Atletikboss udpeges som hovedskurk i ny dopingrapport

Ny Wada-rapport konkluderer, at toppen i Det Internationale Atletikforbund har set gennem fingre med doping.

Læs mere
Fold sammen

Lederne i Det Internationale Atletikforbund, IAAF, må have været klar over, at der foregik doping i Rusland og andre lande.

Det konkluderer en ny rapport fra Det Internationale Antidopingagentur, Wada, der torsdag blev fremlagt i Tyskland.

Den tidligere IAAF-præsident Lamine Diack udpeges som hovedskurken, og hans afløser og tidligere vicepræsident, Sebastian Coe, må også have kendt til dopingprogrammerne i Rusland, står der i rapporten.

- Korruptionen var forankret i organisationen, siger Dick Pound, der er leder af kommissionen bag rapporten.

- IAAF-bestyrelsen kan umuligt have været uvidende om omfanget af doping inden for atletik, og at antidopingreglerne ikke blev overholdt, siger Pound.

- IAAF stod ikke tilstrækkelig fast, når det handler om en række lande, deriblandt Rusland, siger han.

Wada-kommissionen beskriver i rapporten Rusland som et "dopingparadis", som IAAF's politiske top ikke ønskede konfrontere med sin mistanke og viden.

Den hårdeste kritik rammer IAAF's tidligere præsident Lamine Diack, da rapporten konkluderer, at senegaleseren var dybt involveret i dopingsnyderiet.

Ved siden af IAAF-systemet skabte han sin helt egen magtstruktur omkring dopingproblemerne i Rusland. Det fremgår af rapporten, at Diack havde personligt kendskab til dopingforseelser og pengeafpresning af russiske atletikudøvere.

Med i Diacks inderkreds udenom IAAF var de to sønner, Papa Masada Diack og Khalil Diack, samt hans juridiske rådgiver Habib Cisse Diack. Også IAAF's tidligere antidoping-direktør Gabriel Dolle var involveret.

Rapporten konkluderer samtidig, at IAAF ikke havde værktøjer, der kunne hindre korruptionen i at foregå.

Kritikken rammer også IAAF's nuværende præsident, Sebastian Coe, der blev vicepræsident i atletikforbundet i 2007. I 2015 overtog han præsidentposten fra Lamine Diack.

Rusland er i øjeblikket suspenderet af IAAF, efter at Wada sidste år afslørede omfattende og systematisk doping blandt russiske atleter.

/ritzau/