18. etape: Bliver det i dag, Froome lukker og slukker Tour de France?

Torsdagens Tour-etape byder på en voldsomt hård bjergenkelstart. Bliv klædt på til etapen her.

Foto: POOL.
Læs mere
Fold sammen

Ruten

Igen i dag bliver det en utrolig varm dag for rytterne med temperaturer i nærheden af 30 grader. Derudover er der også risiko for regn og tordenbyger i løbet af eftermiddagen. Det kan dermed godt gå hen og blive lidt af lotteri om, hvem der får de bedste vejrbetingelser. Heldigvis for udfaldet af etapen er profilen dog så hård, at det under alle omstændigheder bør blive dem med de bedste bjergben, der ender om at køre om det – uanset vejret.

På trods af, at dette med rette omtales som en bjergenkelstart, er de første 4 km mere eller mindre flade. Det er først i byen Domancy, at det for alvor begynder at gå opad. Det gør det så til gengæld også i en sådan grad, at mange nok vil få et chok. De sidste to kilometer op mod den første mellemtid stiger således i gennemsnit med over 10 procent. I løbsbogen står der, at det flader ud efter mellemtiden, men det skal man ikke tro på. Selvom det ikke er lige så stejlt, er det bestemt heller ikke fladt.

Efter 3-4 km med en konstant stigningsprocent på mellem fire og frem kommer der endnu et stejlt stykke på en smal vej op mod 5-km-porten. Herefter venter en forholdsvis flad kilometer, inden det igen begynder at gå stejlt opad. Igen er løbsbogen her misvisende med stigningsprocenterne. Officielt står der 8,2 %, men en virkeligheden er det langt stejlere. Især det første stykke inde i skoven. Efterfølgende falder stigningsprocenterne en smule mod toppen, inden de sidste 2 km er nedad mod mål. Det første stykke en anelse teknisk, mens den sidste del er lynhurtig ned mod Megève.

Favoritterne

Efter sin knusende sejr på Tourens første enkeltstart må Tom Dumoulin igen i dag nævnes som en af topfavoritterne. Det skyldes især de første 4 km på flad vej, hvor hollænderen vil kunne nyde godt at sine enorme motor. De stejle passager op mod den første mellemtid vil ikke være til Dumoulins fordel, men det vil de efterfølgende kilometer med 4-5 procent i snit i den grad. Hvis han kan holde høj fart her og ikke tabe for meget tid på de sidste stejle stykker, er der gode muligheder for endnu en sejr. Med stort fokus på OL-enkeltstarten i Rio kan det også sagtens tænkes, at Dumoulin udgår efter dagens etape og dermed undgår lidelsernede sidste hårde dage i Alperne. Det kan således være sidste chance for Giant-Alpecin-rytteren til at fuldende et imponerende Tour-etape-hattrick.

Chris Froome satte en tyg streg under sin favoritværdighed til den samlede sejr, da han på 17. etape kørte fra sine nærmeste rivaler. Desværre for tv-seerne har klassementsfavoritterne endnu ikke kørt om en etapesejr i bjergene. I stedet har Team Sky bare sat så høj fart op ad, at konkurrenternes angrebslyst stille og roligt er blevet kvalt. Det betyder også, at Froome endnu ikke har skulle ud og angribe for alvor. I dag har han dog heldigvis ingen grund til at holde sig tilbage. Jeg er sikker på, at der bliver blæst til angreb fra første meter i kampen mod uret. Froome vil gerne vinde en etape til, især iført den gule førertrøje. Hvis han kan ramme dagen og matche Dumoulin på de mindre stejle stykker, er han mit bud på en etapevinder i dag.

Outsiderne

Selvom det må have givet nogle grå hår internt på BMC-holdet, var nok en stor sejr for underholdningen, da Tejay Van Garderen blev sat på onsdagens etape. Richie Porte bliver dermed ikke længere holdt i snor og kan nu angribe som det passer ham. Det udnyttede han flot på det afgørende bjerg, hvor kun Froome kunne være med. Portes mål er fortsat en podieplads i Paris, men det ændrer ikke på, at han stadig er 1:34 minutter fra løbets tredjeplads inden dagens enkeltstart. Det bliver svær at hente det hele ind allerede i dag mod en overraskende velkørende Adam Yates (Orica-Bikeexchange), men det er bestemt ikke umuligt. Husk på, at Porte var flyvende på bjergprologen i Criterium du Dauphiné i sidste måned, hvor han slog Froome. Det virker til at den lille tasmaner stadig er forrygende form, men det skal han også være, hvis han vil indfri sit mål. Det kræver først og fremmest en stor præstation i dag, og det kan vi også nemt komme til at se.

Inden Tour-starten stod NairoQuintana (Moivstar) som en kandidat til dagens etape efter sin sejr på den flade enkeltstart i opvarmningsløbet Route du Sud. Efter gårsdagens tidstab ser det dog langt fra ud til, at colombianeren er i stand til at true de bedste i bjergene. Forhåbentlig for spænding kan han live op i dag, men det virker ikke særlig sandsynligt. BaukeMollema (Trek) satte også tid til på 17. etape. Han ligger stadig nummer to i klassementet, men trues nu bagfra. På den første enkeltstart kørte han overraskende godt og sluttede på en femteplads. Hvis Mollema vil holde sin podiedrøm i live skal der en tilsvarende superpræstation i dag.

Som nævnt i tidligere etapeoptakter er Astana altid forrygende i den sidste uge af en grand tour. I år er ingen undtagelse. Holdet satte et dræbende tempo på 17. etape for at køre Fabio Aru i stilling. Desværre for italieneren kunne han ikke gøre arbejdet færdigt og endte med at tabe en smule terræn. I dag har han muligheden for at revanche sig. På bjergenkeltstarten i Giro d’Italia i 2014, var Aru den eneste der kunne true en fantastisk kørende Quintana. Hvis han kan finde samme niveau frem i dag, er det ikke utænkeligt, at han kan køre med om topplaceringerne igen.