Analyse: På vej mod dansk succes

Danmark står over for en uventet succes, idet kun et hold er uden en reel chance for en tur i UEFA Cup-gruppespillet.

Set over de seneste to sæsoner er FC København, FC Midtjylland, OB og AaB de klart mest succesrige danske fodboldklubber. I aften kan de i princippet alle fire tage skridtet ind i det sportsligt og økonomisk lukrative gruppespil i UEFA Cuppen. Fire hold så langt fremme i Europa vil være en tordnende national succes, men realistisk set er det nok kun det halve antal, der kommer videre.

FC København står med de klart bedste danske muligheder. I den første kamp mod RC Lens i Frankrig spillede de to hold stort set lige op, hvilket lystavlen da også afspejlede med 1-1. Men Lens bør være en overkommelig opgave for de danske mestre i Parken. Dels har de fået en elendig start i den franske liga med seks point efter otte kampe og en aktuel plads under nedrykningsstregen. Men hvad der er endnu vigtigere er, at klubben kun har opnået et enkelt point på fremmed græs, hvor de traditionelt har det svært.

Den største trussel mod FCKs ventede sejr er, at Lens råder over klasseangriberen Aruna Dindane, som overraskende startede på bænken i det første opgør, før han kom ind og dominerede totalt og scorede det udlignende mål. Ham må FCK ofre en mand til udelukkende at stække. Herudover bør et skadesfrit FCK-mandskab kunne køre sejren i land på egne kvaliteter. Toppen i Danmark bør ganske enkelt være bedre end bunden i Frankrig.

På papiret står OB og AaB med mindst lige så store muligheder for en plads i gruppespillet, da de begge reddede flotte uafgjorte resultater med hjem fra udebane. OBs nulløsning mod Sparta Prag betyder dog, at fynboerne skal frem og score et mål i løbet af kampen. Her kommer man til at undvære Johan Absalonsen, som har vist stor gennembrudsstyrke.

Til gengæld sikrede AaB sig en sensationelt god udgangsposition til hjemmebaneopgøret mod Sampdoria. Selvom klubben fra Genova er et stykke fra fordums styrke, er det et solidt midterhold i den italienske liga, som svinger meget i sine resultater. De seneste to runder er de først blevet tørret 3-0 af Inter med Ibrahimovic i topform for siden at vinde i weekenden med de samme cifre mod Atalanta.

AaB skal nok håbe på en heldig uafgjort på 0-0 eller 1-1, hvilket samlet set vil være en lille dansk sensation og give videre adgang i turneringen. Kun FC Midtjylland er på forhånd dømt ude efter nederlaget hjemme med 3-1 til Lokomotiv Moskva. End ikke en sensation som den OB leverede, da de i 1994 slog Real Madrid 2-0 på Estadio Santiago Bernabéu, vil være nok. FC Midtjylland skal sejre med 3-0, og det anser ingen ædruelig analytiker som sandsynligt i aftenens opgør i Moskva.

Men igen: Toppen af dansk fodbold er i fremgang nationalt og internationalt. De tre øvrige kampe ligger på vippen med et lille plus til de danske mandskaber. Vi kipper med flaget i aften.