21. (og sidste) etape: Champagne og symbolske cigarer

Efter klassementet kom endeligt på plads i går, er det nu tid til fejre de sidste tre ugers præstationer med den klassiske paradeetape til Paris.

Efter Tour de France-klassementet i går faldt endeligt på på plads, med Chris Froome (Team Sky) i spidsen, skal rytterne i dag ud på løbets sidste etape - den klassiske paradekørsel fra Chantilly til Paris, hvor de seneste tre ugers hårde arbejde skal fejres. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: YOAN VALAT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruten

Efter klassementet kom endeligt på plads i går, er det nu tid til fejre de sidste tre ugers præstationer med den klassiske paradeetape til Paris. Efter den fiktive start i Chantilly tager rytter ud på små 10 km hyggekørsel inden etapen officielt gives fri. Normalt ser vi angreb i højre og venstre på dette tidspunkt, men sådan bliver det ikke denne gang. I dag drikkes der i stedet champagne og fyres op for symbolske cigarer, mens rytterne triller afsted mod den franske hovedstad.

Efter 32 km kommer årets sidste kategoriserede stigning i form af Côte de l’Ermitage, hvis 900 meter mod toppen stiger med 7 procent i snit. Her får de ryttere, der endnu ikke har vundet nogen pengepræmier nok lov til kæmpe om at komme først over stregen. Små 20 km senere kører feltet ind i Paris og starter på de otte omgange på den ikoniske rundstrækning på Champs-Élysées.
Godt en kilometer efter rytterne krydser målstregen for tredje gang, kommer dagens indlagte pointspurt. I modsætning til tidligere vil der næppe blive kørt om pointene her. I stedet vil sprinterne spare sig til den afgørende spurt. Derudover er det også højt sandsynligt, at vi har et udbrud afsted foran.

Når det hele skal afgøres til sidst, er det utroligt vigtigt at komme ind på opløbsstrækningen i en god position. Der kommer et stort venstre-højre sving inden de sidste 400 meter er lige ud mod mål. Her skal man helst være blandt de 4-5 forreste for at have en mulighed for at vinde. Ideelt svinger man til højre i anden position med sin sidste leadoutrytter foran sig. Tidligere har Mark Renshaw og Koen de Kort perfektioneret sådan et leadout for deres respektive sprintere. I år er ingen af de to dog i Paris, så det er nu op til andre at gøre dem kunsten efter.

Favoritterne

Efter Mark Cavendishs exit virker det nu til at være en mere lige kamp mellem de tilbageværende sprintere. Dog har Alexander Kristoff virkelig set stærk ud i de seneste massespurter. Den store nordmand er som altid blevet bedre og bedre som løbet er skreddet frem. Han kom utrolig tæt på den anden dag, hvor Peter Sagan (Tinkoff) slog ham med ganske få centimeter på stregen. Kristoff har været rigtig god på Champs-Élysées de seneste år, men det er endnu ikke lykkes for ham, da der hver gang lige har været en sprinter på ét niveau højere end ham. Sådan er det ikke i år. Hvis Katusha kan få Kristoff sat ordentligt op med Marco Haller og Jacopo Guarnieri som de sidste to leadoutryttere, kan det meget vel tænkes, at Kristoff endelig rammer rigtigt i årets Tour de France.

Største udfordrer bliver nok Marcel Kittel, der allerede har vundet to gange tidligere i Paris. Han har ikke formået at finde sit bedste niveau i årets løb, men han har dog vundet en enkelt etape. Efter som de seneste dage har været rigtig hårde for Kittel, bliver det spændende at se, hvor meget han har nået at restituere sig inden dagens finale. Indtil videre har Etixx-Quick- Step ikke fået deres sprintertog til at fungere som ønsket. På papiret er det dog klart det stærkeste, og hvis det lykkes at få kørt Kittel stilling i dag, bør han have gode muligheder for at træde den hjem fra spids.

Kigger man på listen over de sprintere, der stadig er med i løbet ligner det på mange måder en norsk-tysk duel. Foruden Kristoff og Kittel tæller listen nemlig også Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Sondre Holst Enger (IAM Cycling), John Degenkolb (Giant-Alpecin) og Andre Greipel (Lotto Soudal), der vandt på Champs-Élysées sidste år. Peter Sagan er naturligvis også blandt favoritterne, hvis han stadig har kræfter i behold efter sine utallige udbrud, seneste igen i går på den hårde, regnvåde alpeetape.

Outsiderne

Som sagt er niveauet blandt de resterende sprintere meget lige. Derfor kan vi også sagtens få en overraskelse at se i kampen om sejren i dag. Det kunne enten være Daniel Mclay (Fortuneo), Sam Bennett (Bora Argon 18), Bryan Coquard (Direct Energie) eller Michael Matthews (Orica-Bikeexchange), der har vist god form de seneste dage og nu er oppe som nummer tre i kampen om den grønne trøje. Derudover vil Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Davide Cimolai (Lampre), Christophe Laporte (Cofidis) og den hollandske mester Dylan Groenewegen (Team LottoNL) ligeledes kæmpe med om de øverste placeringer. Her på sidstedagen kan vi også nemt komme til at se ryttere, der normalt ikke kører med i de rene massespurter gøre sig gældende, alene pga. deres rå power. Det gælder bl.a. Ramunas Navardauskas (Cannondale) og den tidligere etapevinder og indehaver af den gule trøje Greg Van Avermaet (BMC).