Tilbage til Hekseville

Du leger med tyngdeloven i »Gravity Rush Remastered«, som bringer en af de bedste Vita-titler til PS4.

Højt at flyve, dybt at falde i »Gravity Rush« Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

»Gravity Rush« blev i 2012 udråbt til at være et af de bedste spil til den håndholdte PlayStation Vita. Men det hjalp ikke meget i sidste ende – konsollen blev overhalet indenom af diverse smartphones og lever i dag en anonym tilværelse i butikkernes mindst besøgte områder.

Sony mener dog, at spillet var så godt, at det fortjener mere opmærksomhed, og derfor genudgives det nu i en opdateret version til PS4. Med »opdateret« menes her udelukkende en grafisk overhaling, for selve indholdet er der ikke pillet ved.

Du er stadig en pige, dit navn er Kat, og du bor i byen Hekseville. »Gravity Rush Remastered« er grundlæggende et helt normalt actionspil af den type, der foregår i en åben verden, men stilen er umiskendelig japansk, med tegneserie-inspirerede mellemsekvenser i et animé-univers, som ikke umiddelbart giver nogen mening.

Her løber du som Kat rundt med dine sorte kat i en tyndt befolket by og vælger missioner, som handler om at hente en dims ved punkt A og føre den hen til punkt B.

Den slags missioner har du prøvet et hav af gange før, og derfor er det umiddelbart svært at se, at »Gravity Rush Remastered« rent gameplaymæssigt har noget nyt på menuen. For på overfladen lader spillet til at holde sig til konventionerne: Hekseville er umiddelbart malet i lidt triste, brune nuancer, og den virker underligt tom og forladt. Til gengæld kan du frit løbe rundt i den og vælge missioner fra de få folk, der trods alt er placeret strategisk rundt omkring.

Og helt som forventet går der ikke lang tid, før du som Kat bliver sat til at skulle redde byen fra onde kræfter, hvilket gøres ved at snakke med folk, vælge blandt missionerne, kæmpe mod monstre og i høj grad ved at løbe fra punkt A for at hente dims B som skal bringes til punkt C.

Ophæv tyngdekræften

Men heldigvis er det kun struktur og overflade som er konservativt i »Gravity Rush Remastered«. For med et enkelt tryk på en knap kan du ophæve tyngdekraften og få Kat til at svæve i luften. Et tryk til, og hun flyver direkte mod et hvilket som punkt i byen, det være sig et tårn der knejser højt mod himmelen eller en bygning mange meter under hende.

Har du sigtet efter en lodret mur, flyver Kat direkte derhen og lander på den, hvorefter hele perspektivet drejer sig, så muren nu pludselig ligger horisontal for hendes fødder. Mens du flyver, kan du også skifte kurs på din vej mod et mål, og således kan du reelt set flyve, hvorhen du vil og samtidig manipulere tyngdekraften efter behov.

Det er ganske overvældende og samtidig utrolig forvirrende i begyndelsen, hvor Kat flyver gennem luften, mens synsvinklen ændres, og perspektiver drejes i én stor pærevælling - ikke mindst fordi du ikke har ubegrænset tid i luften, men fra tid til anden må se Kat styrte hovedkulds til jorden, når hun løber tør for tyngdekraftophævende materie.

Heldigvis kan Kat ikke dø af at falde med hovedet først, hundrede meter direkte ned på den brune asfalt. I stedet lander hun altid med et fint rullefald, og uden en konstant dødstrussel hængende over hovedet giver det masser af plads til eksperimenter og forsøg på at nå frem til områder i byen, som ellers virker aldeles ufremkommelige.

Unikt og anbefalelsesværdigt

Det giver frihed og lyst til at lege med Kats evner, og det gør »Gravity Rush Remastered« til en enestående rutsjebanetur i tid og rum, hvor det er selve bevægelsesfriheden og mulighederne for udforskning, der er i fokus.

Det kræver naturligvis tilvænning og øvelse at få Kat til at makke ret, men styringen af hende, som du hopper rundt og tvinger tyngdekraften i knæ, fungerer udmærket. Det er tydeligt, at visse funktioner fra Vita-versionen er blevet transformeret til PS4’erens knap-layout, og det tager lidt tid at vænne sig til et så komplekst arsenal af bevægelsesmuligheder. Til gengæld bliver din tålmodighed belønnet, hvis du hænger på.

I begyndelsen er Hekseville nemlig en lille og ganske uimponerende grå-brun industriby, men så snart du begynder at få kontrol over din flyvning, åbner den sig og byder på stor variation og et væld af forskellige distrikter og områder, som Kat kun kan nå, hvis hun udfolder sit arsenal af evner. Samtidig bliver historien i spillet også gradvist mere interessant, og den fortælles med en så stærk visuel stil, inspireret af japanske animé-tegnefilm og serier, at det netop er i orden, at den er skør og uforståelig – på den rette eksotiske måde.

»Gravity Rush« kunne måske ikke redde Vita-konsollen, men i sin PS4-inkarnation giver det stadig en unik og anbefalelsesværdig oplevelse.