Afrikanere! Hvad kan de?

Dansk herrehåndbold, der i aften møder Angola, har dårlige VM-erfaringer med afrikanske mandskaber.

Tunesiens 197 cm høje og <br>nu 25-årige Wissem Hmam var en stor oplevelse ved <br>VM i 2005 i hans hjemland, hvor han også blev topscorer. Hmam spiller nu for <br>det franske klassehold Montpellier HB. <br>Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

KIEL: Verdensmesterskaberne for mænd i Sverige i 1993 var skelsættende for afrikansk håndbold. Her vandt Egypten over et fælleshold fra Tjekkiet og Slovakiet med 21-20, og det var den første sejr ved VM til et afrikansk hold nogensinde.

Det blev ikke til mere ved den slutrunde, men Egyptens sejr var et signal til det håndboldmæssigt dominerende Europa om, at det ulmede i sportens undergrund. Og to år senere ved VM på vulkanøen Island kom udbruddet.

Ved VM i 1995 stillede Afrika med fire repræsentanter, Egypten, Tunesien, Marokko og Algeriet. Og tre af dem nåede videre fra indledende runde, hvilket aldrig var sket for noget afrikansk mandskab indtil da.

En af de europæiske nationer, der lærte på den hårde måde, at der var kommet nye boller i håndboldsuppen, var Danmark, der mødte Algeriet i indledende pulje. Det afrikanske mandskab tog fuldstændig fusen på danskerne med en ekstrem offensiv opdækning, hvor de nærmest mandsopdækkede alle danske markspillere helt op til midterlinien.

De danske spillere kunne slet ikke finde modtræk mod det offensive forsvar, og Algeriet vandt 25-24 efter 16-9 føring ved pausen. Fløjen Lars Christiansen var med dengang:

»Det var et hold, vi var sikre på, at vi ville slå. Vi var ikke topmotiveret til den kamp og sagde »Det går nok. Vi vinder alligevel«. Vi havde forberedt os lidt på deres ultraoffensive opdækning, men ikke nok. Man tænkte »Afrikanere! Hvad kan de?« Vi var storsnudede og tænkte, de kunne ikke give os kam til vores hår, og derfor tog vi ikke kampen seriøst nok,« fortæller han.

Siden er Danmark blevet dygtigere til at tackle afrikanske mandskaber. Men ikke altid dygtig nok. Det gik således galt igen for Danmark mod et afrikansk mandskab ved VM for to år siden i Tunesien. På hjemmebane og anført af storskytten Wissem Hmam gav tuneserne Lars Christiansen & Co. klø. Slutcifrene lød på 25-22, men tuneserne førte en overgang 22-14.

Det nederlag var dog mere forudsigeligt end blamagen i 1995, for Tunesien viste gennem hele VM på hjemmebane for to år siden, at nordafrikansk håndbold nu var kommet med helt frem i verdenseliten. I sidste ende blev det til en fjerdeplads til Tunesien, men kun efter et knebent nederlag i bronzekampen til Frankrig, der var nede 7-14, men kom stærkt igen og vandt 26-25 på en scoring på straffekast 35 sekunder før tid.

Blandt de bedste
I dag regnes tuneserne med blandt verdens otte bedste mandskaber hos landstræner Ulrik Wilbek, der dog ser meget forskelligt på afrikansk håndbold nord og syd for Sahara.

»Nordafrikansk håndbold er vokset utroligt meget i de senere år. Går vi tilbage til 70erne, var tuneserne de bedste, og det var sådan et hold, man altid slog med 20-25 mål. Da vi så kom op i 90erne begyndte Algeriet, Marokko, Tunesien og specielt Egypten rigtigt at gøre modstand, og Egypten var de første, der sådan for alvor kom på verdenskortet. Nu har Tunesien overtaget den rolle, og de er efter min mening blandt de bedste otte hold i verden. De har et hold, hvor de virkelig har fået bygget en håndboldkultur op. Vi snakker om, at da Tunesien kom i finalen til World Cup (højt profileret træningsturnering, red.), stod der 100.000 mennesker i gaderne i Tunis og fejrede det. Spillerne fik hver 30.000 euro af regeringen for at kvalificere sig til finalen og 60.000 for at vinde den. Så det er blevet en kæmpe sport specielt i Tunesien og Egypten.«

Wilbek er dog ikke nær så imponeret, når han retter blikket mod lande som Angola, som Danmark møder i aften.

»Når du kommer lidt længere ned i Afrika, så synes jeg ikke, der er sket så meget. Både på dame- og herresiden har der været noget Angola-værk, og der er mange spændende spillere fra Angola og Elfenbenskysten, og hvad de lande hedder, men det bliver aldrig til noget. For der kommer ikke nogen struktur på. Jeg tror ikke, samfundene er i stand til at gå ind og tilbyde de her spillere en ordentlig struktureret gang træning og udvikling.«

Af samme grund tror den danske landstræner heller ikke på en gentagelse af chokket fra 1995 i aften.

»Angola har nogle spillere, der hver for sig har nogle kompetencer, men der er ikke noget struktur på deres spil,« siger Ulrik Wilbek.

Danmark var også i gruppe med Angola ved VM i 2005 og vandt dengang 47-19, og forskellen på de to nationer forventes stadig at være markant. Men alene det faktum, at Angola kvalificerede sig til VM i Tyskland ved blandt andet at slå Algeriet 28-27 ved det afrikanske mesterskab, tyder på, at landene syd for Sahara kommer tættere på.

Billedet gentog sig i øvrigt ved den afrikanske kvalifikation til U-VM, der afvikles i Makedonien senere i år. Også her kom Angola med på bekostning af Algeriet efter at have besejret dem 36-32, så meget tyder på, at vi kommer til at høre meget mere til angoleserne i årene fremover.

Men forhåbentlig skal Danmark ikke endnu en gang være en af de første trædesten for et afrikansk mandskab på vej frem. For nu har vi da lært lektien om aldrig at undervurdere en modstander. Eller har vi? www.cahb.info

Hjemmeside for det afrikanske håndboldforbund Confédération Africaine de Handball.