»Vi lever et rockstjerneliv«

For to uger siden vandt de verdens største Counter-Strike-turnering i Atlanta, og i dag skal de spille deres første kamp ved turneringen Dreamhack Masters i Las Vegas. Det danske Counter-Strike-mandskab Astralis er tidens nye superstjerner.

Foto: Kevin C. Cox/AFP Fold sammen
Læs mere

Deres kampe bliver kommenteret af hurtigtsnakkende kommentatorer, de holder timeouts, og de giver modstanderen et fast håndtryk, når kampen er ovre. Man kan fristes til at tro, at de spiller fodbold eller håndbold. Men sporten er en helt anden. De dyrker e-sport, og bolden er erstattet med tastatur, headset og mus.

Danske Astralis er et e-sportshold i verdensklasse. For to uger siden vandt de verdens største Counter-Strike-turnering, ELEAGUE Major, i Atlanta, USA. Og i dag klokken 18 dansk tid spiller de deres første kamp ved turneringen Dreamhack Masters i Las Vegas.

De fem spillere på det danske Counter-Strike-mandskab Astralis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Astralis.

De fem spillere på Astralis lever livet i en kuffert. De er udenlands over hundrede dage om året, og rejsedagene byder på tætpakkede programmer. Det skaber en kløft mellem »rockstjernelivet« og dagene i Danmark, hvor det kan være svært at få hverdagen til at hænge sammen, fordi den ikke på samme måde ligger i skema.

»Når vi har været ude at rejse i tre uger og kommer hjem, har jeg svært ved at finde ud af, hvad jeg skal lave. Når vi rejser, har vores coach, Danny, en detaljeret plan for, hvad vi skal. Når jeg kommer hjem, sidder jeg seriøst bare og tænker: »Danny, kan du ikke bare lave en plan for mig?« For jeg kan næsten ikke få min hverdag til at hænge sammen,« siger 21-årige Lukas Rossander, som er den taktiske leder på holdet. Kollegaen, 18-årige Markus Kjærbye, tilføjer:

»Når jeg er i Danmark, og jeg sidder alene derhjemme, er det sindssygt tomt,« siger han.

Lukas og Markus er de nyeste spillere på Astralis. Lukas har været på holdet siden oktober, og kollegaen Markus har spillet med siden maj. De har begge været på andre hold, men nu har karrieren taget fart. De er for alvor blevet indlemmet i en ekstremt professionel og krævende branche, hvor alle topholdene ustandseligt kæmper for at vippe hinanden ned af sejrsskamlen. Og hvor de må gå på kompromis med ting, som før var selvfølgeligheder.

»Du ofrer en masse ting. Du kommer til at gå glip af bryllupper og din mors 60-års fødselsdag. Det skal du være forberedt på. Så når du sidder i flyet, tænker du ikke så meget over det,« siger Lukas.

En kamp for anerkendelse

Selv om de mister noget af kontakten til dagligdagen i Danmark, får de andre ting. I Danmark, såvel som i resten af verden, vinder e-sporten frem, og med det kommer anerkendelse. Og spørger man spillerne selv, er det en sejr i sig selv. For det er medvirkende til, at den brede befolkning begynder at acceptere deres sportsgren.

»Vi er med til at aflive myten om, at folk, der spiller computer, spiser pizza og sidder fladt foran computeren dagen lang. Vi er topprofessionelle, og vi går op i motion og kost. Jeg tror stadig, at der er 14-årige drenge, der holder LAN-party (sammenkomster, hvor gamere mødes og spiller computer), spiser pizza og drikker cola, men det skal der også være plads til. For det er deres fritidsinteresse,« siger Markus.

Lukas er enig.

»Selv om det er det samme spil, vi spiller, så gør vi det på helt forskellige måder. E-sport er professionelt, og gaming er casual. Vi spiser da også pizza en gang imellem, men vi prøver at være et forbillede for folk, så vi kan ændre den her kultur,« siger han.

Og forbilleder, det er de. Da Astralis spillede mod det polske hold Virtus Pro i finalen til ELEAGUE Major i Atlanta, var det foran et fysisk publikum på 5.000 mennesker og et virtuelt publikum på flere millioner, som enten streamede kampen eller så den i fjernsynet. Det er også det, der gør det sjovt at spille Counter-Strike på højt plan.

»Man bliver lidt afhængig af det. Det gør jeg i hvert fald. Det er det fedeste at tage til turneringer, møde fansene og spille på en stor scene foran tusindvis af mennesker. Det giver en blanding af adrenalin, excitement og stress, som ikke kan måle sig med noget andet,« siger Markus.

Astralis blev fejret på Københavns Rådhus med rådhuspandekager og tale fra borgmesteren. Foto: Sofie Mathiassen Fold sammen
Læs mere

Det er ikke selve pandekagen

Astralis har leveret den hidtil bedste danske præstation i e-sport, og overalt i de danske medier har det vrimlet med rosende ord og hyldester. Men den helt store oplevelse for de fem danske drenge var, da de fik lov til at smage på deres præstation. I sidste uge bød Carl Christian Ebbesen, kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, på rådhuspandekager. En delikat spise, som uddeles, når et dansk sportshold har ydet en helt unik indsats. Berlingske var med.

De fem spillere fra Astralis står på række i deres grå træningstrøjer og lytter til, at kultur- og fritidsborgmesteren holder tale. Han gør det klart for drengene og tilskuerne, at Københavns Kommune i fremtiden vil satse på at styrke og udvikle e-sporten. Og at han på det fuldeste anerkender, at e-sport er en sportsgren.

»Fra Københavns Kommunes side har vi valgt at satse på e-sport, fordi vi har oplevet, hvor stor efterspørgslen efter et socialt fællesskab er,« sagde kultur- og fritidsborgmesteren.

Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune er i gang med at etablere træningsfaciliteter i Grøndal Multicenter i København, hvor det skal være muligt for unge e-sportere at mødes, træne og blive dygtigere til det virtuelle skydespil. Lukas og Markus er enige om, at det er et skulderklap og en stor sejr for e-sporten i Danmark. Og at det lige netop er i Grøndal Multicenter, gør blot sejren endnu større for drengene.

»Jeg synes, at det sjovt, at de har oprettet træningsfaciliteter i Grøndal Multicenter, hvor jeg har rendt rundt og spillet fodbold, da jeg var yngre. Vi har faktisk begge spillet fodbold der,« griner Markus og fortsætter:

»Jeg tror ikke, at det vil gøre den store forskel for os, men det vil have stor betydning for casual gamers, så deres forældre bliver mere forstående. Jeg glæder mig til at besøge stedet og give det et kvalitetstjek,« siger han.

Supportspilleren Andreas »Zyp9x« og lurkeren Peter »Dupreeh« Rasmussen på Købenshavns Rådhus, da de blev fejret med pandekager og borgmestertale. Foto: Sofie Mathiassen Fold sammen
Læs mere

Lukas står på sidelinjen og nikker. Og da snakken falder på den famøse rådhuspandekage, siger han resolut:

»Den smagte rigtig godt. Der var noget vaniljecreme indeni. Men det er ikke så meget det at spise en pandekage. Det er mere det at komme ind på Rådhuset og blive hyldet. Det er sgu stort,« siger Lukas.

For drengene er der stor kontrast mellem borgmestertaler, kameraer og hujende fans og den verden, som de lukker sig selv ind i, når de tager headsettet på.

Tiden står stille

Når Lukas og Markus sidder foran et publikum på 5.000 mennesker, som de gjorde i Atlanta, lever de sig ind i en verden, hvor skud flyver over hovedet på dem. Og hvor fjenden altid venter rundt om hjørnet.

»Du føler ikke, at det er dig, der sidder og skyder folk, men du føler, at du styrer den her karakter. Og du lever dig meget ind i det. Du tænker ikke på de ting, der er rundt om dig,« siger Lukas.

Markus har den samme oplevelse. Det er ikke virtual reality. Men opslugt, det bliver han.

»Den virkelige verden omkring dig står stille. Når vi træner i otte timer i træk, kan man ikke følge med i andet. For spillet tager rigtig meget fokus,« siger han.

Det er også en omvæltning for drengene, at de nu spiller Counter-Strike professionelt. Hvad der startede som en hobby på drengeværelset, er nu et fuldtidsarbejde, som stiller krav til dem.

»Det er pisse nederen!« griner Markus, da han bliver spurgt, hvad han synes om, at hans stærkeste interesse nu er hans fuldtidsjob.

Det er selvfølgelig ironisk, for Lukas og Markus er enige om, at det er en drøm, der er gået i opfyldelse. De slynger om sig med ordene »ekstremt fedt«, »luksus« og »kæmpe drøm«. Men der er også en alvor bag deres begejstring. For de kobler ikke længere af på samme måde, når de spiller Counter-Strike.

»Det er super fedt, at jeg kan leve af min hobby. Det er det, jeg har drømt om, lige siden jeg begyndte at sidde foran skærmen om aftenen og kigge på alle de gode topspillere. Men jeg kan godt mærke, at lysten, som jeg havde dengang, er væk,« siger Lukas.

Astralis-spilleren Markus Kjærbye i aktion til turneringen ELEAGUE Major i Atlanta. Foto: Kevin C. Cox/Getty Images/AFP Fold sammen
Læs mere

Før Lukas begyndte at spille Counter-Strike på topniveau, var han vant til at skynde sig hjem fra skole for at spille det populære spil. Og som han siger, var han ligeglad med at hænge ud med venner. De kunne bare mødes virtuelt.

De to drenge er sjældent uenige. Markus har samme opfattelse af det, at han nu er professionel og hele tiden skal præstere.

»Jeg tror, at det er meget naturligt, at det ændrer sig. Vi spiller selvfølgelig også individuelt for at holde præcisionen ved lige uden for vores træningstimer. Men det er ikke det samme længere,« siger Markus.

Men der er ingen tvivl om, at de begge nyder at kunne spille Counter-Strike dagen lang og ovenikøbet blive betalt for det.

»Det er sjovt på en anden måde nu. Det er sjovt at kunne udfordre sig selv og hele tiden vide, at man udvikler sig og bliver bedre. Og vi er gode til at hjælpe hinanden med at blive bedre,« tilføjer Markus.

De fem spillere står stærkest sammen. Det siger både Markus og Lukas, og deres Astralis-kollega, Nicolai Reedtz, er enig.

»Den femmandskonstellation, som vi har lige nu, passer super godt. På de andre hold, jeg har været på, har der været stor forskel på, hvordan vi har fungeret som gruppe og som venner. Man skal selvfølgelig kæmpe for det, men det er vi også villige til,« siger Nicolai.

Og de fem spillere skal være gode venner. Selv om de er kollegaer, skal de kunne holde hinanden ud, når de nogle gange rejser op imod 200 dage om året. Men det er ifølge Lukas ikke noget problem.

»Kemien på vores team er rigtig god. Jeg har aldrig spillet på et hold, hvor stemningen var så god,« siger han.

Astralis-drengene fejrer finalesejren over det polske hold Virtus Pro ved ELEAGUE Major i Atlanta. Foto: Kevin C. Cox/Getty Images/AFP Fold sammen
Læs mere

Faktisk mener Lukas, at de bliver bedre spillere af at være sammen.

»Efter at jeg er kommet med som taktisk leder, er de andre begyndt at performe meget bedre. Det er jeg også selv,« siger han.

Markus nikker som sædvanlig, hvis han ikke har travlt med at hjælpe Lukas med at færdiggøre hans sætninger, hvis han leder efter et ord. Årsagen til deres stærke sammenhold skal findes i, at de er gode til at gøre ting sammen, som ikke handler om Counter-Strike.

»Vi går i biografen, vi tager i Tivoli, og vi går ture. Det handler ikke så meget om, hvad vi laver, eller om det er en fed film, vi skal ind at se. Det er bare det, at vi gør noget, der giver det ekstra til vores sammenhold,« siger Lukas.

Markus trækker på smilebåndet og indvender:

»Men vi er ikke nået til faldskærmsudspring endnu.«

»Vi er rigtig sultne«

De fem drenge lader denne onsdag op til deres første kamp i Las Vegas. Med sig har de en mindre hær af diætister, coaches, sportspsykologer og fans, og på onsdag klokken 18 dansk tid spiller de deres første kamp, som kan streames gratis på twitch.tv. De er håbefulde, og Lukas er ikke bleg for at sige, at målsætningen for turneringen er at komme i finalen.

Drengene har haft nogle bump på vejen frem mod turneringen. Én har ligget syg, og de har holdt pause. Men i de seneste fem dage op til turneringen har de trænet knap ti timer om dagen. Selvtilliden er høj. Også hos Nicolai Reedtz.

»Lige nu er målet, at vi kan ligge på førstepladsen i fire til fem måneder. Det havde været optimistisk at sige for et år siden, men jeg er sikker på, at det kan lade sig gøre, selv om nogle hold kun har ligget på førstepladsen i en måned,« siger han.

Selv om de er optimistiske, ved de, at konkurrencen bliver hård. Alle verdens bedste hold er samlet, når turneringen starter i Las Vegas.

»Vores største konkurrent bliver SK. De har tidligere vundet to Majors i træk,« siger Lukas.

Men det lader han sig ikke kue af.

»Vi er rigtig sultne. Vi vil bevare vores førsteplads.«