Vi har fået nye helte - sæt pris på dem

Lad nu være med tro, at e-sport kun handler om penge. Det er de helt store følelser, der er på spil. Giv det en chance, skriver redaktøren for B, Thomas Conradsen, i sin klumme.

Så glade var de danske Major-mestre efter finalesejren over Virtus Pro i weekenden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin C. Cox

Jeg slugte samtlige tre timer af gyser- finalen mellem danske Astralis og polske Virtus Pro i verdens største og mest betydningsfulde turnering i »Counter-Strike«, »The CS:GO Major Champions hip«. Det var underholdning i verdensklasse. Et TV- og sportsminde, der vil følge mig i årevis.

At »Counter-Strike« er så god en TV-sport skyldes først og fremmest, at spillet byder på en knivskarp blanding af hurtig action og dybdegående taktiske overvejelser. Men også, at denne e-sport altid er garant for stærke historier.

Tag bare historien om Astralis selv. De nykårede danske Major-mestre gennem- levede indtil for ganske nylig nogle barske måneder. De faldt gang på gang sammen i de største kampe. De havde egentlig et højt nok bundniveau, men vandt aldrig fordi de var for forudsigelige rent taktisk. Både danske og internationale hold overhalede dem. Konsekvensen af faldet på ranglisterne var udskiftninger på to af de fem pladser. Det var i denne friske opstilling, at de tromlede al modstand i Atlanta i USA sidste weekend. Præstationen og koncentrationen var i verdensklasse. Intet mindre.

Særligt i tredje og afgørende del af kampen beviste Astralis, hvordan de har udviklet sig rent psykisk. At de ikke længere knækker, og at de tør overraske. Har du ikke set de sidste 10-15 minutter af kampen, fordi e-sport ikke interesserer dig, så vil jeg anbefale at gøre det nu. Som minimum bliver du underholdt og opløftet, når Astralis rammer med de sidste skudsalver og springer op fra stolene, når de jubler og krammer og danser af glæde. Af befrielse. Måske bliver du sågar omvendt og vil se mere e-sport generelt? Næste større stævne er allerede i midten af måneden i Las Vegas, så du behøver ikke vente længe.

De afsluttende minutter af førnævnte finale viser samtidig essensen af, hvad e-sport består af. Og det er ikke penge. Jo, branchen vokser, jo, pengepræmierne bliver større. Men du når ikke toppen inden for en så krævende og talentbaseret sport, hvis økonomien alene er din drivkraft. Ære, følelser, forventninger, sammenhold er langt vigtigere. Lysten og troen på sejr skaber præstationerne i verdensklasse ligesom i enhver anden holdsport.

Jeg ærgrer mig hver gang et medie – inklusiv dette – forsøger at lokke læsere til en e-sportsartikel med overskrifter som »Danskere vinder millioner på computerspil«. Der er en tilsvarende kliché, der ofte hives frem, når folk taler om computerspil generelt, men ikke helt ved, om de har noget godt at sige: »Nu omsætter spilbranchen for mere end filmbranchen«.

Det gør den bestemt, men det er indholdet, ikke afkastet, der er det væsentlige. Hvordan udvikler spillene sig, og hvordan udvikler spillene os som mennesker? Både inden for sport og kultur ligger computerspil på øverste hylde. Jeg tilhører som 35-årig den første generation, der fra barn havde muligheden for at blive gamer på grund af husets Commodore 64. I dag spiller alle på familiens tablet, fra de kan sidde op selv. Snart er spil ikke længere noget, »de unge gør«. Nichen bliver normen. Og topspillere – som de fem talenter fra Astralis – vil blive kendt og anerkendt af flertallet.