Stortest: 10 nye og spændende spil til mobilen

Mens spilmarkedet på pc- og konsolområdet sover længe efter et succesfuldt 2016, er der masser af bevægelse i butikkerne for mobilspil, hvor sortimentet bugner, og der konstant ankommer nye titler til både iOS og Android. Vi har udvalgt ni af de mest interessante – fem af de »hårde«, som kræver tid at sætte sig ind i for at få det bedste ud af dem, og fire mere »bløde« spil, der kan installeres og spilles uden større hjerneaktivitet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Super Mario Run
★★★☆☆☆
Udvikler: Nintendo

Vi kan umuligt forbigå Nintendos første mobilspil til iPhone nogensinde, også selvom det ikke helt opfylder forventningerne. Det begynder nemlig lovende. Du er Mario, du hopper og løber af sted, samler mønter, og det gælder bare om at komme afsted gennem de Nintendo-klassiske baner. Men så begynder det at gå ned ad bakke. Ikke nok med at du bliver tvunget til at være online for at spille, og at du skal betale 79 kr. efter bare få minutters spil for at komme videre - det viser sig også at spillets grundidé bygger på at løbe om kap på de samme baner igen og igen for på laaaang sigt at kunne bygge din egen lille by. Det er bare ikke sjovt nok. Kommer snart til Android.

Disney Crossy Road
★★★★☆☆
Udvikler: Disney Interactive Studios

Da det oprindelige »Crossy Roads« udkom blev det et sikkert hit, især hos yngre spillere. Som et slags »evigheds-Frogger« var det supernemt at gå til, og de mange nuttede figurer, man kunne spille sig frem til at spille med, gik rent ind. Det har Disney set, og voila – »Disney Crossy Road« er landet, med 250 af de klassiske og knap-så-klassiske figurer fra den amerikanske pengemaskine smidt ind i det eksisterende gameplay. Hverken mere eller mindre. Forunderligt nok fungerer det rigtigt godt, og de forskellige figurer, temaer og musikstykker har en mærkværdig hypnotisk effekt, som gør at man uundgåeligt »lige skal have én tur mere«.

Lost in Harmony
★★★★☆☆
Udvikler: Dixiart Entertainment

Udgangspunktet for musikspillet »Lost in Harmony« er fantastisk. Udviklet af holdet bag det medrivende og anderledes »Valiant Hearts« og med originalmusik af Wyclef Jean beder det nærmest fans af musikspil om at blive spillet, og resultatet er da også, hvis ikke fabelagtigt, så tilpas originalt til at hæve sig langt over mængden af middelmådige »tryk til rytmen«-spil. Det skyldes ikke mindst den rørende historie om drengen Kaito og hans sygdomsramte veninde Aya, som bliver visualiseret i blændende japansk animé-stil og fortalt via en række tematiserede musikalske kapitler. Spil det alene for grafikkens skyld – og nyd musikken undervejs.

Reigns
★★★★★☆
Udvikler: Nerial

Det lyder umiddelbart for simpelt til at kunne være godt. I »Reigns« er du en konge, og du regerer dit land ved hjælp af simple spørgsmålskort, som du svarer på ved at swipe til højre eller venstre, i forsøget på at holde magten mellem kirke, folk, militær og trone i balance. Og det er så dét. Hver gang balancen bliver for forstyrret, dør du, og derefter må du starte forfra som ny arving til tronen. Det er yderst simpelt, men til gengæld er manuskriptet ustyrligt godt skrevet, som en bizar opsummering af en nations kongeslægt fra en historiebog, blandet med lige dele Monty Python og ironisk sarkasme. Klart anbefalelsesværdigt, hvis du er til spil i »weird«-genren.

Dungelot: Shattered Lands
★★★★☆☆
Udvikler: Red Winter Software

Jeg har ikke spillet »Dungelot« før denne treer og har egentlig aldrig været specielt stor fan af spil med indbygget perma death, hvor det gælder om at nå så langt som muligt på tilfældigt opbyggede baner, inden man dør, mister alle sine ting og må starte helt forfra igen. Men det holder på bedste vis i »Dungelot: Shattered Lands«, hvor du slås mod monstre og finder skatte, men derudover også må løse udspekulerede gåder undervejs. De tilfældigt opbyggede baner og placering af monstre gør, at held spiller en rolle for din færd i spillet, men strategisk sans er heldigvis mindst lige så vigtigt og gør »Shattered Lands« til en reel taktisk udfordring.

Sorcery! 4
★★★★★☆
Udvikler: inkle

Kan du huske »Sværd & Troldom«-bogserien? Det var fantasy-litteratur med indbyggede spilelementer, hvor man som læser blev stillet over for en række valg, der afgjorde historiens udformning og afslutning. »Sorcery! 4« er den fjerde i rækken af seriens mobilspilversioner, og udviklerne fra inkle har virkelig formået at skabe en underholdende, anderledes og svært fortryllende oplevelse. Du skal kunne lide fantasy-genren, og det er et krav, at du ikke har noget imod at læse, for langt den største del af indholdet er ord . Men det tilsatte gameplay fungerer noget nær optimalt og gør »Sorcery! 4« til en perfekt makker på togturen.

SteamWorld Heist
★★★★★☆
Udvikler: Image & Form

Endnu en svensk spiludgivelse af højeste standard. De Gøteborg-baserede udviklere Image & Form har længe haft stor succes med deres »SteamWorld«-spil til konsollerne, og nu er der så endelig kommet en mobil udgave også. Spillet tilhører den tur-baserede strategi-genre, og det format gør sig perfekt på en iPad, fordi stress-faktoren er lav, og du ikke behøver at fumle med ulogisk styring, fedtede overflader og så videre. I stedet kan du i ro og mag forberede dine træk, efterhånden som du trænger ind i spillets underfundige rumpirat-univers og kæmper mod bander af humoristisk animerede fjender. Det er ikke nemt, men til gengæld yderst tilfredsstillende.

Gear.Club
★★★★☆☆
Udvikler: Eden Games Mobile

Der er masser af racerspil på mobilmarkedet, men tilsvarende få af dem er særligt gode, specielt ikke sammenlignet med de titler, du kan nyde på konsoller og pc. En af undtagelserne er »Gear.Club«, som både byder på høj grafisk kvalitet og et gameplay, der er udfordrende på den gode måde og altså ikke er svært, fordi bilerne er noget nær umulige at styre. Tværtimod gør den indbyggede kørelinje-indikator samt muligheden for at kunne spole tiden tilbage, når du dummer dig, at du har gode chancer for at nå målstregen og derved tjene penge nok til at kunne købe de helt lækre sportsvogne. Et noget gumpetungt menu-system trækker dog oplevelsen en stjerne ned.

Solitairica
★★★★★★
Udvikler: Righteous Hammer Games

Min absolutte mobilfavorit for tiden. I »Solitairica« blandes syvkabale med en letbenet form for kampkort, i behørig afstand fra fx gigantsuccessen »Hearthstone« og med rollespil-elementer i den helt rette dosering. Det gælder om at nå forbi en række forskellige modstandere og frem til det endelige opgør mod en ond troldmand. For at klare hver omgang gælder det om at komme af med din kortbunke, før modstanderen har nakket alle point på dit liv-barometer. Det er såre simpelt kabalelogik, men modstandernes forskellige angrebsmetoder giver alligevel gameplayet god dybde – uden nogensinde at frustrere. Største anbefalinger herfra!

Severed
★★★★☆☆
Udvikler: DrinkBox Studios

Kan du lide sværdbaserede kampspil, som fx "Infinity Blade" er "Severed" et dejligt bekendtskab. Du spiller en ung kvinde på jaft efter sin forsvundne familie, og undervejs bliver du konfronteret med en masse fejnder, der skal nedlægges ved at skære dem i stumper og stykker, mens du til gengæld benytter diverse smarte tricks til at undgå deres slag. Kampene punkteres af et turbaseret gameplay, hvor du udforsker en mystisk verden og løser simple gåder for at få adgang til nye områder osv. Det hele er pakket ind i flad, men flot 2D-grafik, hvis kunstfærdige stil gør det mindre frustrerende, når begge dine arme bliver hugget af.