velkommen.

- Jeg kan lide det, fordi det underbygger den dopingkontrol- og teknologi, vi har sat i værk, og som er mere robust og sikker end for 10-15 år siden.

- Der vil være atleter og nuværende rekordholdere, som vil føle, at den historie, vi laver om, vil tage noget fra dem.

- Men jeg mener, det er et skridt i den rigtige retning. Hvis vi organiserer det og gør det på en ordentlig måde, så kan vi genskabe tilliden på dette område, siger Coe ifølge AFP.

Nogle atleter har allerede ytret modstand mod forslaget.

- Jeg ville finde det afskyeligt, hvis jeg blev frataget min rekord, når jeg var helt ren, siger den svenske syvkæmper Carolina Klüft til den svenske avis Aftonbladet.

Forslaget om at nulstille rekorder giver også mulighed for undtagelser.

Eksempelvis hvis atleter har gennemført et bestemt antal kontroller i månederne op til et godkendt internationalt stævne.

Alle rekorder sat før en bestemt dato, som endnu ikke er fastlagt, vil blive bevaret - men under en liste af gamle rekorder.

Det endelige forslag vil blive taget op på et møde i IAAF i august.

/ritzau/