Armstrong kan miste alle sine Tour-titler

Det amerikanske cykelikon vil ikke længere kæmpe mod dopinganklager. Beslutningen kan koste ham syv sejre i Tour de France.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lance Armstrong smider nu håndklædet i ringen. Den verdenskendte amerikanske ekscykelrytter har besluttet sig for at opgive kampen mod dopinganklager fra det amerikanske antidopingagentur, USADA.

Beslutningen, som Armstrong har offentliggjort på sin hjemmeside natten til fredag dansk tid, kan få omsiggribende konsekvenser for den 40-årige, tidligere professionelle rytter, der har vundet talrige sejre i alverdens cykelløb.

I værste fald betyder Armstrongs beslutning, at han risikerer udelukkelse på livstid fra sporten, men værre endnu kan det medføre, at han bliver frataget sine sejre i det franske cykelløb Tour de France - et løb som Armstrong vandt historiske syv gange i træk i perioden 1999-2005.

 - Der kommer et tidspunkt i enhver mands liv, hvor han bliver nødt til at sige, at »nok er nok«. For mig er det øjeblik kommet nu, skriver han på sin hjemmeside.

Her fortæller han, hvordan han gennem flere år har kæmpet mod dopingbeskyldninger, og hvordan han føler, at USADA behandler hans sag ensidigt og ikke har beviser. Armstrong siger i samme forbindelse, at de utallige dopingkontroller, han har deltaget i, bør være bevis i sig selv.

- Det eneste fysiske bevis er de hundredvis af kontroller, som jeg har klaret med bravur. Jeg har stået til rådighed døgnet rundt over hele verden. I konkurrencer. Uden for konkurrencer. Blod. Urin. Lige meget hvad, de spurgte efter, sørgede jeg for det. Hvad er meningen med alle disse test, hvis USADA i sidste ende ikke vil holde sig til dem? spørger han.

Lance Armstrong beskylder det amerikanske antidopingagentur for »bølleagtige« metoder i agenturets jagt på ham.Armstrong fik i den forgange uge afvist et sagsanlæg mod netop USADA, da dommeren blandt andet gav USADA medhold i, at antidopingagenturet har jurisdiktionen til at føre en sag mod den tidligere cykelrytter.

 - Jeg havde håbet, at den føderale domstol ville stoppe USADA. Selvom retten havde sympati for mine bekymringer og anerkendte de mange uregelmæssigheder og mangler i USADAs motiver, dens handlemåde og dens fremgang, besluttede domstolen i sidste ende, at den ikke kunne gribe ind, skriver Armstrong.

Ifølge flere amerikanske medier betyder Armstrongs beslutning, at USADA vil gå efter at få ham bandlyst, ligesom man vil anbefale, at han fratages sine titler, en beslutning som den internationale cykelunion (UCI) skal tage. På sin hjemmeside understreger Armstrong, at hans beslutning ikke betyder, at han indrømmer brug af doping. Han vil bare ikke tage del i en proces, som han ikke finder fair.

En række af Armstrongs tidligere holdkammerater har indrømmet brug af doping, og flere i cykelsporten har også mere end antydet, at den syvdobbelte Tour-vinder har benyttet sig af ulovlige midler.