Tag tryllestaven i egen hånd

Harry Potter er verdens bedst kendte troldmand, men giver spillet, der er baseret på den ny film, en magisk oplevelse?

I spillet »Harry Potter og Føniksordenen« bevæger man sig rundt på den velkendte trolddomsskole Hogwarts og svinger med tryllestaven. Desværre er det utroligt sparsomt med historiefortællingen i spillet, og derfor løser man mange opgaver uden helt at vide hvorfor. Fold sammen
Læs mere

Det er tid til at hive kosten ud af skabet og flyve en tur, for J.K. Rowlings næsten modbydeligt populære tryllehelt, Harry Potter, er atter biograf og spilaktuel. I biografen, hvor filmen havde premiere i går og i spillet, er vi er nået til den femte bog i serien, »Harry Potter og Fønixordenen«, og den er en af seriens absolutte højdepunkter. I år udkommer hele herligheden film, spil, penalhuse, dukker og andet lir i denne måned i stedet for november, der sædvanligvis er den officielle Potter-måned.

Selv om Potter-filmene indtil videre har holdt et for familiefilm tårnhøjt niveau, er spilmatiseringerne som spil baseret på film populært kaldes oftest gyselige bekendtskaber. Dog hører Potter-spillene ikke til blandt de værste spilmatiseringer på markedet. Dertil er budgettet til udviklingen for stort.

Der kan være mange grunde til, at det sjældent lykkes udviklerne at skabe tilfredsstillende oplevelser. Hovedgrunden er, at filmene allerede har hittet i biograferne, når spillene kommer på hylden, og så er børnene allerede overvundet. Derfor gør det ikke så meget, at selve spillet er middelmådige og får dårlige anmeldelser. Ungerne skal nok plage forældrene om at få lov at styre den virtuelle Harry alligevel. Og som oftest overgiver mor eller far sig, når sønnike efter flere dages plageri forsøger at trylle hele familien om til frøer. Heldigvis kan forældre i år investere i det ny Potter-spil uden at have alt for dårlig samvittighed.

Fans af de fiktive elever på trolddomsskolen Hogwarts vil opleve, at dette års udgivelse er det hidtil bedste i serien. Faktisk kan man nyde spillet, selv om man ikke er syv år gammel eller idoliserer den bebrillede helt. Spillet er fyldt af magi, både på Hogwarts i den tryllestav, man som spiller får lov at bruge fra første sekund. Selv om man kun lærer seks fredelige formularer og seks besværgelser til kampsituationer gennem spillets cirka ti timer lange eventyr, så har man rig mulighed for at gøre brug af dem på det detaljerige Hogwarts. Man bliver belønnet for at gøre rent i krogene med magiske koster og finde skjulte rum bag enorme tæpper, og magisystemet er med til at gøre hele oplevelsen både sjov og intuitiv. På Xbox 360 agerer den højre styrepind tryllestav, og det gælder om at »svinge den« i de rigtige bevægelser på de korrekte steder. Bevægelserne er de samme som på film, og det giver lidt ekstra point. Det er simpelt, og man er ikke udsat for tidspres. Måske er det derfor, Harry Potter og Fønixordenen er så hyggeligt.

Mens man render rundt og ordner »dagligdagsting« på Hogwarts, følger man bogens og filmens plot. Desværre forudsættes det, at man har læst eller set førnævnte, for det er utroligt sparsomt med historiefortællingen i spillet. Af en eller anden (amatøragtig) grund bliver hændelserne og figurernes motiver knap forklaret, og man løber derfor rundt og løser masser af små opgaver i skolens både fortryllende og fortryllede korridoerer uden helt at vide hvorfor. For garvede spillere er det regulær dumpegrund, mens mainstreamspillere og børn der udgør hovedmålgruppen for denne udgivelse tilgiver og måske slet ikke tænker over fejlen.

Et sidste kritikpunkt er ensformigheden, der desværre plager Fønixordenen, når man har tilbragt de første tre-fire timer med den. Fans af serien vil kedsomhed til trods gennemrode alt, hvad spillet har at byde på, mens de blot interesserede sikkert springer fra på halvvejen. Ikke fordi det er svært, men fordi det bliver kedeligt.

Det er vanskeligt at give Harry Potter og Fønixordenen en passende karakter, for umiddelbart lider det af gennemgående fejl, der sænker det dybt ned i middelmådighedens hul. På den anden side formår spillet at genskabe meget af filmenes magiske stemning, og selve Hogwarts bygninger er i dette spil et fortryllende bekendtskab. Fans af Harry Potter og de fleste under 12-13 år vil finde spillet umådeligt underholdende.