Analyse: Det danske golfmirakel 2.0

Fem år efter det danske golfmirakel er et nyt i sigte en version 2.0. Og denne gang er det ikke kun eliten, som rykker.

2002 var et fantastisk år for dansk golf. Iben Tinning vandt et par gode turneringer hos kvinderne, mens herrerne gik helt over gevind, da fire forskellige spillere Anders Hansen, Søren Hansen, Steen Tinning og Thomas Bjørn hver vandt en turnering på Europa Touren. Og for at komplettere året var Bjørn med i Ryder Cup-triumfen på The Belfry, hvor han lagde ud med at pille Tiger Woods fra hinanden og lukkede om søndagen med sejr i sin single. Dansk golf kunne ganske enkelt gå på vandet og kom på alles læber. Det danske golfmirakel var en realitet, som jeg selv skrev en bog om sammen med min kollega Karl Erik Stougaard.

Årene efter blev dog ikke så succesfulde, som vi havde forventet. Jovist, Danmark fik en turnering på Europa Touren, som dog endte i en flov konkurs. Søren Kjeldsen fik sin længe ventede turneringssejr, og hos kvinderne profiterede en stribe unge talenter af Iben Tinnings forarbejde. Men uanset om man kan lide det eller ej, handler international golf først og fremmest om at kunne begå sig på højeste niveau hos herrerne, hvor de store penge og den tårnhøje prestige regerer.

Her haltede resultaterne.

Nu fem år efter det første golfmirakel er et nyt i sigte en version 2.0. Og denne gang er det ikke kun eliten, som rykker. Man kan argumentere for, at hele opturen tog fart for et års tid siden, da Thomas Bjørn vandt Irish Open og de fire Europa Tour-spillere sluttede i top-36. Men det er først da Anders Hansen i maj genvandt sin PGA Championship-titel på Wentworth-banen efter fem års sejrstørke, at der for alvor kom luft under de danske golfforhåbninger.

Så stort et resultat smitter af på de andre danskere. Og siden er det bare gået fremad for dansk golf. Thomas Bjørn, Søren Kjeldsen, Anders og Søren Hansen har alle hentet topresultater. Selv Mads Vibe-Hastrup har været fremme på leaderboardet og har i realiteten allerede sikret sig kortet til Europa Touren næste år. Danmark havde helt uhørt fire spillere med til US Open, mens både Bjørn og Anders Hansen åbnede fornuftigt i British Open i går.

Men det vigtigste for dansk golfs fremtid er sådan set sket i al ubemærkethed i weekenden, hvor de danske piger vandt EM-bronze, mens drengene blev europamestre. En kæmpe succes for Dansk Golf Union og deres nye satsning på ungdommen. Det er i disse kuld af teenagere, de kommende Bjørn-Hansen-Kjeldsen og Tinninger skal findes. Det er i sandhed blevet interessant at følge toppen af dansk golf i version 2.0.