Store udfordringer til de helt små

Der findes et hav af spil til børn til både iPad og Android-tablets, og langt de fleste er alders-mærket til tre-fire år og opefter. Men kan mindre børn også være med – og bør de overhovedet? Her er de bedste spil til dem under tre år.

Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Diskussionen om, hvorvidt børn – og særligt helt små børn – skal have adgang til at spille på iPad eller andre tablets, har i årevis bølget frem og tilbage. Bekymringerne er mange og store, men rådet er som med al anden digital underholdning det samme, når man spørger eksperterne: Alt med måde.

Selv om der ikke er påvist nogen negative effekter af at lade små børn lege med iPads, er der omvendt heller ikke påvist nogen positive effekter for børn i alderen op til omkring to år – så man skal med andre ord ikke lade de helt små spille i den tro, at børnene kan overføre, hvad de lærer af spillene, til den virkelige verden.

Helt små børn tager ikke skade af at prøve at lege med digitale spil, så længe man er opmærksom på at begrænse skærmtiden og sikrer, at det ikke går ud over vigtige fysiske aktiviteter og social udvikling. Det gør man først og fremmest ved at vælge apps af høj kvalitet til de små – og ved at spille sammen med dem så meget som overhovedet muligt. Hvis skærmtiden ikke blot gøres til pauseunderholdning, så far eller mor kan få fred på sofaen imens, får man som forældre enestående muligheder for at drage ud på opdagelsesrejser og dele oplevelser med den lille. Nogle forældre vil måske endda opleve, at det med tidlig introduktion til iPads, et godt kurateret udvalg af spil samt masser af vokseninteresse kan blive lettere at skabe et sundt forhold til skærmene og spillene, mens barnet vokser op.

Man kan som forælder gøre meget for at give sine børn god »iPad-dannelse« ved først og fremmest at vælge gode og udfordrende kvalitetsspil og sørge for at bruge masser af tid på at gøre dem til en social oplevelse i stedet for at lade børnene spille alene. Ved at vælge en god kombination af spil, barnet kan mestre hurtigt selv, og spil, som det skal have en voksens hjælp til, kan man hurtigt skabe en vifte af udfordrende og konstruktiv underholdning, der ikke behøver at medføre dårlig samvittighed – tværtimod!

Det bugner med gode spil og apps til børn fra tre- til fireårsalderen og opefter, men det er straks sværere at gennemskue, hvilke spil der er gode til de mindre børn – fra helt ned til seks måneder til et år. Heldigvis kan man finde masser af fremragende børnespil i App Store-junglen, hvis man kigger grundigt efter og ignorerer aldersangivelserne.

Langt de fleste af spillene aldersmærket til børn i tre- til seksårsalderen er indholdsmæssigt trygge og sikre for mindre børn at spille, fordi aldersmærkningen som regel er møntet på styringen og kompleksiteten. Oftest vil langt yngre børn imidlertid hurtigt lære at spille dem med lidt hjælp.

Her følger en række gode bud på spil, der kan gøre alt fra uvejrsdage til lange køreture meget sjovere for både små børn og forældre.

Sago Mini byder på sjov udforskning

Sago Mini er ejet af Toca Boca, som er en af de førende udviklere af børnespil. En af grundstenene i deres spildesign er at lade børnene gå på opdagelse i flot tegnede omgivelser fyldt med sjove væsener og skøre optrin.

Firmaet tilbyder en række forskellige spilpakker i App Store, og stort set alle deres spil er værd at betale for. Særligt deres udforskerspil skiller sig ud som de oplagte første spil for de små, fordi man med meget få tryk på skærmen oplever mange spændende ting.

Ved blot at holde fingeren nede på skærmen bevæger spilfiguren sig i retning af dette punkt, og når man rammer »hotspots«, sker der noget sjovt i spillet, som ikke kræver aktiv deltagelse.

Det er en fortrinlig måde for de små at lære helt basal styring på, og børn helt ned mod et halvt år kan relativt hurtigt lære at styre disse spil, som er fyldt med frække monstre, der både synger, bøvser, prutter og laver masser af ballade.

Gå efter »Forest Flyer«, »Ocean Swimmer«, »Space Explorer«, »Super Hero« og »Fairy Tales« – i nævnte rækkefølge – som koster 25 kr. stykket (mindre i samlepakker) og hver især er alle pengene værd. Blandt de øvrige Sago Mini-spil kan også »Boats«, »Road Trip«, »Toolbox«, »Trucks and Diggers« og »Planes« anbefales.

LEGO Duplo – også uomgængeligt digitalt

Det kan næppe overraske, at LEGO også i digitalt format er en vinder hos børnene, og de danskudviklede spil fra Cape Copenhagen leverer samme høje kvalitet som de elskede byggeklodser.

Der findes fem LEGO Duplo-spil, som byder på forskellige oplevelser i hyggelige og velkendte Duplo-omgivelser. Her gælder det – ligesom med virkelighedens Duplo – om at bygge ting for at komme videre i banerne, og kompleksiteten er hævet en tand over de simple tryk i Sago Mini-spillene. Her skal både trykkes og swipes – og nogle gange ret præcist, som når en kran skal løfte halm- balle-klodser op i »Animals«, når en togvogn skal lastes i »Trains«, eller når man giver den som domptør i »Circus«. Historierne er søde og lægger op til masser af snak mellem barn og voksen, uanset om man fordeler isvafler ligeligt mellem dyrene i »Ice Cream« eller bygger burgere i »Food«.

Alle LEGO-spillene er af høj kvalitet og kan hentes ganske gratis i App Store.

Skøre dyr og lægeleg med Pepi Play

Pepi Play ligger i Litauen og har en perlerække af gode børnespil i sin portefølje. Udgangspunktet har netop været børn helt ned til toårs-alderen – og endnu længere ned – og deres intuitive forståelse af spil. Pepis spil er mere statiske og handler om at udføre en række opgaver på en enkelt skærm, og de adskiller sig derved markant fra både LEGO- og Sago Mini-spillene.

»Pepi Tree« indeholder for eksempel en håndfuld forskellige sjove minispil med dyr, der bor i det samme træ. Her skal man blandt andet stopfodre egern med nødder, indtil de falder i søvn af at æde løs, og man skal grave sig gennem gange med en muldvarp og forsøge at fange regnorme undervejs – alt sammen akkompagneret af skøre lydeffekter og fjollet musik. »Pepi Doctor« er også særligt værd at fremhæve, fordi barnet her får mulighed for at lege med alt fra udtrækning af splinter af fingre og påsætning af plastre til ørerensning og røntgenfotografering af brækkede arme.

De fleste af Pepi-spillene findes i gratis versioner, der tilbyder et begrænset udsnit af det fulde spil, så man kan kan prøve dem af før køb. Ligesom med Sago Mini-spillene kan de købes i pakker, der gør dem billigere, men regn som udgangspunkt med at betale 25 eller 16. kr. pr. spil.

Former og farver fra Colto

Italienske Colto har særligt to spil, som er virkeligt interessante for de små – »Shape Gurus« og »Highlights Shapes«. De kan ved første øjekast virke meget komplekse, men de rammer helt plet som digitale puttekasser. »Shape Gurus« er det oplagte spil at starte med: Her skal man trække forskellige geometriske former over på aftegnede pladser for at komme videre i spillet, og det bliver stille og roligt sværere, efterhånden som man kommer videre. Spillet bruger en simpel træk og slip-styring, men leverer store udfordringer med de mere komplicerede hovedbrud, hvor barnet virkelig skal holde tungen lige i munden for at gennemskue forskellen på objekterne. Man skal »bygge« stadigt mere komplekse figurer med grundelementerne – trekanter, cirkler og firkanter – og i »Highlights Shapes« bliver der tilføjet endnu flere elementer, såsom måner og stjerner.

Coltos spil ligger i forhold til sværhedsgrad i naturlig forlængelse af Sago Mini-, LEGO Duplo- og Pepi-spillene og er derfor mest oplagte at spille, når barnet er klar til de relativt vanskelige kombinationer, der skal laves her.

»Shape Gurus« koster 16 kr., og »High-lights Shapes« kan downloades med hele den første bane gratis. Tilkøb af bane to og tre til i alt 25 kr. kan klart anbefales.

Toca Kitchen 2

Find mad i køleskabet, tilbered det, og spis! I »Toca Kitchen 2« gælder det om at hive alt fra koteletter til salathoveder ud af et køleskab og koge, stege, blende eller friturestege, krydre til ukendelighed og derefter servere de kulinariske underværker for sagesløse middagsgæster. Her er der ingen grænser for opfindsomheden, og der kan komme masser af gode grin ud af for eksempel at overhælde en rå fisk med tabasco og peber og se den stakkels forsøgskanin hoste og harke i forsøget på at få den ned. Et lettilgængeligt spil, der er virkeligt skægt at spille sammen og tale om med den lille. Koster 25 kr.

Kapu Fishing

En enlig lystfisker sætter ud i sin lille motorbåd og kaster snøren ud – og så skal der fanges farverige fisk i læssevis! »Kapu Fishing« kræver voksenhjælp et stykke hen ad vejen, for det kan være svært både at kaste linen langt nok ud og også at få tilstrækkeligt med fisk på krogen, når den skal styres gennem vandet. Men det giver anledning til herligt teamwork, hvor den voksne kan stå for at fange fiskene, mens den lille sørger for, at den glade lystfisker spiser dem alle sammen – eller bare ser på og får sig et godt grin, når fiskebunken bliver for stor, og den lille båd synker. Koster 25 kr.

 

Surprise Monster

Endnu et kvalitetsspil fra danske Cape Copenhagen. Et mægtigt venligt monster gemmer sig inde på et 3D-børneværelse, og barnet skal lede under sengen, i skuffer og bag genstande i rummet for at finde det. Når det lykkes, får man en gave, der skal pakkes op – hvilket jo næsten altid er et hit for de små! – hvorefter monsteret gemmer sig igen. Surprise Monster kræver i starten lidt voksenhjælp med at rotere rummet rundt, men der vil ikke gå længe, før barnet selv kan gøre det og lede efter monsteret på egen hånd. Koster 25 kr.

 

Animal Captain

Atter et danskudviklet spil – og med masser af søde dyr. En skibskaptajn skal i bedste Noahs Ark-stil forsøge at stoppe forskellige dyr ind i sit skib, uden at de bliver uvenner. I starten er det nemt nok, for selv om forskellige arter bliver placeret sammen, kan de fint komme overens. Men lige så snart et rovdyr placeres i samme rum som et byttedyr, har vi balladen, og barnet skal finde ud af at placere dyrene efter art og/eller type i rummene for at få kabalen til at gå op. »Animal Captain« er sjovt og oplagt at spille sammen, så barnet kan lære navnene på alle de forskellige eksotiske dyr undervejs. Koster 25 kr.