Arvefjende- opgøret

Det er en kamp mellem venner, holdkammerater og gode kollegaer. En kamp om at være Skandinaviens bedste. Og om overlevelse i VM-turneringen. Så det kan næsten ikke blive værre. Eller bedre. Velkommen til Danmark mod Norge.

Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

I 1990erne og begyndelsen af det nye millennium var Sverige det suveræne hold i skandinavisk herrehåndbold. Men da Magnus Wislander, Staffan Olsson og de andre blå/gule koryfæer takkede af, blev banen åbnet for Danmark og Norge. Med tre EM-bronzemedaljer i 2002, 04 og 06 har det danske herrelandshold taget teten midlertidigt, men i aften kan Norge overtage den skandinaviske trone med en sejr over Danmark, der vil sende Wilbek & Co. ud af VM-kapløbet og Norge videre i turneringen.

Norges håndboldmænd har modsat deres kvindelige kollegaer aldrig vundet noget, men holdets bedste resultat i nyere tid ligger kun to år tilbage. Ved VM i Tunesien, hvor Danmark rejste hjem på en beskeden 13. plads, fightede nordmændene sig frem til en placering som nummer syv, og der er næppe nogen tvivl om, at de meget gerne vil gentage eller forbedre den præstation i år, inden Norge selv skal være vært ved næste års EM-slutrunde.

Holdet er som det danske bygget op af spillere fra spanske og tyske klubber tilsat profiler fra den danske Håndboldliga, hvor mange nordmænd har eller har haft deres gang.Lige nu er målmand Steinar Ege fra FCK Håndbold og AaB-duoen Kjetil Strand og André Jørgensen danske islæt på Norges landshold, men navne som Frank Løke, Børge Lund, Håvard Tvedten og Rune Skjærvold bør danske håndboldfans også kunne genkende.

De er blandt det norske holds profiler, men de overgås alle i stjernestatus af Lars Jørgensen og Kasper Hvidts klubkammerat i Portland San Antonio, venstrebacken Kristian Kjelling, der lidt populært kan kaldes Norges svar på Lars Krogh Jeppesen.

Norge vandt over Danmark i LK Cup i årets første uge, men har siden tabt til Frankrig og meget klart til Sverige.

»Men jeg lægger ikke så meget i deres nederlag til Frankrig og Sverige. Det er et godt sammentømret mandskab, og jeg oplever, at Norge ligger sådan fifty-fifty i forhold til os i øjeblikket,« siger Ulrik Wilbek, der dog lover, at han har fire-fem ting i ærmet rent angrebsmæssigt, som ikke blev afsløret i kampen mod Norge i LK Cup.