På jagt i iPad-junglen

Gode tips til iPad-spil, når tabletten holder børnefri.

»Alto’s Adventure« er at af mange gode spil, der også kan nydes af voksne på iPaden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tabletterne er med iPad som det førende eksempel herhjemme blevet den nye babysitter i mange familier, og det vælter ud med mere eller mindre gode spil til de mindste poder. Men når iPad’en holder børnefri er der også masser af spiltilbud til resten af familien, og her kan det være mindst lige så svært at navigere rundt i junglen og finde kanelet blandt al skidtet. Her kommer derfor min personlige favoritliste med de bedste kvalitets-spil for voksne til iPad netop nu.

Alto’s Adventure

Udvikler: Snowman. Pris: 16 kr. Karakter: ★★★★★✩

Der er lavet tonsvis af de såkaldte »Endless Runner«-spil, hvor det gælder om at holde sin figur i live, mens den drøner af sted mod diverse forhindringer. »Alto’s Adventure« er ét af dem, men det bruger konceptet til at skabe et snowboardspil så fuld af unik stemning og charme, at du glemmer alt om konformitet, mens du stryger ned af de smukke bjerge. Et lysende eksempel på et indie-spil, når det er allerbedst til at bruge simple, men stærke virkemidler.

Criminel

Udvikler: 4PM Game. Pris: 16 kr. Karakter: ★★★★✩✩

Ok, der er en del ting ved detektiv-spillet »Criminel« som kunne være bedre, for eksempel den lidt kluntede styring og en del ensformige sekvenser under opklaringsarbejdet med de mordgåder, man bliver stillet over for. Men i løbet af de par timer, spillet varer, er der gode, gysende stunder nok til at den mørke og ildevarslende historie fra symbolismens Paris i 1890 rammer langt dybere end man umiddelbart skulle tro.

Sid Meier’s Starships

Udvikler: 2K Games. Pris: 119 kr. Karakter: ★★★★✩✩

Sid Meier er et af spilbranchens allerstørste udviklernavne, og det er givetvis grunden til, at hans seneste opus »Starships« koster en del mere end gennemsnittet. Spillet handler om strategi og kan bedst betegnes som »Civilization« i rummet, hvor det gælder om at opbygge og udvide dit imperium, indtil herredømmet er sikret. Spillets skak-agtige struktur passer perfekt til iPad-formatet og gør det dejligt overskueligt at manøvrere rundt på skærmen.

Papers, Please

Udvikler: 3909 LLC. Pris: 59 kr. Karakter: ★★★★★✩

Har du nogensinde ønsket du var en paskontrollør i et diktatorisk regime? »Papers, Please« er svaret på dine bønner, for denne gråbrune dystopi af et spil handler om præcis dét. Du bliver placeret ved en grænseovergang og må tage den ene ubehagelige beslutning efter den anden for ikke at blive fyret og lade din sultende familie i stikken. I grunden en dybt deprimerende spiloplevelse, men så tilpas gennemvædet af sort humor og skarp samfundskritik, at det giver god mening at spille.

SwapQuest

Udvikler: Constantin Graf. Pris: 25 kr. Karakter: ★★★★✩✩

Er du gammel nok til at huske »Pipe Mania« til Commodore Amiga, vil du hurtigt være på hjemmebane i »SwapQuest«, for her gælder det også om at lægge rør (forklædt som veje), så din figur kan nå helskindet fra punkt A til B. Det gode, gamle gameplay er blevet parret med rollespilelementer og en eventyrligt farverig og nostalgisk grafisk præsentation, som gør det til en sand fornøjelse, og én med stor dybde, prisen taget i betragtning.

Dark Echo

Udvikler: RAC7 Games. Pris: 16 kr. Karakter: ★★★★★✩

På med høretelefonerne og gør dig klar til en akustisk spiloplevelse, der bestemt ikke er for børn, selvom det visuelt set er abstrakt og ganske ublodigt. Du befinder dig i et kulsort rum, og kun ved at udsende lydsignaler kan du navigere rundt og få overblik over hvem og hvad, der venter på dig derinde i mørket. Et fremragende eksempel på hvor stærkt den kan påvirke, når lyd bliver fremhævet som den primære sans.

Planet Quest

Udvikler: OutOfTheBit Ltd. Pris: Gratis Karakter: ★★★★✩✩

Lyd er også i centrum i »Planet Quest«, men her drejer det sig om musik, funky beats og rytmisk sans. Jorden spinder i bogstaveligste forstand, mens en række charmerende melodier skydes ud i universet, og dit job er at holde styr på rytmen og skyde figurer ned i takt til musikken. Det er dejligt sorgløst, grafikken gør dig glad, og musikken er så velkomponeret, at den bliver ved med at køre rundt i hovedet efter endt spil.

TouchTone

Udvikler: Mikengreg LLC. Pris: 16 kr. Karakter: ★★★★✩✩

Konspirationsteorierne lever i bedste velgående i »TouchTone«, hvor du bliver sat til at spionere for regeringen for at finde potentielle terrorister. For at nå ind til den følsomme information gælder det om at hacke dig frem ved at løse logiske gåder, hvis sværhedsgrad hurtigt for det til at klø i hovedbunden. Det er med andre ord djævelsk svært, men belønningen er sublim i form af patriotiske meddelelser og kulsort humor fra de amerikanske udviklere, som med garanti ikke er de neokonservatives største favoritter.

Puzzle to the Center of the Earth

Udvikler: Foursaken Media. Pris: Gratis. Karakter: ★★★★★✩

En af de mest udtrådte spilgenrer til mobilformatet er tre-på-stribe-konceptet, hvor det gælder om at matche ens symboler med hinanden. Desto mere imponerende er »Puzzle to the Center of the Earth«, som formår at virke frisk og inspirerende med sin historie om den Indiana Jones-agtige helt, der graver sig ind til Jordens kerne på jagt efter skatte. Der venter masser af matching på vejen, men også et gameplay-lag af platformgåder, som gør oplevelsen dejligt udfordrende og anderledes.