Armstrong-bøddel kræver russere udelukket fra OL

De amerikanske antidopingmyndigheder mener, at det er for sent for russiske atleter at deltage ved OL.

Travis Tygart var med til at fælde cykelrytteren Lance Armstrong, og nu kræver amerikaneren russiske atleter udelukket fra OL i Rio til sommer.

Travis Tygart, som er chef for USA's antidopingagentur, Usada, mener, at russiske atleter bør forbydes at stille op ved legene, fordi der ikke er nok tid til at genopbygge tilliden til Rusland.

Meldingen fra USA kommer efter dopingskandalen i Rusland, som Det Internationale antidopingagentur, Wada, var med til at oprulle sidste år og holdt et pressemøde om igen torsdag med nye beskyldninger mod atletikkens topfolk.

Rusland har ikke taget nok meningsfulde skridt i retning af at rydde op efter Wadas beskyldninger om et statsstyret dopingprogram i landet, mener Travis Tygart.

Usada-chefen anklager desuden russiske myndigheder for at blive med at bekæmpe personer, som vil afsløre dopingsnyd.

- De angriber stadig de modige whistleblowers. Der er intet laboratorium. Der er intet testapparat, siger Travis Tygart til New York Times.

Han peger også på, at Rusland ikke kan garantere, at alle atleter er rene, når OL afholdes om lidt over et halvt år.

- Vi er få måneder fra afviklingen af legene, og det er for sent, selv om de straffer alle ansvarlige. Det er for sent at sikre, at alle, som har været involveret i det statsstyrede dopingprogram, er rene, fastslår han.

Det Internationale Atletikforbund, IAAF, suspenderede sidste år russiske atleter fra alle konkurrencer, men lod døren stå på klem for, at russerne kunne vende tilbage inden OL i Rio.

/ritzau/AFP