Argentina tæt på forløsningen

Mens Argentinas U/20-landshold i mange år har vadet i VM-titler, har nationens A-landshold i 14 år ikke vundet en eneste titel. Det har Lionel Messi og Co. i morgen chancen for at lave om på.

Argentina har gennem tiden produceret stjernespillere på samlebånd, og en ny model synes at være på vej i skikkelse af Sergio Agüero(th.), der lige nu er den store profil ved U/20-VM i Canada. Foto: Geoff Robins Fold sammen
Læs mere

Med Sergio Agüero som den store stjerne er Argentina nu fremme ved kvartfinalerne ved U/20-VM, der spilles i Canada, og det vil bestemt ikke være nogen overraskelse, hvis de unge argentinere går hele vejen og vinder finalen den 22. juli.

Den betragtning skyldes ikke kun det faktum, at argentinerne med Sergio Agüero i spidsen har spillet glimrende under slutrudnen, hvor de i kvartfinalen møder Mexico, men i høj grad også, at Argentina har været den suverænt stærkeste nation ved U/20-VM i nyere tid.

I alt har Argentina hele fem gange vundet turneringen, og heraf er de fire af sejrene kommet siden 1995. Seneste triumf kom i hus i 2005, hvor Holland var vært, og hvor Lionel Messi var den helt store stjerne.

Men selv om Argentina nærmest år efter år producerer ekstraordinært mange og store talenter, og selv om landet de seneste 15-20 år har haft så mange store stjerner i de voksnes rækker, at nationen på papiret mere eller mindre konstant har haft et af verdens bedste landshold, er det i rigtig mange år ikke blevet til nogen triumfer ved hverken VM eller Copa America.

To gange har Argentina vundet VM, i 1978 og 1986, mens landet har sejret hele 14 gange i Copa America - men ikke siden 1993. Så det er meget naturligt, at de fodboldtossede argentinere tørster efter ny stor titel.

Ved såvel de to seneste VM-slutrunder som den seneste Copa America-turnering var der ellers mange, også andre end argentinere, der troede, det ville blive til en ny titel. Men ved VM røg argentinerne begge gange skuffende tidligt ud, mens de i finalen ved Copa America i 2004 tabte til Brasilien efter straffesparkskonkurrence.

I morgen tørner Sydamerikas to største fodboldnationer så sammen i den finale igen, og den SKAL Argentina vinde. Det er der i hvert fald mange, der vil mene i Argentina, men som turneringen har udviklet sig, bør det også blive til argentinsk sejr.

Det argentinske mandskab er stort set det samme som ved VM i fjor, og både Juan Roman Riquelme og Lionel Messi, primært i de seneste par kampe, har vist sig fra deres allerbedste side. Så modstanderne er hidtil nærmest blevet tromlet ned. Eksempelvis blev Peru slået 4-0 i kvartfinalen, mens Mexico blev slået 3-0 i semifinalen. Det var især her, Lionel Messi brillerede. Den 20-årige FC Barcelona-spiller scorede til 2-0 på et smart lob, og efter kampen kaldte Argentinas landstræner Alfio Basile sin unge stjerne for et geni.

Brasilien derimod har ikke spillet ret godt. Robinho, der er turneringens topscorer med seks mål, har været ene om at vise verdensklasse, og selv om Chile blev slået 6-1 i kvartfinalen, sagde det ikke så meget om det brasilianske niveau, idet adskillige chilenere havde festet og drukket så meget natten forinden, at seks af dem har fået 20 landskampes karantæne af det chilenske forbund.

Alligevel kan det sagtens være, at Brasilien, der siden 1993 har vundet to VM-slutrunder og tre Copa America-turneringer, vinder finalen. Ikke mindst fordi det er argentinerne, der er under et enormt pres.