Splid i Venstre om muslimkritiske udtalelser

En lokalformands fortsatte støtte til Kim Christiansens (DF) kritik af en dansk kvinde for at gifte sig med en muslimsk mand vækker harme blandt Venstre-politikere i København.

Flere højtstående Venstre-folk, heriblandt Københavns kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev, tager nu skarpt afstand fra en lokal partikollegas støtte til en DF-politikers muslimkritiske synspunkter.

Det er formanden for Venstre i Utterslev og medlem af bestyrelsen i Venstre København, Flemming Jensen, der sidste uge i et læserbrev i Nørrebro / NordVest Bladet erklærede sig enig i en række muslimkritiske udtalelser fra DF-folketingspolitikeren Kim Christiansen, der i en mail har kritiseret en dansk kvinde for at have giftet sig med en muslimsk mand.

Støtten fra Flemming Jensen kommer på trods af, at Kim Christiansen (DF) endte med at trække sin kritik i land igen og undskylde over for kvinden. Venstrepolitikeren mener dog, at Kim Christiansen blot sagde, hvad muslimske mænd altid har gjort.

- Det selvmodsigende og hykleriske kommer af, at muslimske mænd jo altid har undertrykt deres kvinder (...) med bestialske æresdrab og andre voldsorgier som konsekvens, når de stakkels piger ikke gør, hvad deres fædre, brødre, onkler og fætre siger, skriver Flemming Jensen blandt andet i læserbrevet.

Kræver formands afgang


Ifølge folketingskandidat for Utterslev-kredsen og rådmand på Frederiksberg, Jan E. Jørgensen, kan Flemming Jensen ikke have de holdninger og samtidig være formand for en lokal partiforening.

- Han kommer med nogle grove generaliseringer i læserbrevet, og tonen er meget negativ. Jeg oplever, at han støder en hel befolkningsgruppe fra sig, og det ligger langt fra Venstres politik, hvor vi ser på folk som enkeltindivider. Hvis jeg var muslim, ville jeg både blive ked af det og krænket, og jeg mener ikke, der er plads til de synspunkter i Venstre - slet ikke for en formand, siger Jan E. Jørgensen til Nørrebro / NordVest Bladet og tilføjer, at Flemming Jensen ikke har ret til at mene, hvad han vil, fordi han har valgt at underskrive læserbrevet med sin private adresse og ikke som formand for Venstre i Utterslev. 

Han kræver derfor, at foreningen vælger en ny formand, hvis han skal fortsætte som folketingskandidat. Når vælgerforeningen i Utterslev afholder generalforsamling i løbet af foråret, vil Jan E. Jørgensen sætte sit kandidatur ind på at få Flemming Jensen afsat.

Op til partiforeningen


Også kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Pia Allerslev (V), slår fast, at Flemming Jensens udtalelser strider mod Venstres politik.

- Jeg er meget stærk tilhænger af ytringsfriheden, og Flemming Jensen er i sin gode ret til at have sine holdninger som privatperson. Men min opgave er så at gå ud at sige, at det ikke er og aldrig bliver Venstre i Københavns holdninger. De kunne faktisk ikke ligge fjernere fra, hvad vi mener, siger Pia Allerslev til Nørrebro / NordVest Bladet og understreger, at det er den enkelte partiforenings opgave at vurdere, om Flemming Jensen fortsat kan varetage sine poster på trods af de synspunkter, som altså ikke deles af resten af partiet.