Racerkongen af de ultrakorte løb

En tidsrøver i fåreklæder ankommer i højt gear til konsollerne.

Racerspillet »Trackmania Turbo« handler om at køre så hurtigt som muligt gennem vilde baner konstrueret af gigantiske loops, ramper og masser af andre problematiske forhindringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fra spillet

Kør i to sekunder. Start forfra. Kør i ti sekunder. Start forfra. Kør i 30 sekunder, vind en bronzemedalje. Start forfra.

Er det første gang du prøver spilserien, vil arkaderaceren »Trackmania Turbo« give dig et nyt syn på det at starte forfra. For du vil bande og svovle, grine og græde, kaste med controlleren i ren frustration. Og stadig starte forfra.

For pc-spillere har »Trackmania«-spillene længe været kulthits, ikke mindst fordi de byder på ultrakorte doser af ræs, som til gengæld er så vanedannende, at du først for sent opdager, hvor meget tid du egentlig har brugt. På at starte forfra.

»Trackmania Turbo« er grundlæggende en sammenføring, opdatering og »konsol-ificering« af alle de foregående racerspil i serien. Det handler om at køre forskellige typer af potente racerbiler så hurtigt som muligt gennem vilde baner konstrueret af gigantiske loops, ramper, hop og masser af andre problematiske forhindringer.

Enestående raceroplevelse

Du kan køre alene, mod en anden eller mod op til hundredvis af online-spillere på samme tid, og samtidig ser du hele tiden gennemsigtige versioner af dine eller andre spilleres tidligere forsøg på at slå rekorderne, som spøgelsesbilister, der konstant prøver at distrahere dig fra fokus: At holde øjnene på banen, din største og eneste egentlige fjende.

Det gør »Trackmania Turbo« til en ret enestående raceroplevelse, fordi det medfører et yderst abrupt gameplay, hvor du konstant forsøger at barbere millisekunder af dine tider i jagten på guldmedaljer og nye rekorder.

Eftersom de enkelte baner med få undtagelser aldrig er mere end højst ét minut lange, kan det nemlig bedst betale sig at lære sig banen at kende stykke for stykke ved at køre indtil du smadrer – og så starte forfra igen med den nye viden om banens udformning i mente og håbet om at nå nogle få men værdifulde sekunder videre i næste forsøg.

Som spillets navn antyder, skorter det ikke på baner, der skal klares. Der er hele 200 levels fordelt på fire tematiserede typer af baner, og der er derudover divisioner, som kræver medaljer og dermed lang tid at kæmpe sig op igennem.

Men selv om det ikke altid er lige sjovt – der vil uden tvivl komme stunder, hvor du vil knurre eller endda skrige af skærmen i ren frustration – er det aldrig helt umuligt at vinde den næste medalje, slå rekorden og dermed få adgang til den næste udfordring. Og så er du i gang igen og glemmer alt om frustration og tidsforbrug.

200 baner og konstruktions-interface

Dér, hvor det kommer tydeligst frem, at »Trackmania Turbo« er et barn af pc-platformen, er på multiplayer-siden, som byder på en utrolig bred vifte af muligheder. Du kan spille lokalt mod en anden, ved enten at dele skærmen op i to, skiftes til at køre, eller endda være sammen om at køre den samme racerbil.

Dette lyder måske vanvittigt, men er faktisk en ret underholdende feature, ikke mindst hvis du spiller med dine børn. I styrer med hver jeres controller, men deles om at kontrollere bilen, som modtager retning-inputs fra jer begge og lægger dem sammen til ét.

På den måde bliver det en del nemmere for en uerfaren chauffør at klare diverse skarpe sving og krævende loops, og personligt havde jeg gode stunder med min syv-årige datter, hvor vi sammen kæmpede os op gennem rækkerne.

For de mere hardcore racerspillere er det nok online-delen, der vil appellere mest. Det er nemt og hurtigt at komme på, og helt op til 100 kørere kan deltage samtidig. Heldigvis bliver dine modstandere kun vist som spøgelsesbilister på skærmen, hvilket gør, at du ikke kan køre ind i dem (eller blive kørt ind i), men blot kæmper om at nå forbi dem.

Det er dog stadig ekstremt kaotisk at være en del af, så der er naturligvis indlagt mange andre løbsformer med færre deltagere, andre regler osv. Der kan køres på alle de 200 baner, men selv om det vil tager mange timer, ja dage at æde sig gennem, har det åbenbart ikke været nok for udviklerne.

Du kan nemlig også vælge at lade nye baner blive automatisk genereret, eller endda selv gå i gang med at bygge dine egne vanvittige konstruktioner, som så naturligvis kan deles med andre online.

Jeg må indrømme, at det aldrig lykkedes mig at skabe noget specielt ophidsende med det ellers nogenlunde brugervenlige konstruktions-interface, men denne feature vil uden tvivl give »Trackmania Turbo« meget ekstra levetid, når mere kreative sjæle går i gang.