Amerikansk fodboldliga indfører videodommere

Bashkim Kadrii, David Ousted og de øvrige MLS-spillere kan nu se frem til, at dommerne får videohjælp.

Målmand David Ousted og de øvrige MLS-spillere kan fra august lukrere på lidt mere hjælp til dommerne. Scanpix/Troy Wayrynen/arkiv Fold sammen
Læs mere

Når spillerne i USA's bedste fodboldrække, Major League Soccer (MLS), fra 5. august går på banen, bliver det formentlig med færre frustrationer over dommerfejl.

Dommerne vil fremover få hjælp af videodommere i form af det såkaldte VAR-system. VAR står for "video assistant referee".

»Introduktionen af VAR er kulminationen på mere end tre års research og test af videoteknologi, som er lavet af MLS og professionelle dommere,« lyder det fra organisationen bag MLS.

»Vi har testet VAR i mere end 100 kampe på forskellige stadioner i hele landet, og det har givet uvurderlig feedback til systemet og til dommerne.«

VAR blev med blandet succes testet på den store scene under Confederations Cup i juni og juli.

Fifa-præsident Gianni Infantino erklærede det efterfølgende som et tiltag, der havde gjort mini-slutrunden mere retfærdig.

Systemet fik blandt andet kritik for at forsinke spillet. I en situation tog det mere end fire minutter for dommeren først at ændre et gult til et rødt kort - for derefter at give det til en helt anden spiller, fordi det i første omgang var tildelt den forkerte.

I MLS kan videodommerne komme i spil i fire tilfælde: I situationer omkring mål, straffespark, direkte røde kort eller tvivlstilfælde om, hvilken spiller der begik en forseelse.

Videodommere er allerede flittigt benyttet i USA i flere andre sportsgrene. Det ses tydeligt i amerikansk fodbold, hvor holdene i NFL kan tage en challenge, hvis de mener, at dommerne har begået en fejl.

VAR er allerede indført i den australske A-league. Her har tvivlsomme videokendelser flere gange givet anledning til stor debat.

/ritzau/AFP