Advarsler ikke noget særsyn

Anti Doping Danmark forventer i år at udstede langt flere advarsler til eliteudøvere, som ikke har været til rådighed ved uanmeldte kontrolbesøg. Trods det har testningen aldrig været bedre, mener sekretariatschef Finn Mikkelsen.

En kaffetår i mormors kolonihavehus. En børnefødselsdag hos en af vennerne. En biograftur med kæresten eller bare den daglige træningsrutine.

Anledningen er helt og aldeles underordnet. Dyrker man sport på eliteniveau, er det den enkelte idrætsudøvers eget ansvar at holde Anti Doping Danmark (ADD) informeret om, hvor man er at træffe på et givent tidspunkt.

Ifølge DR Sporten er cykelrytteren Michael Rasmussen blandt de mest sløsede, når det handler om at holde dopingkontrollanterne informerede. Men den danske Tour-rytters forseelse er langt fra enestående, og der er i år en stigning i antallet af sportsfolk, som modtager en advarsel fra ADD.

»Anti Doping Danmark uddelte seks advarsler i 2006. Det er ikke ret mange, da vi først begyndte på det mod mod slutningen af året. Til gengæld forudser jeg, at vi kommer til at uddele væsentligt flere advarsler i år, og at vi formentlig kommer i nærheden af 50,« vurderer sekretariats­chef Finn Mikkelsen.

Tre chancer - dernæst sanktion
Ifølge den verdensomspændende anti doping organisation WADAs kodeks er en idrætsudøver på internationalt eller nationalt topniveau forpligtet til at give den nationale anti-dopingorganisation eller det internationale specialforbund deres opholdsinformationer, så de er tilgængelige for uanmeldte dopingkontroller. Modtager man tre advarsler inden for en periode på 18 måneder, kan man imødese en sanktion svarende til at udeblive fra en kontrol. Men så langt er det endnu ikke kommet for manden i den gule førertrøje.

»Jeg kan ikke kommentere på Michael Rasmussen konkret, da vi ikke udleverer personfølsomme oplysninger, men generelt mener jeg ikke, at vi har det store problem med idrætsudøveres indberetninger,« siger Finn Mikkelsen.

Til trods for de sager, som til stadighed synes at kaste skygger af tvivl om dopingkontrollens effektivitet ind over professionel eliteidræt og cykelsporten i særdeleshed, er Finn Mikkelsen fortrøstningsfuld.

»I dag kan vi kontrollere for 99 procent af alle tilgængelige stoffer, og selve testningen har aldrig været bedre end nu. Umiddelbart kan det se ud som om, vi er langt fra målet, hvis det handler om at udrydde doping totalt, men for cykelsportens vedkommende må man sige, at det er blevet betydeligt mere åbent og tilgængeligt end tidligere. Det ser man også ved, at det tyske anti doping agentur har slået til i år,« siger Mikkelsen med henvisning den aktuelle sag mod T-Mobiles Patrik Sinkewitz.