Astana-holdet smidt ud

Et ellers lidt søvnigt pressemøde med Saunier Duval holdets britiske kaptajn David Millar ændrede fuldstændig karakter med den breakende nyhed om, at Aleksandre Vinokourov var bloddopet, da han i overlegen stil vandt Tourens første lange enkeltstart i Albi.

foto: JOEL SAGET Fold sammen
Læs mere

»Jesus Christ,« udbrød en chokeret Millar, der brød grædende sammen. »Nu kan vi lige så godt pakke sammen,« sagde han, mens engelske reportere prøvede at trøste.

En stærk og rørende scene efter endnu mere elendighed i butikken. Millar har selv været turen igennem og har udstået en dopingkarantæne, men netop derfor fremstod han som en mand, der nu var klar til at kæmpe for en ren sport. Men i dette øjeblik brød hans verden sammen.

Allerede inden Le Tour var Vinokourov og hele hans kasakhstanske Astana-mandskab under voldsom dopingbeskydning. Både kaptajnen og tyske Andreas Klöden hørte til blandt de »men in black« som UCI har talt så meget om. Folk, der træner i neutralt tøj og holder sig uden for dopingkontrollanternes rækkevidde.

Men holdet fik lov til at stille op med »Vino og Andy« som to af løbets absolutte top-favoritter.

Imidlertid kom de ikke til at spille den rolle, de havde forventet, da begge styrtede samme dag. Derfor var det særdeles overraskende, at Vinokourov vendte tilbage og knuste konkurrenterne i kampen mod uret.

»Nu er løbet atter åbent,« sagde han, men dagen efter gik han ned igen.

Som en anden Floyd Landis genopstod han på det andet ridt i Pyrenæerne, hvor alle kun havde beundrende ord tilovers for denne jernmand. Således talte den franske sportsavis LEquipe om »Vinokourovs mod«.

Det var samme avis, der i går eftermiddag var først ude med nyheden om Vinokourovs fald. Et fald, der kort efter blev bekræftet fra Astana holdet, der øjeblikkelig blev bedt om at forlade Touren, hvilket skete uden protester.

Forlydender i aftes ville vide, at Vinokourov fik blod fra sin far, der har fulgt sønnen hele Touren, men det kunne ikke bekræftes af Tour-societetet, der havde travlt med at slå fast, at man ikke har planer om at stoppe årets løb.

»Det nuværende system er en fiasko, men det vil blive ændret« sagde løbsdirektør Christian Prudhomme. »I dag er en sort dag for Touren, men vi fortsætter krigen. Rytterne spiller russisk roulette, men det bliver os, der vinder«.