AaB med kniven for struben

Klubdirektør Lynge Jacobsen er ikke i tvivl om, hvorfor AaB har det bedste mandskab i mands minde og vil gerne holde sammen på den talentfulde trup. Men først er AaB nødt til at vinde hjemmekampen i aften mo

December er normalt en måned, hvor AaB låser bolde, veste og kegler til træningsbrug inde i et depot og går på ferie. Men ikke i år.

Den nordjyske klub ligger i toppen af den hjemlige liga og er stadig med i både UEFA Cup og pokalturnering. Så mens alle øvrige klubber - undtagen FC København - er gået i dyb vinterhi, bliver nordjyderne i dag tilsmilet med besøg af selveste Michael Laudrup i en af de europæiske kampe, der med sikkerhed bliver skrevet ind i klubbens historiebøger. Ikke kun fordi Michael Laudrup og Getafe er garant for topunderholdning og flot kombinationsfodbold. Men fordi den slags begivenheder ikke sker ret tit i klubbens historie.

I det hele taget er det bemærkelsesværdigt, at to spanske topklubber skal til det kolde nord og bide skeer med to danske klubber med et døgns mellemrum. I går var Atletico Madrid i København. I dag er Getafe i Aalborg.

Spørgsmålet om hvilken kamp, der er størst, er der ikke tvivl om i Aalborg.

Ikke så meget på grund af modstanderne på banen, fordi de fleste spillere på Getafes hold er ukendte navne. Mere end nogen anden er det Michael Laudrup, AaB skal møde. En vaskeægte dansk legende på kort visit i sit hjemland.

Klubdirektør Lynge Jacobsen anser også dette efterår som en af de bedste efterårssæsoner for AaB nogensinde.

»Vi har vel før været derude omkring. Men det er vist første gang, vi ligger nummer ét omkring jul. Men i mesterskabssæsonen fik vi også mange point,« lyder det med vanlig jysk beskedenhed.

Et godt mix
Balancen og hemmeligheden på denne sæsons AaB-succes er fundet i et mix mellem unge egenudviklede talenter og ældre etablerede udenlandske spillere.

Og det skal der ikke pilles ved, hvis det står til Don Å, som han kaldes i visse lokale kredse.

»Jeg vil meget gerne køre videre med den trup, vi har. Det er svært at finde en trup i Superligaen, der er bedre. Det er jo ikke sådan, at det her er spillere, som har været i AaB i otte år og er ved at gå metaltrætte. Det er enten unge spillere, eller spillere som har været her i forholdsvis kort tid,« siger Lynge Jacobsen.

Den seneste sejr over Lyngby er ifølge Lynge Jacobsen et godt eksempel på AaBs forvandling fra at være en klub, der ofte er lige ved og næsten til at være en seriøs guldkandidat. To døgn forinden kampen mod oprykkerholdet, spillede klubben UEFA Cup-kamp mod Tottenham på White Hart Lane, og alligevel lykkedes det at hente en 0-3 føring til Lyngby og vinde kampen på en storstilet offensiv i anden halvleg.

Megaskuffelse
»Vi har en megaskuffelse derovre. Og når så vi kommer bagud 0-3, så vil de fleste hold sige »tak for kaffe« og pakke deres sydhavsfrugter. At vi vender den til 5-3, siger lige nøjagtig det, jeg siger. At vi har en klub, der kan gøre det sammen.«

Om de kan gøre det i aften, er straks en anden sag. Men AaB er blevet mere stabil og ser efterhånden ud til for alvor at kunne udfordre de større europæiske klubber. Det vil være en af de helt store skalpe, hvis nordjyderne vinder i aften. Tabellen lyver som bekendt aldrig: AaB ligger sidst i gruppen og skal vinde over Getafe for at holde liv i drømmen om europæisk fodbold til foråret.