16. etape: Kun en kategoriseret stigning - men masser af spænding på bakkerne

Foto: JEFF PACHOUD, LIONEL BONAVENTURE.
Læs mere
Fold sammen

Ruten

Dagens etape ser umiddelbart ikke ud af meget. Dog kan den sagtens gå hen og blive meget hårdere – og mere spændende – end man måske skulle tro. De 208 km fra Moirans-En-Montagne til Bern indeholder kun én lille kategoriseret stigning, men det ændrer ikke på, at terrænet er utrolig bakket. Vi er langt inde i årets Tour de France og det kan mærkes i benene på rytterne. Det kan således ikke udelukkes, at et stærk udbrud formår at holde hele vejen og snyde forhåndsfavoritterne.

Heldigvis for sprinterne er der modvind hele dagen. Det er ikke en hård vind som vi så i sidste uge, men dog nok til at hjælpe feltet i deres jagt på at hente udbruddet inden finalen. Kort efter forplejningszonen i Les Verrières-de-Joux forlader rytterne Frankrig og kører ind i Schweiz, hvor de bliver resten af etapen.

Den indlagte pointspurt kommer med 41,5 km til mål efter et relativt nemt stykke, hvor det hovedsageligt er fladt. Efterfølgende skifter terrænet stil. De sidste 35 km er konstant op og ned. Kategori 4 stigningen Côte du Mühleberg er officielt sat til kun at være 1,2 km lang med en gennemsnitlig stigningsprocent 4,8. Rytterne fortsætter dog med at køre opad i flere kilometer efter at have passeret bjergspurten. Selvom det ikke er lange og stejle stigninger, bliver det alligevel svært for feltet at kontrollere et udbrud på dette tidspunkt. Selv hvis morgenudbruddet hentes er det bestemt ikke usandsynligt, at vi får angreb at se på de afgørende kilometer.

Finalen

Med omkring 2,5 km til mål begynder det at stige igen - denne gang på brosten! Efter at have kørt over floden går det op ad de næste 600 meter med 6,5 procent i snit. Uanset om et udbrud kører om sejren eller feltet er samlet, bør der komme angreb her. Kun den sidste kilometer ind mod mål er flad. Her går det også lige ud hele vejen på en bred vej frem til målstregen foran stadion. Igen er der modvind på det sidste stykke, hvilket betyder, at det gælder om at time sin spurt perfekt og ikke åbne for tidligt.

Favoritterne

Selvom det bliver svært for sprinterholdene at kontrollere etapen, står feltets hurtigste stadig som favoritter i dag. Især Mark Cavendish, der allerede har vundet fire etaper. Han har genvundet tidligere tiders hurtighed og har masser af momentum for tiden. Stigningen i finalen er ikke til hans fordel, men på sine bedste dage kan han godt køre med om sejren alligevel. I dag er det Mandela Day og det betyder naturligvis meget for Cavendishs sydafrikanske Dimension Data hold. De må være ekstremt opsatte på at gentage sidste års triumf, hvor de netop vandt på denne dag. Hvis stigningen skulle vise sig at være for meget for Cavendish har holdet også Edvald Boasson Hagen at spille ud. Den hurtige nordmand har ikke samme topfart som de øvrige sprintere, men efter en hård etape, og med en bakke i finalen, kan han sagtens blande sig.

Det kan landsmanden Alexander Kristoff (Katusha) i den grad også. Som beskrevet i optakten til 14. etape led Kristoff af siddesår i den første uge af Touren, hvor han ikke kunne følge med de hurtigste. Han har det meget bedre nu og ser med stor optimisme frem til dagens hårde finale, hvor han som regel er bedst. Sagan (Tinkoff) vil også kunne nyde godt af den krævende afslutning, der lige tager topfarten af de hurtigste sprintere. Sagan behøver endda ikke engang at vente til spurten. Sådan som han har kørt hidtil i løbet, vil det ikke være nogen overraskelse, hvis han forsøger at komme med i morgenudbruddet.

Outsiderne

Selvom alle gerne vil vinde i dag, er der næppe nogen med mere motivation end Fabian Cancellara (Trek-Segafredo), der kommer fra målbyen Bern. Det her er Cancellara’s sidste Tour de France og efter ikke at have vist meget væsen af sig indtil videre, må dette være dagen, hvor Spartacus endelig skal ud og angribe. Det kan enten være som en del af morgenudbruddet eller til sidst på brostenene inde i Bern. Under alle omstændigheder vil Cancellara være ekstremt tændt og ivrig efter at vise sig frem på hjemmebane i sin afskedssæson.

Blandt andre gode udbrudskandidater finder vi Alexis Gougeard (Ag2r), Tony Gallopin (Lotto Soudal), Alexey Lutsenko (Astana), Sep Vanmarcke (Team LottoNL), Ramunas Navardauskas (Cannondale), Oliver Naesen (IAM Cycling) og Steve Cummings (Dimension Data), der netop vandt på Mandela Day sidste år. Schweiziske Michael Albasini (Orica - Bikeexchange) må også være opsat på at komme med i et udbrud i dag. Han er både god på bakkerne og hurtig i en spurt. Det gælder dog i særdeleshed også for holdkammeraten Michael Matthews, der allerede har vundet én etape i årets Tour. Den hårde finale passer Matthews perfekt, hvis det skulle ende i en massespurt. Blandt de danske ryttere kan vi håbe, at Michael Valgren (Tinkoff) får carte blanche til at køre med i et tidligt udbrud. Hvis ikke så skal han nok bruges til at køre Sagan i stilling til sidst.