9. etape: Nu får vi endelig at se, hvem der kan - og ikke kan - vinde Touren

Foto fra 8. etape. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEFF PACHOUD

Ruten

Det er nu tredje dag i træk, at rytterne takler de store tinder i Pyrenæerne, og som om det ikke var slemt nok i sig selv, får etapen en ekstra dimension, da der for første gang i årets Tour nu er mål opad. Det er dog ikke kun til sidst, at feltet står overfor en hård stigning. Port de la Bonaigua er i løbsbogen skrevet til at være 13,7 km lang med en gennemsnitlig stigningsprocent på 6,1 %, men i realiteten går det opad allerede fra første meter efter starten i spanske Vielha val d’Aran. De seneste dage har det taget lang tid før det endelige udbrud er kommet væk. I dag må det dog forventes at blive etableret allerede på første stigning, da det således kun er ryttere med gode bjergben, der har mulighed for at stikke af opad.

Hvis udbruddet kommer afsted på Port de la Bonaigua, er der gode chancer for at få skabt et fint forspring til feltet på de efterfølgende små 50 km efter toppen. Først efter 67,5 km er det tid til næste udfordring i form af kategori 1 stigningen Port del Cantó. Det er en lang opkørsel over 19 km, men stigningsprocenten på 5,4 % er ikke skræmmende. Fem kilometer efter toppen kommer forplejningszonen, hvorefter det går ned ad de næste 20 km. Herfra er der stort set ikke en eneste flad meter tilbage af etapen.

Dagens indlagte pointspurt er placeret i Andorre-La-Veille få kilometer efter rytterne er kørt ind in Andorra. Efter to kategori 1 stigninger tidligere på etapen, får spurten dog næppe nogen betydning for kampen om den grønne trøje, da der sandsynligvis ikke er nogen sprintere tilbage nær fronten på dette tidspunkt. Med omkring 45 km igen, tager feltet fat på den første af de sidste tre hårde bjerge. Selvom Côte de la Comella blot er sat til at være en kategori 2 stigning, så kan de 4,2 km mod toppen sagtens vise sig at kræve mange ofre. Fra toppen er der kun 8 km til næste opkørsel starter. Col de Beixalis er 6,4 km lang og stiger i gennemsnit med hele 8,5 %. Hvis der bliver kørt stærkt i feltet her, vil der næppe sidde mange tilbage i favoritgruppen henover toppen. Efter nedkørslen går der ikke længe før dagens sidste - og mest frygtede - stigning begynder.

Finalen

Officielt starter opkørslen til Andorra Arcalis med 10 km igen. Som tidligere set på etapen går det dog allerede opad i adskillige kilometer inden da. Selvom dette er en stigning udenfor kategori, er den ikke super stejl, men derimod meget regulær med procenter mellem 7-8 %. En vigtig faktor er højden. Med mål i over 2000 meters højde, kan vi sagtens komme til at se ryttere, der normalt kører med blandt de bedste i bjergene, få problemer i den tynde luft. Rytterne har endnu ikke haft en hviledag, og den akkumulerede træthed i benene vil uden tvivl også spille ind i dag.

Favoritterne

Da dette er den første etape med mål opad, får vi nu for endelige at se, hvem der kan - og mere interessant, hvem der ikke kan - vinde årets Tour de France. Som regel vil Chris Froome gerne sætte konkurrenterne på plads på den første bjergetape. Til gjorde han til dels nedad på 8. etape, men han mangler stadig at vise, at han også er den bedste opad. Team Sky har vist sig utrolig stærke de seneste dage og vil med stor sandsynlighed fortsætte deres dominans i bjergene i dag. På den sidste stigning er så det op til Froome selv at angribe og forsøge at tage yderligere tid. Det bliver dog langt fra nemt at sætte Nairo Quintana, som har set rigtigt skarp ud indtil videre. Han lavede kæmpe taktisk brøler på lørdagens etape, da han lod Froome køre afsted på nedkørslen og må derfor være ekstremt opsat på at tage tid tilbage så hurtige som muligt. Personligt tror jeg, at Quintana er meget tættere på Froomes niveau opad end vi har set de seneste år. Forhåbentlig får vi en fantastisk kamp at se mellem de to topfavoritter i dag.

Den store joker til denne etape er Fabio Aru (Astana). Tidligere i løbet fortalte holdejer Alexander Vinokourov mig, at Arus form er bedre nu, end den var, da han vandt Vueltaen sidste år. Aru har tidligere angrebet - og slået Froome - på en bjergetape (Vuelta 2014) og virker til at have timet formen perfekt til årets Tour de France. Dan Martin (Etixx-Quick-Step) har ligeledes vist storform indtil videre. Den bjergstærke irer er bosat i netop Andorra og kender således dagens stigninger ganske godt. Det samme gør sig gældende for Joaquim Rodriguez (Katusha), der også har sat et stort kryds ud for dagens etape. Hvis Martin og Rodriguez kan følge Froome og Quintana på Arcalis, er det bestemt ikke usandsynligt, at de - med deres eksplosive ryk - kan få et hul inden toppen og spurte om at krydse stregen først. 

Outsiderne

Selvom det må forventes, at klassementsfavoritterne i dag vil gå efter etapesejren - og de 10 bonussekunder til vinderen - er det ikke utænkeligt, at mindst en enkelt rytter fra et tidligt udbrud holder hele vejen. Som sagt betyder den hårde start op ad Port de la Bonaigua, at kun de dygtige bjergryttere kan komme afsted. Herefter må Team Sky og Movistar så beslutte sig for hvor meget de vil investere i at hente udbruddet. Det kan også sagtens tænkes, at begge hold sender en rytter frem som forpost for eventuelle senere angreb. I tilfælde af at udbruddet ender med at holde hjem, kan de så køre om en etapesejr.

En rytter, der tidligere har lavet sådan et nummer er Mikel Landa (Team Sky). Sidste år angreb han tidligt på kongeetapen i Vuelta a España, der netop fandt sted i Andorra og endte med at køre solo til mål og vinde. I år har Landa først og fremmest Chris Froome at skulle holde øje med, men han har også fået lov til at køre sin egen chance en dag. I sidste uge afslørede Landa over for mig, at netop Pyrenæerne var et mål for ham, da der køres tæt på hjemmet i Baskerlandet. Som ekstra motivation har Landa endda familien og fanklubben til stede i dag. Det vil således ikke være nogen overraskelse at se den lille bjergrytter forsøge at komme afsted tidligt på etapen og lave samme kunststykke som han gjorde sidst der blev kørt i Andorra.

For øvrige kandidater til et tidligt udbrud, kig efter stærke klatrer ude af klassementet som Daniel Navarro (Cofidis), Rafal Majka (Tinkoff), Jarlinson Pantano (IAM Cycling) og Domenico Pozzovivo (Ag2r). Chris Anker Sørensen (Fortuneo) må også være opsat, efter det er glippet at ramme det rigtige udbrud de sidste to dage.