Analyse: Efter fuseren i Kosovo er der brug for dansk magi på tirsdag

Generalprøven på fodboldlandsholdets kommende EM-kvalifikationskampe tog sig mere end mislykket ud. Selv om EM-deltagelsen i teorien ligner en formalitet.

Det danske landsholds indsats i Pristina i torsdags var ikke prangende, og den eneste varme, som de lokale tilskuere mødte danskerne med, var, da en såkaldt »baneløber« kom på banen og krammede Danmarks Christian Eriksen (10). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Lad os begynde et helt andet sted. Midt i Champions League-ottendedelsfinalerne på en tirsdag aften for et par uger siden. Med to store returkampe på programmet, om end Dortmund hjemme mod Tottenham var nogenlunde givet på forhånd med et forspring på 3-0 fra den første kamp på Wembley. Som man egentlig også forventede, Ajax Amsterdam var på Bernabeu i Madrid med et hjemmebanenederlag på 1-2 i bagagen.

The rest is history, som man siger, for Ajax Amsterdams imponerende 4-1-sejr over stormægtige Real Madrid flammer stadig i neon på resultathimlen her på den anden side af ottendedelsfinalerne. Alt imens Tottenham samme aften cruisede et 1-0-avancement hjem på Signal Iduna Park i Dortmund.

Lige den tirsdag aften og to Champions Leauge-kampe skilte sig med danske fodboldbriller ganske markant ud. Hos Ajax Amsterdam hamrede Lasse Schöne spektakulært bolden op i fjerneste afkrog til 4-1-sejrsmålet direkte på frispark. Nogle minutter senere kom Kasper Dolberg på banen for Ajax. I Dortmund var både venstrekanttalentet Jacob Bruun Larsen og midtbanemotor Thomas Delaney kommet ind for hjemmeholdet undervejs, mens Christian Eriksen agerede sædvanligt og naturligt omdrejningspunkt for Tottenham.

Naturligvis lettere tilfældigt, at koncentratet af danske spillere faldt lige netop den aften, for i de øvrige seks kampe var der ikke meget dansk islæt at komme efter. Ud over måske en indkasttræners forhåndsbidrag til Liverpools samlede sejr over Bayern München. Alligevel et fint tirsdagsindblik og øjebliksbillede af dansk fodbolds repræsentation på de større adresser ude i Europa.

Indtil det blev torsdag et par uger senere i Kosovos hovedstad Pristina. Her var fire af de førnævnte involveret i den mest gudsjammerlige landsholdsindsats i årevis. Jacob Bruun Larsen fik debut på venstre kant fra første fløjt, Thomas Delaney var på banen i alle 90 minutter, Dolberg og Eriksen den sidste halve time, og Lasse Schöne hvilede benene på bænken. Ikke at der som sådan var noget specielt at udsætte på enkeltspillerne fra den fornemme Champions League-aften, for årets første landskamp var en UEFA-påtvunget test på en ledig EM-kvaltermin, som landstræner Åge Hareide helst havde været foruden. Det havde vi, der så på, også gerne været.

Men var det nu ikke også en oplagt lejlighed af en skarp generalprøve på de kommende EM-kvalifikationskampe, som Åge Hareide forpassede i Kosovo? For hvorfor i alverden ikke stille i stærkest mulige opstilling, finde tilbage til udtrykket fra VM og Nations League ved at optimere frem mod EM-kvalpremieren mod Schweiz på tirsdag i stedet for et kastanjerne ud af ilden-forløb?

Det plæderede eksempelvis en halvbrysk Thomas Gravesen for i Kanal 5-studiet. Eller den tidligere landsholdsspiller var vel nærmere rasende over, at Hareide ikke lagde ud med sin foretrukne start-11er for så at give debutanter og tiltænkte reserver chancen, som kampen og trætheden skred frem. I stedet for at lade Christian Eriksen, Simon Kjær, Yussuf Poulsen og Lasse Schöne sidde og blomstre på bænken. Det havde velsagtens givet en bedre mulighed for at knække Kosovo-spillerne før pausen. Nu endte det med en ren redningsaktion for ikke at tabe, defensiven sejlede rundt, danskerne var bagud både 0-1 og 1-2 inden den sene 2-2-udligning.

Landsholdet ville for ærens, moralens og statistikkens skyld undgå sit første nederlag i 25 kampe. Om end den dér anstrengende mani med at rubricere uafgjorte knockout-kampe i ordinær spilletid som netop dét. Mig bekendt tabte Danmark til Kroatien i VM-ottendedelsfinalen i sommer efter straffesparkskonkurrence. Vi kan til nød gå med til at afskrive vikarlandsholdets nederlag i Slovakiet på kontoen for statistiske nederlag. Til gengæld er det folkelige pointtab ved den lejlighed ikke nødvendigvis udvisket.

Fodboldlandsholdet har fremdeles en charmeoffensiv foran sig, så også derfor gjorde indsatsen i Kosovo ikke noget godt for nogen. Fodbolddirektør Peter Møller kæmper kampen ude foran som vinduesvisker og spænder sig for vognen som hovedtaler ved fanarrangementer og stiller ditto beredvilligt op til en selfie nede ved banden med udebanetilhængerne.

EM-kvalifikationen i sig selv burde ligge nogenlunde til navnkundige Hans Bjerg-Pedersens bedstemors højreben. Den røde løber er rullet ud hele vejen til to EM-kvalifikationskampe hjemme i Parken, Danmark er sikret som medvært til EM-slutrunden i sommeren 2020. Den kan Åge Hareide og et A-landshold i stærkeste udgave næppe forpurre. Jo, det kan sagtens ende med det første såkaldt reelle nederlag i 25 kampe til Schweiz i den første EM-kvalkamp på tirsdag, men en kvalificerende andenplads i gruppen, der udover schweizerne tæller Irland, Geogien og Gibraltar, skulle være inden for rækkevidde. Kikser det, er der endnu en mulighed i playoff-kampe i Nations League næste forår.

Og så længe Åge Hareide kvalificerer danskerne til EM, og de klarer sig nogenlunde ved slutrunden, ligner det også carte blanche til at stå i spidsen for landsholdet frem mod VM-slutrunden i Qatar i 2022. På mellemlandingen i Kosovo gav den 65-årige landstræner i hvert fald udryk for, at han har svært ved at se sig selv som pensionist foreløbig.

»Helt ærligt – jeg kan blive angst ved tanken om ikke at lave noget. Bare gå rundt derhjemme uden arbejde. Der er folk, der bliver småtossede af det,« sagde nordmanden til TV 2.

Landstræneransættelse og forlængelse sorterer nu under Peter Møller, og mon ikke også han holder øje med bevægelserne ude i Europa. For nu at vende tilbage til Ajax Amsterdam hoppede en af de mest erfarne udlandsproffer i nyere tid, Christian Poulsen, et hak op af trænerkarrierestigen og skrev i ugens løb under på en toårig kontrakt som assistenttræner for storklubbens førstehold. Måske han kunne lokkes ind i den rolle om to år i en dansk VM-kvalifikation. I hvert fald opløftende nyheder også på den front ude fra de større fodboldherregårde.

Meget apropos kunne vi sagtens bruge sådan en tirsdag aften igen. Som for et par uger siden i Champions League-ottendedelsfinalerne. Med alle fem førnævnte navne i spil om tre dage og lidt danskermagi i Basel ...