Analyse: Stop det røde kortspil

Dommerstandarden er for lav i Super­ligaen. Spillernes småfejl bliver straffet med røde kort, hvilket er ødelæggende­­­for fodboldoplevelsen.

FCKs Ailton Almeida og OBs David Nielsen er to spillere, der er udset til at afgøre kampene for deres hold. I weekenden var det også ved at ske om end i en ret kedelig retning. For begge blev i weekenden præsenteret for dommerens røde kort. Ailton havde blot spillet fire minutter for sin klub mod Viborg, da dommeren præsenterede ham for et rødt kort. Og David Nielsen var tæt på at blive matchvinder for OB mod Horsens, da også han måtte forlade banen og gå tidligt i bad.

De to situationer, som førte til udvisningerne, ligner hinanden. I Ailtons tilfælde bliver han i to omgange slagtet af Thomas Tengstedt, som korrekt får et gult kort. Efterfølgende løber Tengstedt ind i Ailtons bane, og brasilianeren reagerer ved i irritation at skubbe ham væk med den ene hånd. En fuldstændig ligegyldig aktion, som dommeren prompte takserede til et direkte rødt kort.

David Nielsen blev brutalt fældet af Søren Friis, som fik gult kort for sin forseelse, mens Nielsen fik det røde kort for at rulle væk fra situationen, da Friis ville give ham en undskyldning. Det mente dommeren var et forsøg på at sparke og skade Søren Friis, men det så unægtelig ret harmløst ud både i situationen og de efterfølgende 25 gange i langsom gengivelse på TV.

Dommerne Michael Svendsen og Michael Johansen kan naturligvis forvente 100 procent opbakning i DBU og dommerforeningen for deres resolutte og myndige indgriben. Men jeg vil vove den påstand, at hvis de i stedet havde kaldt spillerne hen til sig og bedt dem om at slappe af og give hinanden hånden, så ville ingen i hele verden have følt sig krænket over det. Hverken spillere, tilskuere eller fodboldens etiske udvalg.

De røde kort er specielt svære at kapere, fordi både FCK og OB om kort tid skal repræsentere dansk fodbold i europæiske klubturneringer. Selvom den efterfølgende straf typisk to spilledages karantæne ikke udløses i UEFA-regi, så er det irriterende, at de to spillere får deres sæsonstart ødelagt af jomfrunalske dommere med hang til røde magtdemonstrationer.

Min påstand er videre, at den slags aktioner er med til at skade dansk fodbold internationalt både direkte og indirekte.

Det skader os direkte, fordi spillerne ikke lærer at spille kampe med internationalt snit. Her taler jeg ikke for at give efter for voldsomme nævekampe på grønsværen. Men de to aktioner fra weekendens kampe i Superligaen ville aldrig have ført til så meget som et løftet øjenbryn fra en udenlandsk dommer med format.

Og indirekte synker den danske dommerstand ned i amatøragtig provinsialisme, fordi UEFA og FIFA får sværere og sværere ved at finde kvalificerede emner i Superligaen, som kan bruges i internationale og klub- og landskampe. Tidligere havde vi Peter Mikkelsen, Kim Milton Nielsen og Knud Erik Fisker. I dag har vi ingen.